2022年3月31日木曜日

Inflatie met 8,31 procent op hoogste niveau in bijna 40 jaar: deze producten stegen het sterkst in prijs - De Morgen

Belangrijk nieuwsUpdate

null Beeld Pexels
Beeld Pexels

De inflatie in België steeg tussen februari en maart van 8,04 naar 8,31 procent, het hoogste niveau sinds 1983. Dat meldt het statistiekbureau Statbel. De energiecrisis is de voornaamste oorzaak voor de stijging van de levensduurte.

Het leven wordt steeds duurder en dat voelen burgers al lang niet meer uitsluitend wanneer ze hun gas- of elektriciteitsrekening betalen. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de sterk fluctuerende prijzen van onbewerkte voedingsmiddelen of energie, bedraagt momenteel 3,75 procent. In februari was dat nog 3,28 procent. Enkele van de belangrijkste prijsstijgingen werden ondertussen opgetekend bij fruit, lichaamsverzorging en de aankoop van voertuigen.

Experts verklaren de stijging van de levensduurte door op de hoge energieprijzen te wijzen. Aardgas is momenteel 148,8 procent duurder dan een jaar geleden en ook elektriciteit kost op jaarbasis 49,9 procent meer. Bedrijven rekenen hun opgelopen kosten door aan consumenten, wat voor een algemene stijging van de prijzen zorgt.

De overheid probeerde de kosten voor burgers in februari te drukken door een tijdelijke btw-verlaging voor elektriciteit te introduceren. Vorige maand daalde de prijs voor stroom daardoor gemiddeld met 11,7 procent en in april gaat eenzelfde maatregel in voor gas. Het zijn gunstmaatregelen die misschien wat financiële ademruimte bieden aan consumenten, maar in het grotere geheel betekenen ze weinig.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt er al enige tijd rekening mee dat de inflatie in de eurozone in 2022 op 5,1 procent zal uitkomen. In een ‘normaal’ jaar schommelt dat cijfer rond de 2 procent. ECB-voorzitter Christine Lagarde wil de bulkinkopen van bedrijfs- en staatsschulden daarom vervroegd stopzetten. Het blijft ondertussen afwachten of ze trouw kan blijven aan haar eerdere claim dat de ECB de rente dit jaar niet zal verhogen.

De meeste Belgen zijn tot op zekere hoogte beschermd tegen de gevolgen van inflatie. Als de prijzen stijgen tot op een niveau waarbij de spilindex overschreden wordt, stijgen de lonen automatisch mee. Binnen Europa bestaat diezelfde automatische indexering enkel in Malta, Cyprus en Luxemburg. Elders zijn loonsverhogingen telkens het resultaat van overleg tussen vakbonden, werknemers en bedrijfsleiders.

Verschillende Belgische werkgeversorganisaties stellen al langer vragen bij de regeling van de spilindex. De Nationale Bank becijferde dat de loonkosten tot eind 2024 met bijna 13 procent (ofwel zo’n 20 miljard) zullen stijgen. Ondertussen ontstaat het risico dat de loon-prijsspiraal ervoor zorgt dat bedrijven hun prijzen optrekken, waardoor de inflatie opnieuw stijgt.

Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) begrijpt de bezorgdheid over de loon-prijsspiraal, maar gelooft dat het debat beter gevoerd wordt in economisch minder turbulente tijden. “Ik vrees dat het politiek buskruit is. Tijdens de onderhandelingen over de loonnorm vorig jaar werd al duidelijk hoe verdeeld politici en vakbonden over het onderwerp zijn.”

Lees ook:

Is het leven straks nog betaalbaar? ‘Iedereen kijkt uit naar de zomer. Dat wordt het moment van de waarheid

‘Een plat dak leggen? Dat gaat niet, het materiaal is gewoon niet meer te verkrijgen

Economen bieden eerste hulp in tijden van inflatie: ‘Je zal een aantal belangrijke beslissingen moeten nemen’

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvaW5mbGF0aWUtbWV0LTgtMzEtcHJvY2VudC1vcC1ob29nc3RlLW5pdmVhdS1pbi1iaWpuYS00MC1qYWFyLWRlemUtcHJvZHVjdGVuLXN0ZWdlbi1oZXQtc3RlcmtzdC1pbi1wcmlqc35iMDU4MGRkZS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿