2020年2月2日日曜日

Hoe zal Europa handel drijven met de Britten na de brexit? - VRT NWS

Precies elf maanden hebben het Verenigd Koninkrijk en Europa om een handelsakkoord te bereiken. En eigenlijk maar tien, want de onderhandelingen zullen pas in maart starten.

Dat is bijzonder weinig tijd. "Het is op zijn minst ambitieus en weinig realistisch", zegt Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC en professor ­internationale economie aan de KU Leuven. "Als we kijken naar andere handelsakkoorden in de wereld, dan heeft dat toch enkele jaren geduurd vooraleer die helemaal rond waren. En als we de agenda bekijken, dan zien we dat het over meer gaat dan handel alleen. Het gaat ook over regelgeving, investeringen, voedselveiligheid. Dus het is onrealistisch dat we in elf maanden gaan landen op een definitief akkoord."

Van Hove gaat er vanuit dat er minstens een mini-akkoord zal komen dit jaar, waarbij een aantal duidelijke keuzes worden gemaakt. Maar tegelijk ook enkele zaken worden uitgesteld tot latere onderhandelingen. "Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat men tarieven op industriële producten zal invoeren wat toch een groot risico zou inhouden voor Belgische bedrijven", denkt Van Hove. "Zowel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere landen van de Unie zijn handelsnaties, dus ik ga er vanuit dat ze daarover een akkoord zullen bereiken."

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiPGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wMS8zMC9oYW5kZWwtbmEtZGUtYnJleGl0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿