2022年12月20日火曜日

Nationale Bank ziet geen recessie in België, maar herhaalt bezorgdheid over "onhoudbare" overheidsfinanciën - VRT.be

De Belgische economie zal naar alle waarschijnlijkheid een recessie - waarbij de economie twee kwartalen na elkaar krimpt - kunnen vermijden. Dat heeft de Nationale Bank van België (NBB) gezegd bij de voorstelling van haar najaarsramingen. Ze herhalen ook hun bezorgdheid over de "onhoudbare" overheidsfinanciën.

De economie heeft zich het afgelopen jaar meer robuust getoond dan verwacht, zo klonk het tijdens een persconferentie, vooral dankzij de consumptie van de gezinnen. Ook in het derde kwartaal was er nog groei. Mogelijk zal de economie in het huidige kwartaal, het slotkwartaal van 2022, lichtjes krimpen, maar ook dat is niet zeker. In elk geval zou dat de bodem zijn. De Nationale Bank verwacht dat de economische groei in het voorjaar zal aantrekken. Op jaarbasis zou er dan 0,6 procent groei zijn. 

NBB-gouverneur Pierre Wunsch herhaalde tijdens de persconferentie dat de toestand van de overheidsfinanciën op middellange termijn onhoudbaar is. "Er is een risico op een ontsporing", klonk het. De Nationale Bank verwacht de komende jaren - bij ongewijzigd beleid - begrotingstekorten van telkens zowat 5 procent, de overheidsschuld zou toenemen tot bijna 112 procent van het bruto binnenlands product in 2025.

De Nationale Bank heeft ook gewaarschuwd voor de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven op de internationale markten. "Het verlies aan marktaandeel gaat momenteel drie keer sneller dan in normale omstandigheden", zegt Wunsch.

De verslechterende concurrentiepositie heeft veel te maken met het systeem van automatische loonindexering in België. Daardoor stijgen de lonen hier sneller en sterker dan in de buurlanden. Over de jaren 2022 en 2023 verwacht de NBB dat de loonkosten in België 5,6 procentpunt sneller zullen toenemen dan in de buurlanden. Dat verschil zou nadien wel weer verminderen, tot 2,3 procentpunt over de periode 2022-2025, omdat de lonen nadien iets sterker zullen stijgen in de buurlanden.

De slechtere concurrentiepositie uit zich ook in de marktaandelen. In 2023 zouden de bedrijven 2,4 procent marktaandeel verliezen, terwijl dat historisch gezien gemiddeld 0,8 procent is. Ook hier zou de daling in de jaren nadien verminderen. 

Wunsch waarschuwde wel voor een "aanhoudend verlies van concurrentiekracht", indien de inflatie de komende jaren niet sneller zou dalen in België dan in de buurlanden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8xOS9iZWxnYS1uYmItcmVjZXNzaWUtYmVncm90aW5nc3Rla29ydC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿