De olieprijs schiet dezer dagen alle kanten uit. Nu lijkt tanken aan de pomp weer duurder te gaan worden. Hoe kan dat?
De olieprijs ging vanochtend plots ruim 5 procent hoger. En dat zowel voor een vat WTI-olie als voor een vat Brent-olie, die in Europa veel gebruikt wordt als basis voor brandstof aan de pomp. Daarvan spurtte de prijs vandaag plots ruim boven de 62 dollar per vat.
Grote verrassing
Hoewel veel analisten een paar maanden geleden nog een terugkeer voorspelden naar 100 dollar per vat, is de plotse klim een grote verrassing. Sinds begin oktober zakte de olieprijs met ruim een kwart, waardoor het zwarte goud zijn slechtste maand kende in tien jaar. Daardoor hielden analisten plots volop rekening met verdere prijsdalingen.
Dat Qatar nu beslist om na 57 jaar plots uit de Opec te stappen om zich toe te leggen op de productie van vloeibaar aardgas, verandert daar ogenschijnlijk weinig aan. Integendeel. De uitstap kan betekenen dat Qatar (dat het de laatste jaren fors aan de stok had met grote buur Saudi-Arabië en andere Arabische landen, red.) zijn productie van olie vanaf 1 januari gaat opdrijven, wat op langere termijn de prijs van de olie verder kan drukken. Maar omdat het een relatief kleine speler is (met een dagelijkse productie van 610.000 vaten is Qatar goed voor 2 procent van alle olieproductie binnen de Opec) kan het land op zijn eentje niet veel doorwegen op het totale plaatje.
Veel belangrijker is wat de grotere Opec-leden donderdag in Wenen tijdens een nieuwe vergadering beslissen over de toekomstige olieproductie. Met op kop Saudi-Arabië, dat klem zit tussen Rusland (waarmee het begin dit jaar een akkoord sloot om via productiebeperkingen de olieprijzen te ondersteunen) en de VS. President Trump zet zijn ‘vriend’ Mohammed bin Salman al maanden met tweets onder druk om diezelfde olieprijzen laag te houden.
Poetin boven Trump
Het ziet er voorlopig naar uit dat Saudi-Arabië zal kiezen voor Poetin en niet voor Trump. En dus voor een verlenging voor de productiebeperkingen om de olieprijs verder te ondersteunen. Dat verklaarde diezelfde Poetin dit weekend alvast in de marge van de G20, al moet dat wel nog officieel bevestigd worden. .
Komt daarbovenop dat Canada - net als Rusland een niet-lid van de Opec - vandaag aankondigde dat de olieproductie in hun grootste regio (de provincie Alberta) op problemen botst. De olie stroomt er zo overvloedig dat de pijpleidingen en raffinaderijen niet langer alle zwarte smurrie kunnen slikken. Een snelle uitbreiding zit er om milieu- en politieke redenen niet meteen in. Dus ziet Canada zich verplicht om zijn olieproductie met 325.000 vaten per dag terug te schroeven.
Marktsentiment
Dat alles leidt ertoe dat de oliespeculanten plots beginnen twijfelen en hun kar nu opnieuw keren. De prijs voor een vat ruwe olie wordt niet alleen bepaald door vraag en aanbod, als beleggingsinstrument is de prijs tevens gevoelig voor het marktsentiment. En dat sentiment wijst nu plots weer op (iets) duurdere dan goedkopere olie. En dus op extra ‘brandstof’ voor de gele hesjes.
Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20181203_04006307
0 件のコメント:
コメントを投稿