2020年2月3日月曜日

Chinese beurzen zien bijna 400 miljard beurswaarde verdampen - De Tijd

De beurzen op het Chinese vasteland waren maandag voor het eerst sinds 23 januari weer open en kregen zware klappen. Gemiddeld verloren ze 7,9 procent.

In China donderde de CSI 300-index, een van de belangrijkste aandelenkorven, bij opening meteen meer dan 9 procent lager. De aandelenmarkten op het Chinese vasteland waren bijna twee weken dicht ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Die beursvakantie werd met een dag verlengd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De daling bij de openingsbel was de grootste sinds 2015. Uiteindelijk klokte de CSI 300 7,9 procent lager af. De beurs van Shanghai gleed 7,7 procent weg, in Shenzhen bedroeg het dagverlies 8,4 procent.

Van de bijna 4.000 aandelen die op de beurzen van Shanghai en Shenzhen noteren, crashten er 3.257 zwaarder dan de toegestane marktlimiet van tien procent verlies. Slechts 162 aandelen wisten het hoofd boven water te houden.

Beleggers drukten massaal op de verkoopknop omdat ze vrezen dat de ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zwaar op de economische groei zullen wegen. Reuters becijferde dat door de verkoopgolf voor 393 miljard aan Chinese beurswaarde is uitgewist.  

Nationale bank

De Chinese nationale bank (PBOC) had op de daling geanticipeerd en stelde meer geld beschikbaar voor de financiële markten. Daarmee wil de bank voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als beleggers massaal aandelen verkopen.

Een sluiting van iets meer dan een week was gepland vanwege het Chinees Nieuwjaar, maar de geplande heropening afgelopen vrijdag werd vanwege de virusuitbraak met enkele dagen uitgesteld. De beurs in Hongkong ging midden vorige week weer open en verloor sindsdien zes procent. Maandag blijven de markten er stabiel.

Eerder dit weekend kondigde de PBOC al maatregelen aan om bedrijven in de door het coronavirus getroffen gebieden te helpen. Banken kregen daarvoor meer geld beschikbaar van de centrale bank en werden verzocht om bijvoorbeeld de rentetarieven van leningen aan bedrijven in het gebied te verlagen.

Het coronavirus isoleert China meer en meer. Zowel de Verenigde Staten, India, Australië, Indonesië, Singapore, Israël, Rusland, Nieuw-Zeeland als de Filipijnen hebben reisbeperkingen ingevoerd.

Dodental 

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in China is volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten opgelopen naar 361.

Zondag kwamen er 57 nieuwe sterfgevallen bij. Inmiddels zouden, verspreid over heel China, bijna 17.205 mensen zijn besmet met het virus. Ongeveer 2.100 van de besmette mensen zijn volgens de Chinese Gezondheidscommissie ernstig ziek en mogelijk in levensgevaar.

In Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, opent vandaag een nieuw ziekenhuis dat in een tiental dagen werd opgetrokken.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihAFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL3BvbGl0aWVrLWVjb25vbWllL2ludGVybmF0aW9uYWFsL2F6aWUvY2hpbmVzZS1iZXVyemVuLXppZW4tYmlqbmEtNDAwLW1pbGphcmQtYmV1cnN3YWFyZGUtdmVyZGFtcGVuLzEwMjA1MTQzLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿