2022年12月23日金曜日

Leven wordt iets minder snel duurder, maar inflatie blijft torenhoog - VRT.be

De inflatie in ons land is in december opnieuw wat gedaald: van 10,63 procent in november naar 10,35 procent in december. Dat maakt het statistiekbureau Statbel bekend. Het gaat om de tweede daling op rij: in oktober stond de inflatie in België nog op 12,27 procent. De dalende trend lijkt dus ingezet, al blijven de prijzen van consumptiegoederen wel veel sterker stijgen dan de doelstelling (rond de 2 procent) van de Europese Centrale Bank.

Ook in december blijven de energieprijzen de boosdoener voor de hoge inflatie. Energie is nog altijd meer dan een derde (32,88 procent) duurder dan in december vorig jaar en draagt zo 3,25 procentpunten bij aan het globale inflatiecijfer.

Opvallend zijn ook de sterk stijgende prijzen voor voeding. In die categorie is er van een dalende trend nog geen sprake. Voeding was in december 14,53 procent duurder dan vorig jaar, in november lag de inflatie bij voeding nog iets lager. De bijdrage van voeding aan de totale inflatie bedraagt nu 2,77 procentpunten, zegt Statbel.

Hierdoor stijgt ook de kerninflatie nog altijd: die gaat van 7,16 procent in november naar 7,34 procent in december.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8yMy9pbmZsYXRpZS1kYWFsdC1iZWxnYS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿