De drie vakbonden voeren vandaag opnieuw actie tegen de lage koopkracht en de hoge energieprijzen. Daarvoor is een grote manifestatie gepland in Brussel. Hoewel het om een actiedag en geen stakingsdag gaat, wordt wel wat hinder verwacht. Waar kunnen we precies hinder verwachten? Een overzicht.
Openbaar vervoer
NMBS
Bij de NMBS zal er weinig hinder zijn. De treinen rijden volgens de gewone dienstregeling. Veel betogers zullen de trein nemen om naar de hoofdstad te komen, dus het kan wel druk worden op de treinen naar Brussel. De NMBS legt ook 8 extra treinen in, vooral vanuit Wallonië.
De Lijn
De Lijn verwacht veel hinder, omdat een groot deel van het personeel zal gaan betogen. Er is een aangepaste dienstregeling uitgewerkt voor heel Vlaanderen. Die is vandaag al te raadplegen. Reizigers kunnen in de routeplanner van De Lijn zien welke bussen en trams rijden.
De hinder zal het grootst zijn in de steden. In de provincie Antwerpen zal maar 52 procent van de bussen en trams rijden, elders is dat 60 tot 63 procent.
MIVB
MIVB verwacht forse hinder en vraagt reizigers uit te kijken naar alternatieven voor hun verplaatsingen met het openbaar vervoer in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten.
Enerzijds zullen er minder metro's, trams en bussen rijden door afwezige personeelsleden en anderzijds zullen er ook omleidingen en onderbrekingen zijn van de lijnen door de manifestatie in Brussel.
MIVB zal reizigers doorheen de dag op de hoogte houden van de situatie op het net, door informatie te delen via sociale media, de app en de website. Om zes uur 's ochtends openen ook de telefonische hulplijnen van de klantendienst op het nummer 070 23 2000.
Luchthaven
Brussels Airport
Op Brussels Airport zullen maar 160 van de zowat 400 geplande vluchten nog kunnen landen en opstijgen. De luchtvaartmaatschappijen gaan de getroffen reizigers op de hoogte brengen.
"De annuleringen zijn noodzakelijk om chaos te vermijden en de veiligheid te kunnen garanderen", zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van de luchthaven. "We kunnen niet uitsluiten dat er op sommige momenten toch nog wachttijden zullen ontstaan."
De luchthaven verwacht dat vooral het handling- en controlepersoneel zal gaan betogen. Ze adviseert reizigers die morgen vertrekken, om hun bagage tot een minimum te beperken. Passagiers die toch een vlucht hebben, moeten niet extra vroeg naar de luchthaven komen. Ze krijgen wel de raad rekening te houden met de hinder op het openbaar vervoer.
Charleroi Airport
Charleroi Airport waarschuwt voor mogelijke verstoringen en vraagt passagiers drie uur voor vertrek naar de luchthaven te komen.
Hinder in Brussel zelf
De Brusselse politie raadt aan om het parcours en omgeving van de betoging zelf te vermijden. De betoging gaat tussen 8 en 13 uur van het Noord- naar het Zuidstation.
Andere sectoren
Er zijn ook andere sectoren die op straat komen, maar de exacte impact en mogelijke hinder is momenteel moeilijk in te schatten.
Waarom komen de vakbonden op straat?
Het gaat niet om een stakingsdag, wel om een actiedag met als orgelpunt een manifestatie in de hoofdstad. Er loopt wel een stakingsaanzegging, zodat vakbondsleden die willen betogen gedekt zijn.
De vakbonden beslisten eind november om opnieuw op straat te komen. Dat gebeurde nadat de federale regering met haar voorstel was gekomen om de loononderhandelingen tussen bonden en werkgevers vlot te trekken. Dat voorstel volstaat niet voor de bonden. De marge voor opslag boven de index blijft 0 procent, maar bedrijven die goed draaien, kunnen hun personeel wel eenmalig een cheque tot 750 euro geven.
Het is niet de eerste koopkrachtactie van de bonden. Op 9 november was er nog een nationale actie- en stakingsdag. Hoeveel volk de bonden deze keer op de been zullen krijgen, is moeilijk in te schatten.
0 件のコメント:
コメントを投稿