2021年8月17日火曜日

Picanol-topman ontkent Zwitserse beschuldigingen - De Tijd

De Zwitserse spinmachinefabrikant Rieter wil een strafklacht indienen tegen de Picanol-toplui Luc Tack en Stefaan Haspeslagh omdat die als bestuurder vertrouwelijke info zouden hebben misbruikt. Maar Tack en Haspeslagh ontkennen de aantijgingen met klem.

Problemen in Zwitserland voor Luc Tack, de sterke man achter de Ieperse weefgetouwenbouwer Picanol en het chemiebedrijf Tessenderlo. Het Zwitserse Rieter, ’s werelds grootste leverancier van machines om garen te spinnen, wil Tack en Stefaan Haspeslagh, de financieel directeur van Picanol, uit zijn raad van bestuur kegelen. In een persbericht waarin Rieter een drievoudige overname aankondigt, claimt het bedrijf dat Tack en Haspeslagh hun positie als bestuurder hebben misbruikt.

De essentie

  • De Zwitserse machinebouwer Rieter gaat een strafklacht indienen tegen Luc Tack en Stefaan Haspeslagh, de toplui van de Ieperse weefgetouwenmaker Picanol.
  • Beiden zetelen ook in de raad van bestuur van Rieter. Ze zouden volgens de Zwitsers vertrouwelijke informatie hebben misbruikt in een overnamekwestie.
  • Rieter kocht voor 300 miljoen euro divisies van een andere Zwitserse machinebouwer. Tack en Haspeslagh zouden informatie daarover hebben gebruikt om zelf een bod te lanceren. De twee ontkennen de aantijgingen met klem.
  • Het duo riskeert een zware geldboete en in het meest extreme geval een celstraf. Maar volgens topadvocaten wordt in dit soort zaken gewoonlijk een schikking getroffen.

Rieter betaalde 300 miljoen euro voor drie bedrijfstakken van Saurer, een andere Zwitserse producent van weefgetouwen. Maar volgens Rieter gebruikten Tack en Haspeslagh interne informatie uit de raad van bestuur van Rieter om zelf een bod uit te brengen. 'Dit is een sterke schending van de belangen van Rieter en alle stakeholders. Voor de raad van bestuur is dit een aanhoudende inbreuk op de vertrouwensrelatie, die een verdere samenwerking onmogelijk maakt', zeggen de Zwitsers maandag in een persbericht.

Om die reden organiseert Rieter een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering, waarop het ontslag van Tack en Haspeslagh zal worden gevraagd. Rieter zegt ook een strafklacht in te dienen tegen het duo. Welke bewijzen Rieter tegen Tack en Haspeslagh heeft, is niet duidelijk.

'Ongegronde aantijgingen'

Tack en Haspeslagh ontkennen met klem de aantijgingen van Rieter. De regels rond belangenconflicten werden altijd gerespecteerd, benadrukte Picanol maandagavond in een persbericht. 'Ze (Tack en Haspeslagh) hebben bij Rieter niet deelgenomen aan de beraadslagingen noch aan de beslissingen betreffende de verwerving van delen van Saurer, noch hebben ze toegang genomen tot of gebruikgemaakt van via Rieter gedeelde informatie over de zaak Saurer.'

Picanol geeft wel mee dat het al jaren een commerciële relatie heeft met de controlerende aandeelhouder van Saurer. In die hoedanigheid onderzocht het ook hoe de Europese activiteiten van het bedrijf, dat in financiële moeilijkheden was geraakt, konden worden gered. Die besprekingen mondden niet uit in een formeel bod, maar Picanol verstrekte Saurer wel een krediet van 20 miljoen euro.

Luc Tack en Stefaan Haspeslagh hebben bij Rieter niet deelgenomen aan de beraadslagingen noch aan de beslissingen betreffende de verwerving van delen van Saurer in het kader van corporate governance, noch hebben ze toegang genomen tot of gebruik gemaakt van via Rieter gedeelde informatie over de zaak Saurer.

Tack zou de CEO van Rieter hebben geïnformeerd dat er een kans was het bedrijf te versterken door bepaalde onderdelen van Saurer over te nemen. Dat is ook gebeurd, en Picanol zegt dat het de raad van bestuur van Rieter heeft aangeboden de deal mee te financieren door deel te nemen aan een eventuele kapitaalverhoging. Picanol besluit met de boodschap dat Tack en Haspeslagh aan elk onderzoek zullen meewerken om aan te tonen dat de aantijgingen ongegrond zijn.

Celstraf of schikking

Bestuurders die in Zwitserland schuldig worden bevonden aan misbruik van insiderinformatie riskeren een boete van omgerekend bijna 500.000 euro en een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar. Toch gebeurt het in de praktijk maar zelden dat bestuurders dergelijke zware straffen krijgen voor misbruik van vertrouwelijke informatie. ‘Bij dit soort misdrijven wordt doorgaans een schikking getroffen’, zegt een topadvocaat die anoniem wil blijven.

Het gebeurt maar zelden dat bestuurders zware straffen krijgen voor misbruik van vertrouwelijke informatie. Doorgaans komt het tot een schikking.

‘De informatie die je op een raad van bestuur te horen krijgt, behoort toe aan de vennootschap,' legt de advocaat uit. 'Als bestuurder ben je verplicht de belangen van die vennootschap zo goed mogelijk te dienen. Ook in België gelden die loyaliteit en discretieplicht en kunnen een schending van de fabrieksgeheimen en het misbruiken van vennootschapsgoederen strafrechtelijk worden vervolgd.’

Belangenconflicten

In België bepaalt de vennootschapswetgeving dat bestuurders niet bij beslissingen van hun bedrijf betrokken mogen zijn als belangenconflicten kunnen opduiken, zegt Lutgart Van den Berghe van het bestuurdersinstituut Guberna. ‘Voor beursgenoteerde ondernemingen zijn nog extra regels uitgewerkt om bij het verstrekken van bedrijfsinformatie de rechten van kleine en institutionele aandeelhouders te beschermen.’

Een voorzitter van een bedrijf beseft niet altijd dat een van zijn bestuurders misschien ook elders in een bestuursraad zetelt. Bij mogelijke belangenconflicten moet je als bestuurder de integriteit hebben dat te melden.
Lutgart Van den Berghe
Bestuurslid Guberna en lid van raad van bestuur bij onder ander Belfius.

De code deugdelijk bestuur voor beursgenoteerde bedrijven legt daar nog een extra laag bovenop. Van den Berghe: ‘Ze verplicht bestuurders zelf aan de bel te trekken als een punt op de agenda staat waar een belangenconflict speelt. Een voorzitter van een bedrijf beseft niet altijd dat een van zijn bestuurders misschien ook bestuurslid is bij een andere onderneming waarmee mogelijk een contract wordt ondertekend. Als je als bestuurder in zo’n situatie terechtkomt, moet je de integriteit hebben dat te melden.’

Picanol , dat voor 94 procent in handen is van Luc Tack, was in maart in Rieter gestapt om zijn activiteiten in de textielindustrie te diversifiëren. De voorbije jaren bouwde de Ieperse groep ook een belang van 62,5 procent op in de chemiegroep Tessenderlo. Vijf jaar geleden kreeg Tack nog bakken kritiek over zich heen omdat hij Picanol en Tessenderlo wilde fuseren. Volgens veel aandeelhouders speelde het voorstel dat Tack toen op tafel legde alleen in zijn voordeel.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90ZXh0aWVsL3BpY2Fub2wtdG9wbWFuLW9udGtlbnQtendpdHNlcnNlLWJlc2NodWxkaWdpbmdlbi8xMDMyNjA1NC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿