2022年12月10日土曜日

Postbaas Tirez struikelt over krantenconcessie - De Standaard

Bpost en zijn ceo Dirk Tirez gaan ‘in onderling overleg’ uiteen. Maar ook twee andere Vlamingen worden naar de uitgang gestuurd. Bpost zegt in een persbericht dat het aanblijven van Tirez geen optie was.

Het was de nieuwswebsite Business AM die deze ochtend als eerste de kat de bel aanbond en meldde dat later vandaag de kop van ceo Dirk Tirez zou rollen. Dat is ondertussen ook geschied. De positie van Tirez was onhoudbaar geworden door het onderzoek naar mogelijke wanpraktijken rond de concessie voor de distributie van kranten en tijdschriften. Eind oktober zette hij al tijdelijk een stap opzij.

De raad van bestuur die formeel de beslissing moest nemen werd geprikt op het moment dat ook het kernkabinet bijeen kwam. In politieke hoek verwijst men voor de communicatie naar Bpost. Volgens de code van deugdelijk bestuur is het de raad van bestuur die de ceo benoemt of ontslaat maar even duidelijk is dat zonder de duim omhoog of omlaag, zo’n politiek gevoelige beslissing niet genomen wordt.

Wat Tirez op dit moment verweten wordt, is nog onduidelijk maar Bpost zegt dat Tirez de regels van Bpost heeft overtreden. Bij Bpost liep een intern onderzoek naar mogelijke fouten die werden gemaakt bij het najagen van een nieuwe concessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Dat onderzoek loopt nog en zal moeten uitwijzen of ook de wet werd overtreden, zegt Bpost.

In de procedure werden mogelijk fouten gemaakt tegen de regels van de mededinging. De concurrentiewaakhond BMA deed recent in verband met dat onderzoek huiszoekingen bij uitgever DPG Media (Het Laatste Nieuws, VTM ...) en bij krantenverdeler PPP. Bpost zelf zei zijn medewerking aan dat onderzoek te verlenen.

Olifant in de kamer

Bij Bpost zelf was er voordat de poppen aan het dansen gingen al bezorgdheid of een interne medewerker zijn boekje niet te buiten was gegaan. Naast Tirez verlaten ook twee ander medewerkers Bpost.

De voorzitter van de raad van bestuur van Bpost, de Franstalige Audrey Hannard (PS) volgde het dossier van zeer nabij op. De PS was en is een groot voorstander van het behoud van de distributieconcessie, omdat het voor jobs zou zorgen, tenminste toch op korte termijn. De opvolger van Tirez weet dus wat van hem verwacht wordt.

Het naar de uitgang sturen van Tirez komt er op een ogenblik dat Bpost voor grote uitdagingen staat. De Belgische organisatie moet aangepast worden aan de krimpende brievenpost. Dat gebeurde niet onder Jean-Paul Van Avermaet, de voorganger van Tirez en net nu het hoog op de agenda kwam, is er opnieuw een bestuurscrisis. De olifant in de kamer lijkt dan ook welk soort Bpost de politieke hoofdaandeelhouder wil.

De oppositiepartij N-VA wil bij monde van Michael Freilich niet zomaar over naar de orde van de dag en eist volledige klaarheid omtrent de postconcessie. Ook de overname van het bedrijf AMP, dat de kranten verdeelt, moet onderzocht worden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjEyMDlfOTQzMTEzNjjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿