De brexit en een handelsoorlog dreigen de Belgische economie volgend jaar lam te leggen. Ondernemersorganisatie VBO houdt er zelfs rekening mee dat de groei helemaal stilvalt.
Terwijl België met een minderheidsregering onzekere politieke tijden tegemoet treedt, is er ook economisch onweer op komst. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ziet de eerste signalen van een terugval in de jobcreatie en steeds meer sectoren geven aan dat de groei hapert. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête die de werkgeversorganisatie twee keer per jaar organiseert.
Met de lage olieprijs, de goedkopere euro, de stevige gezinsbestedingen en de lage rente is nochtans alles aanwezig voor een sterk draaiende economie. Toch dreigen een harde brexit, een escalerende handelsoorlog en de begrotingsproblemen in Italië roet in het eten te gooien. In het slechtst denkbare scenario kan dat ertoe leiden dat de Belgische groei volgend jaar terugvalt tot 0,5 of zelfs 0 procent.
Als het allemaal wél meevalt – de brexit wordt geleidelijk ingevoerd, de internationale handelsspanningen bedaren en de Italiaanse regering doet toch inspanningen om budgettair orde op zaken te stellen – verwacht het VBO dat de Belgische economie volgend jaar afstevent op 1,5 à 1,75 procent groei.
Tussen het optimistische en het pessimistische scenario gaapt een enorme kloof. Waar we uitkomen zal grotendeels afhangen van de manier waarop de Britten uit de Europese Unie stappen. Een harde brexit met de plotse invoering van hoge douanetarieven zou de Belgische economie op termijn 2,4 procent van haar bbp kosten. ‘In het eerste jaar zou dat de economische groei direct met 1 procentpunt of meer naar beneden halen’, zegt VBO-hoofdeconoom Edward Roosens.
Instabiele regering
Doordat we ondertussen met de ‘onuitgegeven situatie’ zitten van een instabiele minderheidsregering, dreigt de klap van een brexit nog eens extra hard aan te komen. ‘Wat als je zonder minister van Financiën zit en er plots douanetarieven worden ingevoerd?’, vraagt VBO-topman Pieter Timmermans zich af.
Drie keer kort achter elkaar verkiezingen over dezelfde thema’s geeft het ideale recept om bij de bevolking negatieve gevoelens uit te lokken.
‘De minderheidsregering is jammer, maar het is een politieke realiteit. Ik vraag aan alle politieke partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zeker gezien de penibele situatie met de brexit, Italië en een dreigende handelsoorlog is er continuïteit nodig.’
Voor Timmermans zouden vervroegde verkiezingen het slechtst denkbare scenario zijn. Zeker met dossiers als de arbeidsdeal, het mobiliteitsbudget, een loonakkoord tussen de sociale partners, de hervorming van het vennootschapsrecht en maatregelen om de energiebevoorrading te verzekeren. Allemaal dossiers waarvan hij hoopt dat ze nog goedgekeurd raken.
‘Als je in oktober lokale verkiezingen hebt, in januari federale en in mei Europese en Vlaamse en ze gaan drie keer over dezelfde thema’s, heb je het ideale recept om bij de bevolking negatieve gevoelens uit te lokken.’
0 件のコメント:
コメントを投稿