2020年1月28日火曜日

Politie telt tienduizend deelnemers op 'nationale manifestat... - De Standaard

Ongeveer tienduizend mensen nemen dinsdag deel aan de nationale manifestatie van de socialistische vakbond ABVV voor een sterke sociale zekerheid. Dat meldt de politie Brussel Hoofdstad Elsene. De betoging veroorzaakte hinder bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Bij De Lijn en NMBS is er ‘zo goed als geen hinder’.

Het ABVV meent zelf dat er twintigduizend actievoerders present tekenden. De betoging ging om 11 uur van start aan het station Brussel-Noord en trok naar Brussel-Zuid, de eindbestemming van de manifestatie. Vanmiddag zullen de top van de vakbond en de socialistische mutualiteiten nog toespraken houden.

Heel wat manifestanten hebben vakbondsvlaggen mee. Anderen dragen borden of spandoeken met opschriften als ‘onze sociale zekerheid = ons geld’ en ‘ni fokke me onze sociale zekerheid’.

Ongerustheid

Het ABVV zegt ‘ongerust’ te zijn over de toestand van de sociale zekerheid en de sociale bescherming, maar ook over de huidige politieke situatie. ‘De financiering van de sociale zekerheid loopt mis’, verklaarde algemeen secretaris Miranda Ulens vlak voor de start aan Belga. ‘De rechtse partijen willen blijven knippen in de inkomsten, maar dat betekent dat er ook geknipt moet worden in de uitgaven. Het is nochtans mogelijk om bijkomende inkomsten te vinden die niet de gewone burger treffen.’

‘De solidariteit moet hersteld worden’, zei ook Paul Callewaert van de socialistische mutualiteit. ‘Dat zal alleen lukken als iedereen bereid is daarin te investeren’.

De andere vakbonden nemen niet deel aan de betoging. De linkse partij PVDA is wel aanwezig. Op een geïmproviseerd podium aan de kant van de weg spraken de partijleden Jos D’Haese en Raoul Hedebouw de betogers toe.

Hinder MIVB

In Brussel is er door de manifestatie hinder bij de bussen, maar zo goed als alle metro- en tramlijnen worden bediend, op vijf lijnen na. ‘Reizigers moeten wel rekening houden met lagere frequenties en hogere wachttijden’, zegt woordvoerster An Van hamme. ‘Voor de impact op de avondspits is het afwachten tot de ploegenwissel.’

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn is er ‘zo goed als geen hinder voor onze bussen en trams’, meldt woordvoerster Astrid Hulhoven. ‘Reizigers die echt 100 procent zeker willen weten of hun bus of tram rijdt, kunnen zoals steeds hun halte opzoeken in onze app.’

Ook bij spoormaatschappij NMBS heeft de actiedag van ABVV ‘geen impact’, zegt woordvoerder Bart Crols.

Net als in Brussel ondervindt het openbaar vervoer in Wallonië wel hinder. De impact bij TEC is het grootst in Henegouwen, maar ook in de andere provincies is het verkeer verstoord.

Antwerpse haven

In de haven van Antwerpen is er impact op het scheepvaartverkeer, maar die blijft beperkt. Dat zegt het Havenbedrijf. Zoals verwacht is er vooral hinder in het gebied achter de sluizen en dus niet aan de grootste containerterminals. Een dertigtal schepen lag vanmorgen te wachten om het havengebied in te mogen. Het Havenbedrijf verwacht dat het aantal wachtende schepen nog toeneemt tot zowat vijftig of zestig. De achterstand zou wel binnen de 24 uur kunnen worden weggewerkt. Voor de binnenvaart zijn er geen problemen.

Luikse bruggen

Hoewel de christelijke vakbond niet deelneemt aan de actiedag, heeft de afdeling Luik-Verviers van de CSC beslist om een symbolische actie te voeren op vijf Luikse bruggen om hun steun te betuigen. Op de bruggen brachten vakbondsleden 's ochtends spandoeken aan. 'De sociale zekerheid, een investering in het menselijke', 'De sociale zekerheid, een bescherming van het moederschap en het pensioen' en ook 'De sociale zekerheid, 75 jaar solidariteit' zijn enkele van de opschriften.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDAxMjhfMDQ4MjQzMzXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿