2022年12月29日木曜日

Luminus biedt als eerste energieleverancier opnieuw vaste contracten aan - VRT.be

Energieleverancier Luminus biedt vanaf januari weer vaste contracten aan. Dat meldt De Standaard en het nieuws is door Luminus bevestigd aan onze redactie. "Nu de marktprijzen sterk gedaald zijn, kunnen we opnieuw aan die grote vraag tegemoet komen", zegt Nico De Bie, woordvoerder van Luminus. 

Vanaf de eerste maandag van januari kan je bij Luminus weer een vast contract aanvragen. Voordien bood de energieleverancier, net zoals de andere leveranciers, alleen maar variabele contracten aan. De voorwaarden van het contract zullen ten laatste op maandag gepubliceerd worden, laat Nico De Bie, woordvoerder van Luminus weten. "De vaste kosten zullen dezelfde zijn als bij de variabele contracten."

Voorlopig is Luminus de enige leverancier die weer vaste contracten aanbiedt. De beslissing kwam er als gevolg van de dalende marktprijzen en de hoge vraag. "50 tot 60 procent van onze klanten hebben de voorkeur voor een vast contract", zegt De Bie. "Nu zijn de prijzen voldoende gedaald. We hebben de situatie continu opgevolgd om na te gaan wanneer we die vaste tarieven opnieuw kunnen aanbieden. We denken dat nu het moment is."

Na het tekenen van het vast contract, kan het nog tot dertig dagen duren voor de energie geleverd wordt, zegt De Bie. "Je betaalt dan de prijs van de dag van aansluiting." 

Wat is het verschil tussen een vast en een variabel contract?

Bij een vast contract staan de tarieven voor de levering van gas en elektriciteit vast doorheen de looptijd van het contract. Het tarief wordt vastgelegd op het moment dat je het contract afsluit. 

Bij een variabel contract stijgt of daalt je factuur mee met de prijzen op de energiebeurzen. De prijs wijzigt elke maand of drie maanden, afhankelijk van je leverancier en type variabel contract. Hoe die berekend wordt, is veel complexer dan bij een vast contract. 

In augustus en september gingen de energieprijzen de lucht in. Alle energieleveranciers stopten daarom met het aanbieden van vaste contracten. Luminus was de laatste die dat wel nog deed. De leveranciers betaalden toen zelf meer voor gas en elektriciteit dan hun klanten met een vast contract. Het risico werd te groot.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8yOS9sdW1pbnVzLWJpZWR0LXdlZXItdmFzdGUtY29udHJhY3Rlbi1hYW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿