2022年3月19日土曜日

Kernuitstap uitgesteld: federale regering wil twee jongste reactoren tien jaar langer openhouden - VRT NWS

Er komt in 2025 dan toch geen volledige kernuitstap in ons land. De federale regering wil de twee jongste kernreactoren 10 jaar langer in gebruik houden. Op die manier wil de regering de bevoorradingszekerheid van elektriciteit in ons land veiligstellen. Nu moet er wel nog met uitbater Engie gesproken worden. Om 21.30 uur volgt een persconferentie die u live bij VRT NWS kunt volgen.

Na urenlange onderhandelingen heeft het federale kernkabinet - zoals verwacht - beslist om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 toch niet te sluiten in 2025. Nochtans hadden de regeringspartijen in hun regeerakkoord de voorziene kernuitstap - beslist in 2003 - op zich "herbevestigd", weliswaar rekeninghoudend met de bevoorradingszekerheid. De volledige kernuitstap was een belangrijk programmapunt van de groene partijen in de regering.

Maar de regering wil de twee jongste kernreactoren nu dus toch langer openhouden. Een volledige kernuitstap in 2025 stond al langer ter discussie, ook binnen de regering waar vooral de Franstalige liberalen tegengas gaven. Want wat met de bevoorradingszekerheid en de elektriciteitsprijzen? Eind vorig jaar besliste de federale regering om de knoop op 18 maart door te hakken, waarbij een volledige kernuitstap in 2025 wel degelijk als "plan A" werd bevestigd. 

Onder druk van de recent zeer hoge gasprijzen (gascentrales zijn een direct alternatief voor de kerncentrales) en de Russische inval in Oekraïne (Rusland is een belangrijke leverancier van gas) hebben de groene partijen onlangs uiteindelijk toch een bocht genomen en zijn ze meer losgekomen van het "plan A".

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft nu het mandaat van de regering om te onderhandelen met Engie, de Franse uitbater van de kerncentrales in ons land, over het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3. Minister Van der Straeten gaat die gesprekken samen met premier Alexander De Croo (Open VLD) voeren. Onderhandelingen die overigens wellicht wel met een flink prijskaartje zullen komen, al zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci dat er "geen blanco" cheque zal gegeven worden.

Gas en duurzame energie

De twee jongste kernreactoren 10 jaar langer openhouden zal niet volstaan om de bevoorradingszekerheid te garanderen. Daarom heeft de regering ook beslist dat er twee gascentrales moeten bijkomen. Daarnaast komt er ook een pakket maatregelen om de productie van duurzame energie te stimuleren.

Het gaat dan onder meer om de verlaging van de btw voor warmtepompen, zonnepanelen en renovatiewerkzaamheden. Ook komen er extra investeringen in windmolenparken op zee. De regering trekt iets meer dan 1 miljard euro uit voor het energietransitieplan. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiNGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMy8xOC9rZXJudWl0c3RhcC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿