Hoge energieprijzen? De elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt zakt morgen bij momenten zelfs onder nul. Gemiddeld betalen leveranciers in ons land morgen minder dan 0,006 euro per kWh, terwijl je daar als consument bij een nieuw contract in december gemiddeld 0,57 euro voor betaalde.
Bron: BELGA
De stroomprijzen in Europa nemen op de laatste dag van het jaar een flinke duik. Op de beurs van Epex spot, waar je de stroomprijs van de volgende dag kan zien, zakt de gemiddelde prijs voor België naar 5,76 euro per megawattuur. Dat is minder dan 0,006 euro per kilowattuur.
Het is maar een gemiddelde, want tussen 5 en 6 uur op zaterdagochtend ligt de prijs zelfs onder nul - min 0,02 euro per megawattuur om precies te zijn. De energieleveranciers kregen dus zelfs geld terug als ze voor dat tijdstip nog stroom nodig hadden. In Duitsland liggen de prijzen zelfs nog later. Daar zakt de gemiddelde prijs van de hele dag zelfs onder nul, met -0,79 euro per megawattuur. Tussen 12 en 13 uur is ze het laagst, met -3,78 euro per megawattuur.
Zelf betaal je met oudjaar voor het verbruik van je ovens of gourmettoestel even veel als op andere momenten. Tenzij je een direct energietarief hebt, maar amper vierhonderd Belgen hebben daarvoor gekozen. Want het is alleen interessant voor mensen met een hoog verbruik en op dit ogenblik biedt alleen Engie het op beperkte schaal aan. Bij Eneco liep een proefproject. Wel zijn er bijvoorbeeld tuinbouwbedrijven die de uurprijzen gebruiken om de serres slim aan te sturen.
Veel wind
Voor de duidelijkheid: niet alle energie wordt aan die spotprijzen verhandeld. Leveranciers moeten op elk moment van de dag genoeg stroom hebben voor hun klanten, maar kopen vaak weken of maanden van tevoren al hoeveelheden aan. Op die markten zijn de prijzen minder afhankelijk van het weer.
Het verwacht piekmoment ligt met oudjaar tussen 18 en 19 uur. Dan kost stroom op de groothandelsmarkt nog 27,93 euro, maar ook dat is relatief weinig. De piek van dit jaar was er in augustus, toen er een dag was waarbij 700,41 euro werd betaald.
De lage prijzen zijn een kwestie van vraag en aanbod. Er is veel wind, waardoor er een recordhoeveelheid windenergie wordt opgewekt. In Duitsland geldt op veel plaatsen zelfs code oranje voor wind. Tegelijk is er weinig elektriciteitsverbruik, omdat er tussen kerst en nieuw weinig bedrijven open zijn, en al helemaal op een oudejaarszaterdag. En tel daar nog het zachte weer bij - het wordt liefst 17 graden, waardoor we weinig energie nodig hebben om de huizen warm te houden.
0 件のコメント:
コメントを投稿