2021年7月9日金曜日

ECB lanceert klimaatactieplan en verhoogt inflatiedoel - De Tijd

De Europese Centrale Bank (ECB) zal haar portefeuille bedrijfsobligaties vergroenen en verhoogt de inflatiedoelstelling naar 2 procent.

De bestuurders van de ECB hebben na een grondige denkoefening een akkoord bereikt over een nieuwe strategie. Wat zijn de krachtlijnen?

Inflatiedoelstelling van 2 procent

De ECB streeft voortaan naar '2 procent inflatie op middellange termijn'. Dat betekent dat de inflatiedoelstelling wordt verhoogd. Tot nu streefde de ECB naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent op middellange termijn'.

De inflatiedoelstelling is symmetrisch. 'Dat betekent dat negatieve en positieve afwijkingen ten opzichte van de doelstelling even ongewenst zijn.' De ECB merkt op dat de inflatie in bepaalde omstandigheden 'gedurende een overgangsperiode gematigd boven de doelstelling mag uitkomen'.

Dat is het geval wanneer de nominale rente ongeveer nul procent bedraagt en bijzonder krachtige maatregelen nodig zijn om een diepgewortelde lage inflatie te vermijden. Die voorwaarden zijn nu vervuld.

De hogere inflatiedoelstelling en de mededeling dat de inflatie tijdelijk boven de doelstelling mag stijgen openen in principe de deur voor een nog langere periode van soepel monetair beleid. Volgens een recente peiling verwachten analisten de eerste renteverhoging van de ECB pas in 2024.

Aandacht voor kosten huisvesting

De ECB zegt dat de index van de consumptieprijzen de beste maatstaf is van prijsstabiliteit. Maar ze erkent dat de opname van de kosten van door eigenaars bewoonde woningen zou leiden tot een betere maatstaf van de levensduurte. Nu houdt de index van de consumptieprijzen alleen rekening met de huurprijzen. De kosten voor de aankoop van een woning worden niet meegeteld.

Een aanpassing van de index van de consumptieprijzen zal echter jaren duren. Daarom zal de ECB nu al rekening houden met schattingen van de kostprijs van door eigenaars bewoonde woningen.

Klimaatactie

De ECB zegt dat haar monetair beleid meer rekening zal houden met de klimaatverandering. Vooral ECB-voorzitster Christine Lagarde had daarop aangedrongen.

Een van de plannen is een vergroening van de obligatieportefeuille. Bij de aankoop van bedrijfsobligaties zal de ECB rekening houden met criteria van klimaatverandering. 'De emittenten van bedrijfsobligaties zullen minstens de Europese wetgeving moeten naleven die het klimaatakkoord van Parijs oplegt.'

Ook andere acties zijn gepland. De ECB zal nieuwe indicatoren ontwikkelen om de klimaatrisico's te analyseren. Ze zal ook de klimaatrisico's evalueren van obligaties die banken in pand geven als ze geld willen lenen bij de centrale bank.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9lY2ItbGFuY2VlcnQta2xpbWFhdGFjdGllcGxhbi1lbi12ZXJob29ndC1pbmZsYXRpZWRvZWwvMTAzMTg3NzQuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿