2022年12月13日火曜日

Europa kan volgend jaar tegen gastekort aankijken, "een serieuze uitdaging" waarschuwt Internationaal Energieagentschap - VRT NWS

Europa heeft voldoende gas voor de winter, maar als Rusland de gaskraan verder dichtdraait, zal er in 2023 mogelijk een tekort ontstaan. Dat heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) gezegd op een persconferentie. Het agentschap maant regeringen aan om nog meer maatregelen te nemen om energie te besparen en hernieuwbare energie versneld uit te rollen. "We zijn al minder afhankelijk van Russisch gas, maar zijn nog niet uit de gevarenzone." 

Europa heeft, ondanks de verminderde Russische gastoevoer, een groot tekort vermeden tot nu toe. Dat komt omdat de (dreigende) tekorten nog in allerijl zijn aangevuld met gas van elders, omdat het heel lang heel zacht weer is geweest en omdat de prijs zo hoog was, waardoor de vraag (en dus het verbruik) zakte. 

So far, so good dus, toch wat betreft de voorraden. Maar volgend jaar volgt er wellicht nog een hardere test, waarschuwt het IEA. Als Rusland de gasleveringen nog verder zou verminderen en als de vraag naar vloeibaar gas uit China zou stijgen na de Covid-lockdowns daar, dan zou de EU volgend jaar tegen een gastekort kunnen aankijken van 27 miljard kubieke meter, heeft het IEA berekend. 

Ter vergelijking: de totale gasconsumptie binnen de EU in 2021 was 412 miljard kubieke meter. Het verbruik lag dat jaar evenwel nog vrij hoog, want de oorlog in Oekraïne was nog niet uitgebroken. Voor dit jaar wordt het jaarverbruik ingeschat op 360 miljard kubieke meter. Met deze referentie zou het tekort 7,7 procent bedragen. 

Europa is al veel minder afhankelijk van Russisch gas, maar is nog niet uit de gevarenzone 

Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap IEA

IEA-directeur Fatih Birol had het op de persconferentie bij de Europese Commissie over een "serieuze uitdaging". Toch helpen de huidige maatregelen wel degelijk, zei hij. Zonder zou het mogelijke tekort volgend jaar rond 60 miljard kubieke meter geschommeld hebben. 

"De EU heeft al grote vooruitgang gemaakt in het minder afhankelijk worden van Russisch gas, maar is nog niet uit de gevarenzone", zei Birol nog. De omstandigheden die de EU hebben toegelaten om de voorraden ijlings aan te vullen dit jaar, zullen zich niet herhalen volgend jaar, waarschuwt hij. 

De oplossing is eenvoudig (en moeilijk tegelijk): we moeten verder doen zoals we nu bezig zijn, en verder energie besparen. Dat kan o.a. door de subsidiepolitiek voor isolerende maatregelen voor gebouwen verder uit te breiden, of door verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen te vervangen door warmtepompsystemen op elektriciteit. Voorts moet de EU versneld blijven inzetten op hernieuwbare energie, zegt het IEA nog.  

Ook België blijft voor een deel afhankelijk van Russisch gas. Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaat het om 4 tot 6 procent van onze gastoevoer. Maar experts wijzen erop dat als je de afhankelijkheid van Russisch gas niet puur in volumes zou uitdrukken maar in de mate van blootstelling aan hogere prijzen en schaarste op de markt waarop je je bevoorraadt, het om een veel hoger percentage zou gaan, tot 40 procent volgens sommig experts. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMi8xMi9ldXJvcGEta2FuLXZvbGdlbmQtamFhci10ZWdlbi1lZW4tZ2FzdGVrb3J0LWFhbmtpamtlbi13YWFyc2NodXcv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿