De vakbonden houden morgen een nationale actie- en stakingsdag in de openbare sector. Bij het openbaar vervoer wordt grote hinder verwacht en ook de dienstverlening van steden en gemeenten kan verstoord zijn. In scholen en op de luchthavens wordt dan weer weinig tot geen hinder verwacht.
Waarom deze nationale actiedag?
De nationale actiedag morgen is de afsluiter van een "sensibiliserings- en actieweek" in de hele openbare sector. De vakbonden protesteren tegen de besparingen en een gebrek aan investeringen in de openbare diensten.
De vakbonden kaarten ook een gebrek aan sociaal overleg aan en kanten zich tegen de geplande hervormingen van de ambtenarenpensioenen.
Enkel de socialistische overheidsvakbond ACOD heeft opgeroepen op tot een algemene staking. De twee andere vakbonden, ACV en VSOA, laten de beslissing over aan hun afgevaardigden in de verschillende sectoren
Openbaar vervoer: trein, tram, bus en metro
De NMBS verwacht dat maar een derde van de treinen zal rijden. Tussen de grote steden zou de helft van de IC-treinen rijden. Van de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen (de zogenoemde stop- of boemeltrein) rijdt een derde. Bijna alle P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, worden geschrapt. De staking van het treinpersoneel begint al vanavond om 22 uur.
In Wallonië zal de hinder groter zijn dan in Vlaanderen. De NMBS geeft aan dat er helemaal geen treinverkeer zal zijn in het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg, rond Ottignies in Waals-Brabant en tussen Luik en Hoei.
De NMBS raadt reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken en op zoek te gaan naar een alternatief. Wie toch de trein neemt, raadpleegt best de routeplanner voor het vertrek naar het station. De schermen en routeplanner van de NMBS zullen alleen de treinen aangeven die effectief rijden.
Bijna de helft van de bussen en trams van De Lijn zal niet rijden
Ook het bus- en tramverkeer van De Lijn zal hinder ondervinden. Door de staking zal gemiddeld 57 procent van de ritten kunnen doorgaan, meldt De Lijn. In de provincie Antwerpen zou 51 procent van de ritten uitgevoerd worden, in West-Vlaanderen 54 procent en in Limburg 56 procent. In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen ligt het aantal uitgevoerde ritten iets hoger, met respectievelijk 62 en 64 procent.
De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt en zal er naar eigen zeggen "alles aan doen om accurate reizigersinformatie te geven via de routeplanner in de app en op de website". Ritten die niet rijden, worden niet getoond in de routeplanner.
Tot slot wordt er ook in Brussel grote hinder verwacht voor de bussen, trams en metro's van de MIVB. De vervoersmaatschappij verwacht dat een groot deel van het personeel zal deelnemen aan de nationale actiedag en spreekt van "zware storingen op het metro-, tram- en busnet".
De MIVB zal vooral focussen op de belangrijkste lijnen en een zo groot mogelijke geografische dekking. Reizigers wordt aangeraden om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. MIVB belooft haar reizigers op de hoogte te houden via de website, app en sociale media-kanalen.
Luchtverkeer
Op de luchthavens van Zaventem en Charleroi wordt geen hinder verwacht. Brussels Airport waarschuwt haar reizigers wel om rekening te houden met de verwachte storingen bij het openbaar vervoer.
Steden en gemeenten
De dienstverlening van steden en gemeenten kan verstoord zijn. Gemeentehuizen, OCMW's en recyclageparken kunnen bijvoorbeeld de deuren gesloten houden. Ook de afvalophaling kan hinder ondervinden.
De stad Antwerpen bijvoorbeeld meldt dat ze de afvalophaling probeert te verzekeren, maar vraagt inwoners die een ophaaldag hebben om hun afval toch pas bij een volgende ophaling buiten te zetten. In Antwerpen zullen ook alle recyclageparken gesloten zijn. Crèches van de stad zullen op enkele locaties volledig of gedeeltelijk gesloten zijn. De ouders zouden daarvan op de hoogte zijn gebracht.
Om te weten of bij jou in de buurt hinder wordt verwacht, kan je het best informeren op de website van jouw stad of gemeente.
Scholen
In scholen wordt weinig tot geen hinder verwacht. Het onderwijs heeft zich aangesloten bij de actieweek en heeft ook een stakingsaanzegging ingediend, maar de bonden zetten vooral in op "een massale informatiecampagne". "Als onze afgevaardigden niet tot een akkoord komen met hun bestuur of directie over het tijdstip waarop ze hun collega's kunnen informeren, dan kunnen ze een uur staken", klinkt het bij de vakbonden.
Post en pakjes
Bpost meldt dat de ophaling en bedeling van pakjes en post de dag zelf en de daaropvolgende dagen hinder kan ondervinden. Het postbedrijf raadt aan om de status van pakjes te volgen via de Track & Trace of de My bpost app.
Gevangenissen
In de gevangenissen zal de staking naar verwachting zeer voelbaar zijn. In meer dan de helft van de Vlaamse gevangenissen worden alvast agenten opgevorderd om stakende cipiers te vervangen.
Brandweer in Brussel
Bij de brandweer in Brussel wordt al sinds maandag gestaakt en ook morgen zal een groot deel van het personeel het werk neerleggen. Ze eisen meer personeel, een herziening van de pensioenleeftijd, meer middelen en betere werkomstandigheden. Er moeten ook nodige stappen worden ondernomen tegen de toegenomen agressie, klinkt het bij de Brusselse brandweer.
0 件のコメント:
コメントを投稿