2022年12月14日水曜日

Fransman Bernard Arnault stoot Elon Musk van de troon als rijkste man ter wereld - VRT NWS

Elon Musk is officieel niet langer de rijkste man ter wereld. Dat schrijven Amerikaanse media. Fransman Bernard Arnault, oprichter van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH), stoot hem van de troon. Arnault zou 188,6 miljard euro waard zijn, Musk moet het met bijna 12 miljard minder doen.

188.600.000.000: twaalf cijfers zijn nodig om het vermogen van Fernand Arnault te beschrijven, kersvers “rijkste man ter wereld”. Vorige week hopte hij al enkele uren over Twitterbaas en Tesla-oprichter Elon Musk, nu is het volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes officieel. Musk, die sinds begin dit jaar zijn fortuin met zo’n 100 miljard euro zag dalen, moet het tegenwoordig met 176,8 miljard euro doen. 

"Circus"

Musk zou zijn titel verloren hebben door een sterke daling van Tesla-aandelen, wat dan weer het gevolg is van de overname van Twitter. In oktober nam Musk het socialemediaplatform voor 44 miljard dollar over. 33,5 miljard daarvan betaalde hij uit eigen zak. 

Wall Street-analist Dan Ives verklaarde aan BBC dat het "circus" rond de Twitter-deal weegt op de aandelenkoers van Tesla. "Musk is in de ogen van Wall Street van een superheld veranderd in een schurk.” Er speelt het automerk nog meer parten: beleggers zijn bezorgd dat door de verzwakte economie de vraag naar de dure elektrische wagens zal afnemen, en ook de terugroepacties van verschillende modellen doen het bedrijf geen goed.

Weg van de schijnwerpers

De aandelen van Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH) blijven het ondanks economisch moeilijke tijden het wel goed doen. Het luxeconcern managet merken als Christian Dior, Louis Vuitton, Hennessy, Dom Perignon, Moët, Marc Jacobs, Givenchy en Tiffany & Co. Oprichter Bernard Arnault bezit 48 procent van de moedermaatschappij.

De 73-jarige Fransman is geboren in Roubaix en afgestudeerd als ingenieur aan de geroemde École Politechnique. Eind jaren tachtig richtte hij LVMH op. In tegenstelling tot Musk blijft Arnault eerder weg van de schijnwerpers. Hij geeft zelden interviews en is niet actief op Twitter.

Top vijf

Voor wie benieuwd is of hij een dezer kan wedijveren met Musk en Arnault: plaats drie van rijkste man ter wereld wordt ingenomen door Indiër Gautam Adani met 134,9 miljard dollar. Amazon-topman Jeff Bezos staat met 115,7 miljard dollar op nummer vier, de Amerikaanse zakenman Warren Buffett vervolledigt met 108,3 miljard dollar de top vijf. De volledige lijst met “real-time billionaires” vind je hier.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8xNC9lbG9uLW11c2sv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿