2022年12月17日土曜日

Belgen lenen massaal voor renovaties door hoge energieprijzen, aantal energieleningen piekt - VRT.be

Het aantal energieleningen is het voorbije jaar meer dan verdubbeld. Dat schrijft de krant L' Echo, de Franstalige tegenhanger van De Tijd. De klimaatdoelstellingen, maar vooral de hoge energieprijzen hebben Belgen massaal aangezet tot energiezuinige investeringen.

Goedkoop is een woningrenovatie niet. Daarom hebben de drie gewesten een budget vrijgemaakt om mensen te helpen die werken willen uitvoeren om energie te besparen. Dat kan gaan van dakisolatie tot nieuwe ramen plaatsen of oude stookketels vervangen.

Er zijn verschillende premies, maar Vlamingen kunnen sinds 1 september ook renteloos tot 60.000 euro lenen op basis van hun individuele financiële situatie. Eerst was dat 15.000 euro voor mensen onder een bepaalde inkomensgrens. Sinds 1 augustus verleent het Brussels Gewest een krediet van maximaal 25.000 euro tegen een vaste rentevoet van 0 tot 1 procent.

Haast door energiefactuur

Die extra hulp kwam omdat dergelijke renovaties nodig zijn met het oog op het klimaat. Zo wil de Vlaamse regering dat wie vanaf 2023 een energieverslindende woning koopt of verhuurt, die woning energiezuiniger maakt. Daarbij moeten de slechtste EPC-scores (van E of F) teruggebracht worden naar een betere score van tenminste D. De lat wordt de komende jaren stelselmatig hoger gelegd. 

In Brussel zal elke eigenaar van een woning tegen 2025 een energielabel moeten opstellen. Op basis daarvan zal vanaf 2030 minstens om de vijf jaar een van de aanbevolen ingrepen uitgevoerd moeten worden. 

Wat is een EPC-score?

De EPC-score is een getal dat aangeeft hoeveel je energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak. Hoe lager de score, hoe minder energie nodig is om je woning te verwarmen en dus hoe lager je energiefactuur. De gemiddelde woning in België heeft een energielabel D, terwijl het de ambitie is dat alle woningen het label A behalen tegen 2050.

Maar door de gepeperde energieprijzen hebben Belgen niet gewacht om te investeren in de energietransitie van hun woning. Dat blijkt uit een onderzoek van L'Echo, de Franstalige tegenhanger van De Tijd. Het aantal renovatieleningen is al sinds 2016 aanzienlijk aan het stijgen, maar dit jaar hebben de vier grootste banken van ons land een forse piek gezien. BNP Paribas Fortis zag een stijging van 123 procent, Belfius 102 procent en KBC 159 procent. Bij ING spreekt men van een stijging van maar liefst 275 procent tegenover 2018.

Het bedrag van de lening op zich lag dit jaar ook hoger dan ervoor. Bij BNP Paribas Fortis steeg het geleende bedrag met 143%. "In 2022 leenden Vlamingen gemiddeld 15.936 euro, tegenover 17.825 euro in Brussel en 13.613 euro in Wallonië", zegt Ulrike Pommée, de woordvoerder van BNP Paribas Fortis. 

Zonnepanelen en isolaties

Bij BNP Paribas Fortis is bijna de helft van de energieleningen bedoeld om de installatie van zonnepanelen te financieren, 12 procent voor isolatie, nog eens 12 procent voor raamwerk en dubbele beglazing en nog eens 12 procent voor een zuinige ketel. 

Bij Belfius worden deze leningen voornamelijk gebruikt voor de financiering van isolaties, de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler, een hoogrendementsketel, zonnepanelen of driedubbele beglazing", zegt de bank, die erop wijst dat de tarieven van deze leningen voordeliger zijn dan die van traditionele renovatieleningen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiRmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8xNy9kdWJiZWwtem92ZWVsLWVuZXJnaWVsZW5pbmdlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿