2020年1月29日水曜日

'Kwartier wachten op Uber-rit is fout van administratie' - De Tijd

De uitvoering van het nieuwe Vlaamse taxidecreet, dat sinds 1 januari van kracht is, schrijft voor dat wie een Uber-rit bestelt minimaal 15 minuten moet wachten. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil de regel terug afschaffen.

Minister Peeters zegt in het Vlaams Parlement dat ze de 15 minutenregel wil afschaffen. 'Het kan niet de bedoeling zijn dat de taxi-gebruiker langer in de kou moet blijven staan. Wat dat betreft is een bijsturing van het besluit nodig.' Ze stelt wel dat de sectoren zich bij de onderhandelingen niet gekant hebben tegen de regel in kwestie. 

De 15 minutenregel was initieel alleen bedoeld voor de regio rond Brussels Airport, om daar de taxisector te beschermen tegen Uber. Zo kan daar een onderscheid worden gemaakt tussen standplaatstaxi's en straattaxi's. Maar bij de uitwerking van het decreet zou de algemene toepassing van de regel - foutief - in het besluit zijn geslopen, zo klinkt in regeringskringen.

Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van de taxifederatie Brussel GTL zegt dat dat niet waar is. 'De regel werd inderdaad onder andere voor Zaventem ingevoerd, maar ook in andere steden stelde het probleem zich.'

Taxidecreet

De bewuste maatregel staat in het uitvoeringsbesluit van het nieuwe taxidecreet. Ben Weyts (N-VA), Peeters' voorganger, sleutelde in de vorige Vlaamse regering aan een decreet om de Vlaamse taxisector te moderniseren. Zo werden bijvoorbeeld de tarieven vrijgemaakt en beperkingen op het aantal taxi's afgeschaft. Meer taxi's tegen lagere prijzen, was het idee daarachter.

Maar in het uitvoeringsbesluit staat dat een passagier die via de Uber-app een rit bestelt een kwartier wachten voor de chauffeur de rit kan aanvangen. Dat geldt niet alleen voor Uber-chauffeurs, maar ook voor alle andere taxiritten die via een app, website of telefoon besteld zijn. Peeters beloofde in het parlement terug te komen op die beslissing. Ze benadrukte dat ze niet van plan is het taxidecreet zelf aan te passen.

De taxisector en de vakbonden gaven tegengas omdat de nieuwe regels op maat zouden zijn geschreven van Uber. Maar nu blijkt dat ook Uber allesbehalve tevreden is, zo meldt De Standaard. 'De Vlaamse regering heeft enorme stappen gezet om de sector te liberaliseren, maar één onderdeel van de hervorming is erg nadelig voor ons', zegt Maurits Schönfeld, general manager van Uber Benelux.  Uber is vandaag in België alleen actief in Brussel, waar het Vlaams taxidecreet niet geldt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2FsZ2VtZWVuL2t3YXJ0aWVyLXdhY2h0ZW4tb3AtdWJlci1yaXQtaXMtZm91dC12YW4tYWRtaW5pc3RyYXRpZS8xMDIwMzU2Ny5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿