2021年8月19日木曜日

ARK-fonds van 'Queen Cathie' botst op groeiende scepsis - De Tijd

Met haar gewaagde beleggingsaanpak kende Cathie Wood altijd al bewonderaars en sceptici, maar dat laatste kamp laat zich steeds luider horen. Miljarden dollars zijn ingezet op een schipbreuk, nu Woods ARK Innovation ETF in woeliger water zit.

‘Beste Cathie, ik was verontwaardigd om te zien dat een vooraanstaande belegger uw grootste fonds shortte (speculeren op een daling, red)’. Met die cynische openingszin lanceerde Christopher Bloomstran van de vermogensbeheerder Semper Augustus Investments dinsdagnacht een Twitter-salvo van bijna 40 berichten waarin hij het vlaggenschipfonds van Cathie Woods ARK Investment Management fileerde.

Dat fonds, ARK Innovation ETF, heeft met Michael Burry een befaamde shorter tegen zich in het harnas gejaagd, bleek dinsdag. Burry verdiende met zijn fonds Scion Asset Management honderden miljoenen door als een van de eersten de Amerikaanse subprimecrisis te zien aankomen.

Het is die ‘vooraanstaande belegger’ waarnaar Bloomstran verwees en die hem Woods topportefeuille tegen het licht deed houden. Bloomstran, een overtuigde waardebelegger met ruim 53.000 volgers op Twitter, stelt zich vragen bij de torenhoge waarderingen van de groeiaandelen in de ARK Innovation ETF (ARKK).

Hij merkt op dat het gros van het vijftigtal aandelen in de portefeuille geen winst maakt en dat indrukwekkende groeicijfers nodig zijn om de waarderingen waar te maken. Hij voegt eraan toe nog nooit een portefeuille gezien te hebben met een gemiddelde koers-omzetratio van 15. Zijn eigen portefeuille houdt het op een bescheiden 1,5, ofwel een tiende.

De essentie

  • Nadat de ARK Innovation ETF in 2020 een rendement van 149 procent heeft neergezet, is het momentum dit jaar zoek met een verlies van 7 procent.
  • Beheerder Cathie Wood is de heldin van het leger kleine beleggers die het fenomeen van wild schommelende 'meme-aandelen' gecreëerd hebben.
  • Volgens critici surft ze mee op hypegevoelige aandelen die vaak geen winst maken en hoge waarderingen kennen.

Wood greep zelf naar Twitter om te reageren op het nieuws van Burry’s positie tegen haar. ‘Ik geloof niet dat hij de fundamentals begrijpt die een explosieve groei creëren bij innovatieve bedrijven’, schreef ze. Volgens Wood is ARK gepositioneerd voor een ‘innovatie-explosie’ via technologieën die ‘de volgende tien jaar de wereld zullen veranderen’.

Wood doet dat door geconcentreerde posities te nemen in bedrijven die disrupties moeten ontketenen maar vaak nog verlieslatend zijn. Ze is niet te beroerd om een waarde van 3.000 dollar te kleven op het aandeel Tesla, zoals ze in maart deed toen de autobouwer met een koers rond 650 dollar al heel duur noteerde. Ook toen lanceerde Bloomstran een Twitter-spervuur, en van Burry is geweten dat hij short zit op Tesla. Toevallig is dat veruit de grootste positie in de ARKK-portefeuille (zie tabel).

Meme-aandelen

Haar omarming van aandelen als Tesla maakt Wood geliefd bij het leger kleine beleggers die elkaar via internetfora als Reddit opzwepen en het fenomeen van wild schommelende ‘meme-aandelen’ gecreëerd hebben. ‘Queen Cathie’, zoals Reddit-beleggers haar noemen, schaarde zich ook achter het aandeel Robinhood, de populaire beleggingsapp die sinds de recente beursintroductie zelf een meme-aandeel geworden is. Het nieuws dat Wood Robinhood bijtankte, leidde tot een dagenlange koersexplosie.

Critici verwijten haar net dat ze meesurft op hypegevoelige aandelen die goed scoren bij het leger Robinhood-beleggers. Dat legde haar geen windeieren begin dit jaar, toen in twee maanden tijd ruim 5 miljard dollar vers beleggingsgeld stroomde naar ARKK. Beleggers hoopten op een herhaling van de magie uit 2020, toen het fonds een rendement van liefst 149 procent neerzette.

Een specifiek shortproduct om te speculeren tegen één fondsbeheerder is uitzonderlijk, wat aangeeft hoe invloedrijk Cathie Wood geworden is.

Maar voorlopig is het momentum zoek. Nervositeit over dure groeiaandelen en een stijgende rente bieden tegenwind, met een verlies van 7 procent voor ARKK sinds het jaarbegin. In juli vloeide netto bijna 1 miljard dollar beleggersgeld weg, wat het totaal beheerd vermogen op 22,5 miljard dollar brengt. Intussen is een record van 12 procent van de ARKK-aandelen geshort, terwijl ook een specifieke ‘Short ARKK ETF’ in de maak is die het makkelijker moet maken om tegen Wood te speculeren. Een shortproduct gericht tegen één fondsbeheerder is uitzonderlijk, wat meteen aangeeft hoe invloedrijk ‘Queen Cathie’ geworden is.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9hcmstZm9uZHMtdmFuLXF1ZWVuLWNhdGhpZS1ib3RzdC1vcC1ncm9laWVuZGUtc2NlcHNpcy8xMDMyNjY1MC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿