2022年12月13日火曜日

Topman van failliete cryptobeurs FTX gearresteerd op de Bahama's: van cryptokrak tot crimineel, wie is Sam Bankman-Fried? - VRT NWS

Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, is op de Caraïbische eilandengroep de Bahama's gearresteerd nadat Amerikaanse aanklagers strafrechtelijke aanklachten tegen hem hadden ingediend. Daarmee is de eerste stap gezet om het management van FTX aansprakelijk te stellen voor de implosie van het bedrijf vorige maand. Wie is Bankman-Fried, de jongeling in wie de cryptowereld tot voor kort haar hoop had gesteld?  

In een persmededeling laat de politie van de Caraïbische eilandengroep de Bahama's weten dat de oprichter van cryptobeurs FTX Sam Bankman-Fried heeft gearresteerd wegens "financiële overtredingen" van wetten in Verenigde Staten en de Bahama's. Dat gebeurde op vraag van de Amerikaanse overheid. Doel is om Bankman-Fried uit te leveren aan de VS.

De 30-jarige crypto-ondernemer wordt beschouwd als een spilfiguur in de plotse ondergang van "zijn" FTX, één van de grootste beurzen waar cryptomunten zoals de bitcoin gekocht en verkocht werden, een maand geleden. "De Bahama's en de Verenigde Staten hebben een gedeeld belang bij het ter verantwoording roepen van alle personen die banden hebben met FTX en die mogelijk het vertrouwen van het publiek hebben geschonden en de wet hebben overtreden", klinkt het bij minister-president Philip Davis van de Bahama's.

Een woordvoerder van de Amerikaanse openbaar aanklager in New York bevestigde aan persbureau Reuters de aanhouding van Bankman-Fried, maar weigerde aan te geven welke verdenkingen er tegen hem zijn. Volgens hem zullen die waarschijnlijk later vandaag worden geopenbaard. The New York Times meldt op basis van een anonieme bron dat het zou gaan om fraude en witwassen. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC laten weten ook met aanklachten te zullen komen tegen Bankman-Fried, vanwege schendingen van effectenwetten. Die zouden ook vandaag worden ingediend, aldus de SEC.

Snoepje van de cryptowereld

De troebelen bij cryptoplatform FTX begonnen begin november, toen er berichten opdoken liquiditeitsproblemen en wanbeheer. Het bedrijf bleek zowat 10 miljard dollar aan klantentegoeden te hebben uitgeleend aan een dochteronderneming, Alameda, die met dat geld risicovolle beleggingen probeerde te doen.

FTX had nog miljarden nodig om de tekorten aan te zuiveren en rekende daarvoor op een overname door concurrent Binance. Maar toen dat bedrijf de boeken inkeek, trok het zich als de bliksem terug. Nieuwe geldschieters waren nu definitief afgeschrikt, waardoor FTX bescherming tegen schuldeisers en uiteindelijk ook het bankroet moest aanvragen.

AFP or licensors

De hele episode doorprikte nogal brutaal het aura van onoverwinnelijkheid dat de jonge topman Sam Bankman-Fried, in het financiële wereldje beter bekend onder de poëtische roepnaam "SBF", tot dan toe had uitgestraald. SBF, zoon van 2 Stanford-proffen en zelf afgestudeerd als fysicus aan het befaamde technologie-instituut MIT, was het snoepje van de cryptowereld sinds hij in 2019 FTX had gelanceerd, een beurs waarop je cryptomunten kan kopen en verkopen.

We werden overmoedig en nonchalant

De controversiële crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried in een tweet

Bankman-Fried had zich eerder met zijn eerste bedrijf Alameda Research al in de cryptobusiness gewaagd. Hij deed aan arbitrage: hij kocht en verkocht er cryptomunten op verschillende beurzen en probeerde winst te maken uit de prijsverschillen. Maar dat was niks vergeleken met de successen die FTX in ijltempo aan elkaar reeg. In geen tijd boomde de omzet van de cryptobeurs boven het miljard dollar. De waarde van zijn bedrijf werd begin dit jaar nog ergens tussen de 30 en de 40 miljard dollar (!) geschat.

Emoji's

"We werden overmoedig en nonchalant", tweette SBF daar vorige maand zelf over, amper een week nadat de crash van zijn beursplatform het grootste deel van zijn eigen vermogen van zowat 16 miljard dollar deed verdampen. "Overmoedig" en "nonchalant" zijn wel heel milde kwalificaties als je de ronduit ontluisterende analyse van John Ray leest, de man die na de passage van SBF de ondankbare taak kreeg om de bagger bij FTX op te kuisen. 

"Nooit eerder in mijn carrière heb ik zo'n compleet falende bedrijfscontrole gezien. Er is ook geen betrouwbare financiële informatie beschikbaar", klinkt het bij Ray. De hele miljardenbusiness van FTX werd, zo concludeert hij, gerund door Bankman-Fried en een tiental vrienden, vanuit een duur appartementencomplex in de Bahama's. "De controle was er in handen van een zeer kleine groep onervaren en mogelijk niet onbesproken individuen", klinkt het. 

Nooit eerder in mijn carrière heb ik zo'n compleet falende bedrijfscontrole gezien

John Ray, die aangesteld is om de restanten van het failliete FTX op te kuisen

Om hun leventje te financieren, gebruikten ze geld van FTX-klanten. Misbruik moffelden ze weg met software. Sleutels van cryptomunten werden onbeveiligd naar elkaar gestuurd, goedkeuringen werden gegeven met emoji's in chatkanalen. Het bedrijf had zelfs geen duidelijk overzicht van alle eigen bankrekeningen. Een eigen boekhoudafdeling was er niet, dat werd uitbesteed.

Broek gescheurd

Om maar te zeggen: de plotse, dramatische implosie van FTX was slechts een kwestie van tijd. Begin november was het zover. "Het spijt me, dat is het belangrijkste. Ik heb het verkloot en ik had het beter moeten doen", tweette SBF begin november. Met wat we nu weten, kan je bij die excuses meer dan één wenkbrauw optrekken. 

Twee weken geleden speelde hij dezelfde plaat af op een conferentie van The New York Times: hij zou lang niet geweten hebben van de problemen bij zijn bedrijf en legt de schuld bij "grote mislukkingen binnen het management" en slordige boekhouding. Hij beweert ook dat hij niet met zijn vinger in de FTX-pot heeft gezeten na de ondergang van zijn bedrijf. "Ik heb geen verborgen fondsen, ik stak alles wat ik had in FTX."

Of de klanten die aan FTX hun broek hebben gescheurd al hun centen nog zullen terugzien, is maar zeer de vraag. Dat het Amerikaanse gerecht en de financiële waakhond SEC hun pijlen nu formeel op Bankman-Fried en zijn kliek hebben gericht, is de eerste stap in dat proces. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8xMy90b3BtYW4tc2FtLWJhbmttYW4tZnJpZWQtdmFuLWZhaWxsaWV0ZS1jcnlwdG9iZXVycy1mdHgtZ2VhcnJlc3RlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿