2022年3月17日木曜日

Staat Rusland op de rand van faillissement? En wat gebeurt er wanneer een land failliet gaat? - VRT NWS

Op woensdag moest Rusland schulden aflossen bij een Amerikaanse bank. In Amerikaanse dollar, maar daar kan het land door de westerse sancties niet aan. Als Rusland daar binnen de 30 dagen geen oplossing voor verzint, kan het bestempeld worden als "wanbetaler". Dat staat gelijk aan een faillissement van het land. Wat betekent dat voor de Russen? En zullen wij daar iets van merken? Hoofdeconoom Eric Joly van ABN AMRO Private Banking legt het uit in "Laat".

Het Westen probeert Oekraïne sinds de start van Ruslands invasie te steunen. Militair ligt dat moeilijk. Daarom probeert het Rusland en president Vladimir Poetin met economische sancties onder druk te zetten. Of dat indruk maakt, weten we niet, maar feit is wel dat Rusland in sneltempo richting de financiële afgrond gaat. 

Kan een land failliet gaan?

Ja. Wanneer een land zijn rekeningen niet meer kan betalen, gaat het failliet. Eric Joly legt uit dat er een groot verschil is tussen het faillissement van een land en van bijvoorbeeld een winkel of onderneming. Daar kan je, wanneer ze failliet gaan, beslag leggen op de bezittingen van het bedrijf. "Bij een land kan je de inwoners of de grondstoffen niet in beslag gaan nemen. Het probleem voor het land is dat, wanneer het failliet wordt verklaard, het niet langer een beroep kan doen op de kapitaalmarkten". 

Uitsluiting van kapitaalmarkten

Een failliet land kan niet lenen op de kapitaalmarkt (waar financiële overeenkomsten op lange termijn worden gesloten, aandelen en obligaties bijvoorbeeld). Zonder dat geld wordt het voor een land praktisch onmogelijk om nog te investeren in infrastructuur of onderwijs. "Het gevolg daarvan zal zijn dat je, hoogstwaarschijnlijk, een stijging van de werkloosheid krijgt", legt Joly uitgebreid uit in de video hierboven.

De Russen beschikken over de valuta, willen het betalen, maar technisch is het onmogelijk

Eric Joly, econoom

Rusland stevent af op wanbetaling

In principe had Rusland twee coupons moeten betalen over twee obligaties die uitgegeven zijn in Amerikaanse dollar. Anders gezegd: een schuld afbetalen bij een Amerikaanse bank, in dollars. "De Russen hebben behoorlijk wat valuta reserve", zegt Joly, "maar de westerse valuta zijn geblokkeerd". Dat wil dus zeggen dat Rusland niet aan zijn dollars kan, die het wel nodig heeft om de schuld te betalen. Daarbovenop komt dat Rusland, door de sancties van het Westen, is afgesloten van het westerse kapitaalverkeer. Het antwoord van de Russen? Schulden afbetalen in roebels. Maar kan dat zomaar? Eric Joly geeft meer uitleg in de video hieronder.

"Er is nog één mogelijkheid voor de Russen en dat is dat ze nog 30 dagen de tijd hebben om die coupon vooralsnog in dollar uit te betalen", zegt Joly. Maar zolang de sancties tegen Rusland niet veranderen, is in dollar betalen geen optie voor het land. "De Russen beschikken over de valuta, ze willen het ook wel betalen, maar technisch is het op dit moment door die sancties onmogelijk".

Roebel onder duk

1.000 roebel is omgerekend ongeveer 8,5 euro. Voor de oorlog was dat nog 11,5 euro. De waarde daalt dus en dat voelen de Russen zelf ook aan, legt Joly uit in onderstaande video. "Blijkbaar is het op dit ogenblik niet mogelijk om onbeperkt roebels af te halen. Ik denk dat dat een teken is dat de Russische overheid wel in de smiezen heeft dat de eigen bevolking misschien toch niet heel veel vertrouwen heeft in de roebel".

Nochtans is Rusland niet arm. Poetin liet aan het begin van de oorlog weten dat ze een oorlogskas hebben van 630 miljard dollar (omgerekend zo'n 570 miljard euro). "Maar 300 miljard daarvan is bevroren, daar kunnen ze niet aan. De rest zit in goud, in niet-westerse valuta en daar kunnen ze nog een tijdje mee verder", zegt Joly. 

Wie voelt wat na zo'n faillissment?

Als Rusland failliet zou gaan, blijven de gevolgen voor ons redelijk beperkt volgens Joly. Vooral de Russen zelf zullen afzien. "Je krijgt een vicieuze neerwaartse spiraal van die roebel. Alles wat Russen moeten invoeren zal een stuk duurder worden. Dan kan je gaan naar een hyperinflatie en dan kan je heel eigenaardige scenario's tegenkomen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiU2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wMy8xNi9zdGFhdC1ydXNsYW5kLW9wLWRlLXJhbmQtdmFuLWZhaWxsaXNzZW1lbnQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿