2020年1月23日木曜日

Davos | Ursula von der Leyen: handelsakkoord EU-VS mogelijk 'binnen enkele weken' - De Tijd

Na het afsluiten van een handelsakkoord met China, wil de Amerikaanse president Donald Trump zich concentreren op de onderhandelingen met de Europese Unie. Zonder een akkoord zal Washington 'heel hoge invoerrechten' opleggen op Europese auto's en andere goederen. Dat zei Trump woensdag in interviews met Amerikaanse nieuwszenders in de marge van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos.

  Aan CNBC zei Trump dat 'de VS moeten handelen door heel hoge invoerrechten op te leggen' als er geen deal komt met de EU. De Amerikaanse president gaat er echter van uit dat hij tot een overeenkomst met de EU komt. 'Ze zullen een deal maken omdat ze moeten.'

25 procent

Aan Fox News zei hij dat de EU 'jarenlang van ons land heeft geprofiteerd'. Trump dreigde weer met invoerheffingen van 25 procent op Europese auto's. De VS-president heeft zich naar eigen zeggen ingehouden wat het handelsconflict met de EU betreft, omdat hij eerst de handelsoorlog met China tot een goed einde wilde brengen.

Het staatshoofd vindt het niet kunnen dat Europese landen veel meer exporteren naar de Verenigde Staten dan omgekeerd. Daarom dreigde Trump dinsdag na een ontmoeting met Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen met bijkomende invoerrechten op auto's.

Vorig jaar dreigde de Amerikaanse regering er al mee importheffingen van 25 procent op te leggen aan Europese wagens die de VS binnenkomen. Ze liet een termijn voor het opleggen van de invoerrechten echter verstrijken, zonder een reden te geven. De EU had duidelijk gemaakt dat ze zou reageren met eigen strafheffingen op Amerikaanse goederen.

De VS en de EU zijn belangrijke handelspartners. In 2018 verhandelden ze onderling voor bijna 1,3 biljoen dollar aan goederen en diensten. Dat het snel tot een handelsdeal zal komen lijkt onwaarschijnlijk, omdat beide partijen bepaalde economische sectoren van een akkoord willen uitsluiten. Zo wil de EU haar landbouwsector beschermen, terwijl de VS hun markt voor overheidsopdrachten vrijwaren.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiggFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL2Rvc3NpZXJzL2Rhdm9zLTIwMjAvZGF2b3MtdXJzdWxhLXZvbi1kZXItbGV5ZW4taGFuZGVsc2Fra29vcmQtZXUtdnMtbW9nZWxpamstYmlubmVuLWVua2VsZS13ZWtlbi8xMDIwMDgxNC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿