2020年1月27日月曜日

Staking VRT: “Onthullingen over contract regisseur nog erger dan we al dachten” - Het Nieuwsblad

Vakbond ACOD-VRT is razend over de details van een contract dat directeur media en productie Peter Claes vorige zomer afsloot met een freelance regisseur en “art director-consultant”. De Standaard bericht maandag over het contract. De man verdient de komende vijf jaar 650.000 euro bruto aan de VRT, nog voor hij één opdracht heeft uitgevoerd. In 2018 factureerde hij meer dan 300.000 euro, meer dan de VRT-CEO verdient. “Het is nog erger dan we al dachten”, reageert Michelle Graus van ACOD-VRT. “We gaan ons hierover verder beraden, dat staat vast.”

LEES OOK. Herhalingen, herhalingen en… ‘Thuis’: deze programma’s worden uitgezonden tijdens de staking bij de VRT

Binnen de VRT doen al langer verhalen de ronde over de contracten die Claes onderhandelde met “het clubje van Claes”, maar die verhalen konden nooit hard gemaakt worden. Nog volgens De Standaard pakt bouwbedrijf D’Hulst, geleid door Claes’ echtgenote, op zijn website uit met een mooie villa, gebouwd in opdracht van de regisseur. De krant kreeg Claes zondag niet meer te pakken.

Voor de vakbondsvrouw is Claes een pion van meerderheidspartijen N-VA en CD&V. “Hij verdedigt binnen de VRT de lijn van N-VA, en dus vindt die partij hem handig. Claes is voor besparen, maar enkel als het raakt aan afdelingen waar het water al aan de lippen staat. Elders mag blijkbaar nog altijd geld uitgegeven worden - maar zo krijg je wel macht over die mensen.”

“Maar eigenlijk drijven we af van de essentie door dit soort verhalen”, zegt Graus. “Dit is slechts een symptoom, al is het een heel duur symptoom. Wij zijn geen commercieel bedrijf, dit soort zaken hoort niet thuis in een openbare omroep.”

Claes is naar aanleiding van de huidige crisis bij de VRT op non-actief gezet.

Bij de VRT is maandag een 24 urenstaking aan de gang, uit protest tegen het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts en de aangekondigde besparingen.

“Voorzitter die VRT niet autonoom kan laten werken, zit niet op zijn plaats”

Na het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts is de voorzitter van de raad van bestuur, Luc Van den Brande, de gebeten hond bij het personeel. Aan het stakingspiket beklemtonen de vakbonden dat de VRT autonoom moet kunnen werken. “Als de voorzitter dat niet kan, dan zit hij niet op zijn plaats”, aldus Michelle Graus van ACOD.

Hoeveel personeelsleden maandag deelnemen aan de staking, kan Graus niet zeggen. “Maar we kunnen wel zeggen dat onze stakingsoproep heel goed wordt opgevolgd”, klinkt het. De afgelopen dagen lieten enkele VRT-stemmen en -gezichten hun ongenoegen blijken over de stakingsactie. “#Team5to9 en ik staken maandag niet”, schreef MNM-dj Tom De Cock op zijn blog. “Onze zender wordt gekaapt.” Ook Annemie Struyf had kritiek op de staking.

Volgens Graus gaat het om een minderheid van het personeel. Ze wijst erop dat begin december nog 600 tot 700 van de 2.000 medewerkers naar het Martelarenplein trokken om te betogen tegen de besparingen. “Dat was ongezien, zeker als je weet dat we er toen voor hebben gekozen om de VRT draaiende te houden.”

Aanleiding

De directe aanleiding voor de staking is de manier waarop CEO Paul Lembrechts precies een week geleden werd ontslagen. “Dat gebeurde als onderonsje van de voorzitter van de raad van bestuur en minister van Media Benjamin Dalle, op basis van een rapport dat niemand, zelfs niet de minister, mocht inkijken”, klinkt het in een vakbondscommunicatie. De werkelijke reden achter het ontslag is, menen de vakbonden op basis van hun contacten, Lembrechts’ verzet tegen de besparingen.

Het personeel heeft vragen bij de rol die Van den Brande hierin speelde. “De minister verwijst altijd naar de aandeelhouder, maar als makers, maar ook als kijkers en luisteraars, maken wij ook deel uit van de Vlaamse gemeenschap, en dus van de aandeelhouders”, zegt Graus. “Tijdens deze nu al weken durende crisis zijn we echter nooit gehoord.”

Onder de VRT-toren stond al om 7 uur een piket met een tiental vakbondsleden en vertegenwoordigers van personeelsorganisatie Iedereen VRT. Ze worden vergezeld door een van de reuzen van Hart boven hard. Op de middag, van 12 tot 14 uur, is er een solidariteitspiket waar ook vertegenwoordigers van andere sectoren, zoals de cultuursector, verwacht worden.

Er staat geen onderhoud gepland met de directie. “De staking is niet tegen hen gericht, maar we zullen ze straks hier zien passeren”, besluit Graus. “Met de nieuwe CEO ad interim, Leo Hellemans, was er nog geen contact.”

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwMTI3XzA0ODIyNzU40gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿