2022年9月5日月曜日

Europese gasprijs stijgt meer dan 30 procent door verlengd "onderhoud" van gaspijplijn naar Duitsland - VRT NWS

De Europese gasprijs maakt opnieuw een (flinke) sprong. Nu Nord Stream 1, de aardgaspijpleiding tussen Rusland en Europa, langer dicht blijft, stijgt de prijs vanmorgen met meer dan 30 procent. Het gaat weliswaar om een momentopname. Na enkele minuten handel daalde prijs al lichtjes.

Normaal zou Nord Stream 1, de aardgaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland, afgelopen weekend opnieuw opstarten na onderhoudswerken. Maar de Russische energiegroep Gazprom kondigde vrijdag aan dat dit niet mogelijk zou zijn. Volgens Gazprom heeft het uitstel te maken met technische problemen, maar experten denken dat gaat om een poging om Europa onder druk te zetten. 

"Ik denk dat dit in het verlengde ligt van wat we eerder al hebben gezien, namelijk Rusland die de kraan via prijspolitiek langzaam maar zeker dichtdraait", zegt energiehandelaar Matthias Detremmerie. "We zijn 99,9 procent zeker dat er meer aan de hand is."

Rusland levert steeds minder gas aan Europa sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel. De leveringen via Nord Stream 1 werden al vaak onderbroken. Dat was het Russische antwoord op de Europese sancties die Rusland opgelegd kreeg na de inval.

De paniek op de markt over de Europese energievoorraden zorgt er al maanden voor dat de gasprijs naar ongekende hoogtes stijgt. Het langer dicht blijven van Nord Stream 1 duwt de prijs nu opnieuw flink omhoog. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam bleek de gasprijs maandagochtend met bijna een derde te zijn gestegen.

Wat nu?

Belangrijk om te benadrukken is dat het om een momentopname gaat. Na enkele minuten handel was de gasprijs in Amsterdam al iets gedaald, maar nog steeds ongeveer een kwart hoger dan vrijdag bij de sluiting van de beurs. Mogelijk zet de daling zich nog de rest van de dag door.

"De aankondiging van Gazprom kwam er na een aantal dagen van forse prijsdaling en dan schiet iedereen weer in een omgekeerde paniek", legt Detremmerie uit. "Dit is zeker een paniekreactie en daar zijn we op de gasmarkt ondertussen wel aan gewend. Ik denk dat er later deze week mogelijk nog een tegenreactie volgt. Mogelijk zwakt het al af na een paar uren handel, maar dat is geen zekerheid."

We zijn op de gasmarkt ondertussen gewend geraakt aan paniekreacties

Matthias Detremmerie, energiehandelaar

Hoe dan ook wegen de energieprijzen ook op de Europese beurzen. Bij de start op maandagochtend verliezen de Bel20 en de Euro Stoxx50, respectievelijk de Brusselse en de Europese aandelenmarkten, beiden ongeveer twee procent.

Er is vrees dat Gazprom de gasleveringen via Nord Stream 1 helemaal niet meer gaat hervatten. Moskou verlaagde de toevoer van gas eerder al tot 20 procent van de maximale capaciteit. Ook hiervoor droeg Gazprom technische problemen als reden aan. Rusland stuurt nog wel gas via een route door Oekraïne naar Europa, maar dat is niet voldoende om de gestopte leveringen door Nord Stream 1 te compenseren.

Vorige week was de gasprijs in Europa nog met bijna 40 procent gedaald. Eind augustus werden recordwaardes bereikt van rond de 350 euro per megawattuur.

Europese maatregelen in het verschiet?

Eind deze week komen de Europese ministers van Energie samen in spoedoverleg over de Europese energiecrisis. En er wordt met veel hoop en verwachting naar dat overleg gekeken. Zo hoopt ons land dat er een Europees plafond op de gasprijs afgesproken kan worden, wat de factuur op jaarbasis flink zou kunnen verlichten.

Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen verklaarde eerder al dat ze op termijn pleit voor een grondige hervorming van de energiemarkt. Op korte termijn wil ze iets doen aan de hoge elektriciteitsprijs. Zo ligt het voorstel op tafel om de elektriciteitsprijs los te koppelen van de gasprijs, want door het huidige systeem duwt de hoge kostprijs van gas ook de elektriciteitsprijs flink de hoogte in.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8wNS9ldXJvcGVzZS1nYXNwcmlqcy1zdGlqZ3QtbWVlci1kYW4tMzAtcHJvY2VudC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿