2021年8月11日水曜日

Ageas verwacht 400 miljoen euro schade door overstromingen - De Tijd

Ageas verwacht zo’n 400 miljoen euro te moeten uitkeren om de schade van de overstromingen in België te dekken. Toch moet de verzekeringsgroep haar winstverwachtingen voor het hele jaar maar licht temperen.

Met 400 miljoen euro ligt alleen al bij Ageas - de moedergroep boven Belgiës grootste verzekeraar AG Insurance - de geschatte schadelast boven het wettelijke plafond voor natuurrampen in ons land. Zo'n 20 jaar geleden werd wettelijk bepaald dat verzekeraars samen niet meer dan 350 miljoen euro (het cijfer is intussen geïndexeerd tot 375 miljoen euro) moeten betalen bij natuurrampen. Alles wat daarbovenop komt, is voor de rekening van de overheid.

Herverzekeraars

En die impact blijkt opvallend beperkt. Op basis van de huidige voorstellen in de onderhandelingen, en omdat het claims ook kan terugvorderen bij herverzekeraars, verwacht Ageas momenteel dat de overstromingen uiteindelijk voor 55 miljoen euro zullen wegen op het nettoresultaat van de groep.

In combinatie met de verwachte renteontwikkelingen in China heeft dat er wel toe geleid dat Ageas zijn eerdere verwachtingen voor de rest van het jaar wat moet temperen. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers in mei liet Ageas verstaan dat het op een nettowinst van 900 tot 950 miljoen euro mikte. Nu zegt de groep dat ze verwacht dit jaar af te sluiten met een nettowinst van 850 tot 950 miljoen euro, zoals ook bij het begin van 2021 was gecommuniceerd.

Alle betrokken partijen hebben de ambitie de volledige schade uit te keren aan de slachtoffers van de watersnood.
Hans De Cuyper

De relatief beperkte impact van de overstromingen op de cijfers van Ageas bewijst hoe solide het herverzekeringsprogramma van de groep wel is, zegt topman Hans De Cuyper. 'We krijgen nog altijd schadeclaims binnen, maar onze organisatie staat op punt. We hebben alle klanten die slachtoffer zijn geworden van de overstromingen al de eerste noodzakelijke bijstand kunnen verlenen.'

De Ageas-topman wil niet in detail gaan over de onderhandelingen die de Belgische verzekeraars momenteel met de overheid voeren om meer schade uit te keren dan wordt bepaald door het wettelijk plafond. 'Ik hoop dat we daar op korte termijn, mogelijk in de loop van de komende dagen, een definitief akkoord over kunnen bereiken. Het is de ambitie van alle betrokken partijen dat de slachtoffers de volledige schade uitgekeerd zullen krijgen.'

Aanpassen aan het nieuwe normaal

Het wettelijk kader over natuurrampen dat voor de verzekeraars werd uitgewerkt heeft de voorbije jaren zijn nut bewezen, vindt De Cuyper. Dankzij die eerdere afspraken werden natuurrampen verplicht opgenomen in brandverzekeringen en bestaat er ook een oplossing voor risico's die anders moeilijk verzekerbaar zouden blijken, klinkt het.

407 miljoen
nettowinst
Ageas boekte in de eerste jaarhelft een nettowinst van 407 miljoen euro.

Maar de overstromingen in Wallonië en het recente alarmerende rapport van het VN-klimaatpanel IPCC tonen volgens De Cuyper wel aan dat de wetgeving zal moeten worden aangepast aan het 'nieuwe normaal'. 'Niet alleen wordt de omvang van natuurrampen groter, ze komen ook vaker voor. En dat is belangrijk, want in de huidige wetgeving gelden de plafonds tot waar verzekeraars schade kunnen uitkeren telkens voor individuele rampen. Er bestaat geen maximumbedrag dat over een heel jaar kan worden uitgekeerd. Zodra we met de overheid een akkoord hebben bereikt over de watersnood van vorige maand zouden we als sector weer moeten samenzitten om daar een oplossing voor te vinden.'

Dreigen klanten op korte termijn ook hogere verzekeringspremies te moeten betalen als gevolg van de overstromingen? De Cuyper laat uitschijnen dat dat nog niet meteen het geval zal zijn. 'Herverzekeraars houden voor het berekenen van de premies die ze ons aanrekenen rekening met de meest uiteenlopende incidenten op wereldniveau. Daar horen de overstromingen in Wallonië bij, maar ook bosbranden in Zuid-Europa of Californië of tyfoons in Azië. Pas op het einde van het jaar wordt de totale kostprijs daarvan geëvalueerd. We hebben in het verleden ook al zeer zware jaren gekend, maar op het einde bleef de impact op de herverzekeringspremies toch beperkt. Als er meer rampen komen, kunnen die premies stijgen, maar tegelijk beschikken herverzekeraars momenteel over genoeg kapitaal om dat op te vangen en speelt de concurrentie.'

Onder de lat

Over de eerste jaarhelft boekte Ageas een nettowinst van 407 miljoen euro, iets minder dan de 447 miljoen euro waar de analisten volgens de consensus op hadden gerekend. Als alleen naar de onderliggende verzekeringsactiviteiten gekeken wordt, steeg de nettowinst wel naar 521 miljoen euro, tegenover 491 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De premie-inkomsten van de groep stegen in de eerste jaarhelft met 11 procent.

Ageas koopt opnieuw zichzelf

Tegelijk met de halfjaarresultaten kondigde Ageas woensdag ook aan dat het na de zomer een nieuw aandeleninkoopprogramma lanceert. Vanaf september zal de verzekeraar tot 150 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

Goed nieuws voor beleggers, die zo'n programma als een uitgesteld dividend kunnen beschouwen: als de ingekochte aandelen vernietigd worden, zijn er minder mondjes waarover de toekomstige winst kan worden verdeeld.

Ageas is met het nieuwe inkoopprogramma niet aan zijn proefstuk toe - de verzekeraar shopt al sinds 2010 geregeld bij zichzelf. Maar toch was het voor beleggers een beetje nagelbijten of de groep ook nu een nieuw inkoopprogramma zou lanceren. Bij de bekendmaking van de nieuwe strategie voor de komende jaren in juni liet topman Hans De Cuyper verstaan dat aandelen inkopen niet langer een vanzelfsprekendheid is: 'Het blijft een mogelijkheid, maar het is niet gegarandeerd.'

Tot voor kort was de boodschap steevast dat Ageas zijn cash ook voor de inkoop van eigen aandelen zou aanwenden als er geen concrete overnamedossiers op tafel lagen. Het inkoopprogramma dat woensdag aangekondigd werd, past nog in het huidige strategische plan van Ageas, dat loopt tot het einde van dit jaar.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiiQFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL29uZGVybmVtZW4vZmluYW5jaWVsZS1kaWVuc3Rlbi12ZXJ6ZWtlcmluZ2VuL2FnZWFzLXZlcndhY2h0LTQwMC1taWxqb2VuLWV1cm8tc2NoYWRlLWRvb3Itb3ZlcnN0cm9taW5nZW4vMTAzMjUxODYuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿