2022年12月27日火曜日

'Hacker zet 300.000 gegevens van Belfius-klanten te koop online' - De Morgen

NieuwsCyberveiligheid

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Op een forum voor datalekken staan momenteel honderdduizenden bankgegevens in de etalage, waaronder ook 300.000 gegevens van Belgische Belfius-klanten. Dat meldt ICT-vakblad DataNews.

Volgens DataNews biedt een hacker de gegevens aan van 800.000 klanten van een Spaanse bank en 300.000 klanten van een Belgische bank. Op basis van de testdata die de dader vrijgeeft, kon het magazine afleiden dat het om klanten van Belfius gaat. “Een snelle controle doet uitschijnen dat de data correct is”, schrijft het IT-blad nog. De voorbeelddata bevatten echter verschillende dubbele records, waardoor het werkelijk aantal getroffen klanten mogelijk iets lager ligt.

Het zou niet gaan om financiële details zoals een transactiegeschiedenis of rekeningsaldo. Wel zouden persoonlijke gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en rekeningnummer te koop staan. Met die gegevens kunnen oplichters zich via phishingmails of telefonisch voordoen als de bank. Een ander risico is dat iemand zich kan voordoen als een van de slachtoffers om op die manier identiteitsfraude te plegen.

Lees ook

Online oplichters gaan steeds slinkser te werk: met dit vierstappenplan laat u zich niet meer vangen

De dader beweert dat de gegevens afkomstig zijn uit callcenters en dat het om gegevens gaat die dit jaar nog niet eerder zijn verspreid. Het is daarom ook niet duidelijk of het lek via een (extern) callcenter van Belfius is veroorzaakt, of afkomstig is van een andere speler die op zijn beurt klanten van Belfius contacteerde.

Belfius-woordvoerster Ulrike Pommee laat weten dat Belfius niet op de hoogte is van een datalek van klantengegevens van de bank. “Er zijn geen indicaties van veiligheidsproblemen of een datalek bij Belfius”, zegt ze. “We analyseren dit verder in detail.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMia2h0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvaGFja2VyLXpldC0zMDAtMDAwLWdlZ2V2ZW5zLXZhbi1iZWxmaXVzLWtsYW50ZW4tdGUta29vcC1vbmxpbmV-YjhmZjMxMmQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿