2021年7月7日水曜日

AXA Bank maakt komaf met verplicht kantoorwerk - De Tijd

De vakbonden en de directie van AXA Bank België hebben een akkoord bereikt waardoor het personeel voortaan zelf kiest of het al dan niet naar kantoor komt. Daarmee gaat AXA verder dan de meeste andere banken.

De 825 werknemers op de hoofdzetel van AXA Bank België konden al sinds 2015 tot twee dagen per week thuiswerken. Door corona, dat thuiswerk lange tijd verplichtte, wil de financiële groep nog verder gaan.

Na maanden onderhandelen bereikte AXA Bank België daar dinsdag een akkoord over met de bonden. Werknemers van de hoofdzetel van de bank kunnen vanaf 1 september zelf kiezen of ze thuis of op kantoor werken. 'De ene week kan dat vijf dagen thuis- of kantoorwerk zijn, de volgende week een combinatie van thuiswerk en kantoor', is de boodschap.

We willen dat mensen de verantwoordelijkheid en de vrijheid krijgen om zelf te bepalen wanneer ze thuiswerken.
Lisa Pieters
Woordvoerster AXA Bank België

Werknemers moeten vooraf wel afspraken maken met hun managers en hun collega's. En de dienstverlening aan de klanten mag er niet onder lijden. 'We verwachten geen extreme situatie waarin de meeste mensen totaal niet meer naar kantoor komen', zegt Lisa Pieters, de woordvoerster van AXA Bank. 'Maar we willen dat mensen de verantwoordelijkheid en de vrijheid krijgen om zelf te bepalen wanneer ze thuiswerken.'

Onderhandelingen

Met de nieuwe arbeidsovereenkomst gaat AXA Bank België veel verder dan de andere banken in ons land. ING België, de vierde grootste bank van België, bereikte in maart al een arbeidsovereenkomst die het personeel de mogelijkheid biedt om gemiddeld de helft van de tijd van thuis uit te werken.

Bij de andere grootbanken - BNP Paribas Fortis en KBC - wordt ook onderhandeld over nieuwe thuiswerkregelingen. Maar knopen werden nog niet doorgehakt.

Belfius sloot vorige maand een deal met de vakbonden over hoe het personeel in postcoronatijden weer aan de slag kan in de hoofdkantoren. Werknemers kunnen kiezen voor een 'home based'-programma, waarbij ze minstens 50 en hooguit 100 dagen op kantoor moeten zijn. Wie daar niet voor kiest, valt terug op het bestaande regime van twee thuiswerkdagen per week.

Bij de andere grootbanken - BNP Paribas Fortis en KBC - wordt ook onderhandeld over nieuwe thuiswerkregelingen. Maar knopen werden nog niet doorgehakt.

KBC kondigde vorige week wel een omstreden project rond zondagswerk aan. Daarbij wil de bank en verzekeraar vanaf begin volgend jaar tijdelijk vrijwilligers inzetten om ook op zondag klanten bij te staan vanuit een callcenter. Voorlopig gaat het om een experiment, waarvoor KBC alleen kan rekenen op de goedkeuring van de christelijke vakbond. De liberale en socialistische vakbonden zeggen nee tegen de regeling zoals ze op tafel ligt, omdat die de arbeidswetgeving uitholt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vYXhhLWJhbmstbWFha3Qta29tYWYtbWV0LXZlcnBsaWNodC1rYW50b29yd2Vyay8xMDMxODMxOS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿