2020年1月29日水曜日

Uber-rit in Vlaanderen? Eerst een kwartier wachten - De Tijd

Het nieuwe Vlaamse taxidecreet dat sinds 1 januari van kracht is, schrijft voor dat wie een Uber-rit bestelt minimum 15 minuten moet wachten.

Ben Weyts sleutelde als N-VA-minister van Mobiliteit in de vorige Vlaamse regering aan een decreet om de Vlaamse taxisector te moderniseren.

Zo werden bijvoorbeeld de tarieven vrijgemaakt en beperkingen op het aantal taxi's afgeschaft. Meer taxi's tegen lagere prijzen, was het idee daarachter. 

De taxisector en de vakbonden gaven tegengas omdat de nieuwe regels op maat zouden geschreven zijn van Uber. Maar nu blijkt dat ook Uber allesbehalve tevreden is, zo meldt De Standaard. 'De Vlaamse regering heeft enorme stappen gezet om de sector te liberaliseren, maar één onderdeel van de hervorming is erg nadelig voor ons', zegt Maurits Schönfeld, general manager van Uber Benelux.  

Kwartier wachten

Zo moet een passagier die via de Uber-app een rit bestelt een kwartier wachten eer de chauffeur de rit kan aanvangen. Dat geldt niet enkel voor Uber-chauffeurs, maar ook voor alle andere taxiritten die via een app, website of telefoon besteld zijn. Die regel werd in het decreet opgenomen om een onderscheid te maken tussen standplaattaxi's en straattaxi's. 'De regel is in niemands belang', zegt Schönfeld nog. 

Dat alles kan de uitbreiding van Uber naar Vlaanderen in het gedrang brengen. 'We waren helemaal klaar, maar het decreet zal Uber net wegjagen', zegt Fernando Redondo van vereniging ASBL die 700 Uber-chauffeurs vertegenwoordigt. 

Uber is vandaag in België enkel nog maar actief in Brussel, waar het Vlaamse taxidecreet niet geldt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2FsZ2VtZWVuL3ViZXItcml0LWluLXZsYWFuZGVyZW4tZWVyc3QtZWVuLWt3YXJ0aWVyLXdhY2h0ZW4vMTAyMDM1NjcuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿