2020年1月18日土曜日

Kledingketen E5 Mode trekt zich terug uit Wallonië - De Tijd

De Belgische winkelketen sluit de komende twee jaar al zijn Waalse winkels. Het is het eerste wapenfeit van de nieuwe eigenaar.

Vandaag telt E5 Mode twaalf winkels met 41 vaste medewerkers in Wallonië. Dat is een te beperkte aanwezigheid om financieel gezond te zijn, meldt de keten, die eind 2019 na veertig jaar verdween uit familiale handen. De huurcontracten worden in Wallonië niet verlengd, waardoor tussen maart 2020 en eind 2021 alle Waalse E5-winkels de deuren zullen sluiten.

Met twaalf winkels hebben we in Wallonië onvoldoende schaal om de infrastructuur en marketing die een kledingketen nodig heeft te kunnen dragen.
Frédéric Helderweirt
Eigenaar E5 Mode

Volgens eigenaar Frédéric Helderweirt valt het E5-assortiment niet in de smaak bij de Waalse consument. 'In Wallonië wordt het gamma van E5 gezien als kleding die niet voor elke dag is. De verkoopcijfers zijn er te laag.'

Helderweirt, die nog geen maand aan het roer staat bij E5 Mode, wil volledig op de Vlaamse markt focussen. 'Met twaalf winkels hebben we in Wallonië onvoldoende schaal om de infrastructuur en marketing die een kledingketen nodig heeft te dragen.' 

Op de vraag of alle Vlaamse winkels rendabel zijn, antwoordt Helderweirt dat 'de situatie in Vlaanderen fundamenteel verschillend is'.

Volgens Bart Leybaert van de vakbond BBTK onderhandelde het vorige management van E5 Mode met de Waalse winkelverhuurders over een lagere huurprijs. Tot het filiaal in Boncelles, in de buurt van Seraing, een andere huurder vond die wel akkoord ging met de vraagprijs en E5 daar technisch gezien op straat stond. 'Een spelletje tussen huurders en verhuurders, waar het personeel de dupe van is', zegt Leybaert.

Hij meent dat de nieuwe eigenaar dat heeft aangegrepen om de andere Waalse huurcontracten op te zeggen. 'De situatie in Wallonië was uitzichtloos, daar verandert één huurcontract niets aan', houdt Helderweirt vol.

E5 Mode is een kledingketen die in 1979 werd opgericht door Etienne Kaesteker en zijn intussen overleden echtgenote Griet Talpe. Vandaag telt de keten zowat 70 winkels.

Kerncijfers (2017-2018):

Omzet: 83,7 miljoen euro.
Bedrijfsverlies: 4,1 miljoen euro.
Nettowinst: 920.000 euro.
Aantal werknemers (VTE): 383.

E5 Mode is sinds enkele weken eigendom van Feniks Holding, dat Helderweirt speciaal oprichtte om de keten en haar aankooporganisatie in onder te brengen. Helderweirt heeft een geschiedenis bij Brantano en de babyketen Boobs 'n Burps. Onlangs verliet hij FNG, de keten die onder meer Brantano en CKS in de portefeuille heeft.

Door de overname kopen de kledinginkopers van FNG binnenkort de kleding voor de E5 Mode-winkels. Dat riep de vraag op of FNG op termijn op E5 Mode aast, maar Helderweirt ontkent. 'Ik ben de enige aandeelhouder van E5 Mode en dat blijft zo. De enige link met FNG is de commerciële samenwerking.'

Bij de overname zei Helderweirt dat hij 'het winkelportfolio zou herbekijken'. Een van zijn speerpunten is het uitwerken van een beter onlineprofiel van E5 Mode. Zijn voorganger Alexander Talpe investeerde in 2018 nog 5 miljoen euro in de renovatie van 20 winkels. Onder Helderweirt krijgt de webshop grotere prioriteit. Die blijft ook beschikbaar in Vlaanderen en Wallonië.

Alexander Talpe was de laatste telg van de oprichtersfamilie Talpe aan het hoofd van het bedrijf. ©SISKA VANDECASTEELE

Een verandering van koers is nodig, want E5 Mode lijdt sinds 2016 verlies. Het concept van de baanwinkels, waar de familie De Kaesteker-Talpe eind jaren 70 potten mee brak, is gedateerd. E-commerce en massaketens als Primark duwden E5 naar beneden op de markt. In de jongste resultaten (2017-2018) noteert het bedrijf 4,1 miljoen euro verlies.

Plant Helderweirt nog meer besparingen? 'De komende weken bekijk ik met mijn organisatie de verdere strategie voor de versterking van de Vlaamse winkels en de onlineverkoop.'

Het bedrijf zegt gesprekken op te starten met de sociale partners en de individuele medewerkers om elke specifieke tewerkstellingssituatie te bekijken. 'Het sociaal overleg is uitgesteld naar 29 januari. We willen meer duidelijkheid over de impact op de centrale diensten en de Vlaamse markt', zegt Leybaert.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9yZXRhaWwva2xlZGluZ2tldGVuLWU1LW1vZGUtdHJla3QtemljaC10ZXJ1Zy11aXQtd2FsbG9uaWUvMTAxOTk4ODIuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿