2020年7月31日金曜日

34 miljoen euro omzet per uur (!): zo indrukwekkend zijn coronaresultaten van techreuzen - Het Laatste Nieuws

Van links naar rechts: CEO Jeff Bezos van Amazon, CEO Tim Cook van Apple, CEO Sundar Pichai van Alphabet en CEO Mark Zuckerberg van Facebook.
AP Van links naar rechts: CEO Jeff Bezos van Amazon, CEO Tim Cook van Apple, CEO Sundar Pichai van Alphabet en CEO Mark Zuckerberg van Facebook.
De vier grote Amerikaanse techreuzen hebben donderdag nieuwe kwartaalcijfers bekendgemaakt. En die zijn meer dan indrukwekkend, zeker voor Amazon en Apple. Samen met Facebook en Alphabet – het bedrijf boven Google en YouTube – zijn ze een fabelachtig bedrag van meer dan 4,2 biljoen euro waard (4.200 miljard). Een overzicht.

Amazon

Amazon kan de indrukwekkendste cijfers van de vier voorleggen. Met een totale omzet van 75 miljard euro het afgelopen kwartaal – een stijging van 40 procent – deed het bedrijf fors beter dan wat financiële experts hadden verwacht. Zij hadden gerekend op een omzet van 68,6 miljard euro. Omgerekend bedraagt de omzet van Amazon nu 34 miljoen euro per uur. De nettowinst was afgelopen kwartaal zelfs goed voor een recordbedrag. Ze verdubbelde tot 4,4 miljard euro.

Ter vergelijking: AB InBev – de grootste beursgenoteerde onderneming van België – haalde vorig jaar een omzet van 47,7 miljard euro over een héél jaar.

Daarmee toont Amazon dat het coronavirus het bedrijf geen windeieren gelegd heeft. Hoewel CEO Jeff Bezos had gewaarschuwd voor extra kosten om onder meer de distributiecentra coronaveilig te maken, werd er massaal online geshopt. Zo’n drie keer zo veel als vorig jaar. Amazon Web Services – de cloud-divisie in het bedrijf – ging op zijn beurt door de 8,4 miljard euro, maar de groei daalde voor het eerst onder de 30 procent. De 29 procent was licht onder wat er verwacht was.

Na de bekendmaking van de goede kwartaalcijfers steeg het aandeel van Amazon met 6 procent. Amazon verwacht voor het volgende kwartaal overigens ook supercijfers, met een omzet tussen de 73,5 en 78,5 miljard euro. Opnieuw hoger dan wat analisten verwachten.

Jeff Bezos van Amazon.
AFP Jeff Bezos van Amazon.

Apple

Ook Apple zette in zijn derde kwartaal sterke resultaten neer, die een pak beter waren dan wat experts op Wall Street verwacht hadden. De verkoop ging omhoog in alle productielijnen.

Het bedrijf realiseerde een totale omzet van 50,2 miljard euro dit kwartaal, terwijl analisten 44 miljard euro verwacht hadden. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was sprake van een omzet van 45,2 miljard euro. De winst per aandeel bedraagt 2,17 euro. Vorig jaar was dat nog 1,83 euro.

Alle productielijnen deden het goed, van de iPhones tot de wearables (zoals oortjes) en services. Zo steeg de omzet voor de iPhone in het derde kwartaal tegen de verwachtingen in met 1,7 procent tegenover vorig jaar, tot 22,25 miljard. Volgens Apple is dat mede te danken aan de lancering van de ‘budgetvriendelijke’ iPhone SE in april. Desondanks werd de lancering van de iPhone 12 (met 5G) uitgesteld. Hij zal niet in september maar pas in oktober in de winkel liggen. Een reden werd niet gegeven, maar allicht spelen productieproblemen door het coronavirus een rol.

Het aandeel van Apple steeg na de bekendmaking van de kwartaalcijfers met ongeveer 5 procent en was voor het eerst meer dan 337 euro per stuk waard. Het bedrijf kondigde meteen ook plannen aan voor een splitsing van zijn aandeel in vieren. Dat zou eind augustus gebeuren. Zo wordt het toegankelijker voor meer investeerders.

CEO Tim Cook van Apple.
AFP CEO Tim Cook van Apple.

Facebook

Sociale netwerksite Facebook deed het ook goed het afgelopen kwartaal. De coronacrisis genereerde meer actieve gebruikers dan verwacht. 1,79 miljard mensen keken minstens één keer per dag op Facebook en 2,7 miljard één keer per maand, allebei een groei van 12 procent.

De omzet bedroeg 15,8 miljard euro, waar analisten 14,6 miljard euro hadden verwacht. Dat is een jaarlijkse stijging van 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. En de winst per aandeel bedroeg 1,52 euro, terwijl 1,17 euro verwacht was.

Opmerkelijk: vooraf was gevreesd voor een daling van de reclame-inkomsten, maar de cijfers tonen dat die geen grote negatieve invloed had. Er is momenteel een reclameboycot aan de gang voor de manier waarop Facebook omgaat met haatzaaierij, maar die begon pas formeel na het afsluiten van het kwartaal. Er wordt ook voor het volgende kwartaal echter geen grote impact verwacht, met een groei van de inkomsten van zo’n 10 procent.

Donderdagavond steeg het aandeel van Facebook 8 procent. Mark Zuckerberg werd er op slag 11,8 miljard euro rijker door, waardoor zijn vermogen aangroeide tot 79,2 miljard euro.

Topman Mark Zuckerberg van Facebook.
EPA Topman Mark Zuckerberg van Facebook.

Alphabet

Google-moeder Alphabet was de uitzondering op de zegeberichten bij het bekendmaken van de nieuwe kwartaalcijfers. Het liet als enige een daling van de omzet optekenen. Die bedraagt dit kwartaal 26,7 miljard euro, 2 procent minder dan vorig jaar.

Het is voor het eerst in het bestaan van het bedrijf dat er een daling is. Desondanks deed het beter dan wat analisten hadden voorspeld. Die hadden de omzet geschat op 25,7 miljard euro.

Alphabet is voor zijn inkomsten net als Facebook sterk afhankelijk van advertenties, maar Google en YouTube konden de teruglopende inkomsten door de coronacrisis niet compenseren met een groter gebruik. YouTube deed het wel goed. Het haalde een omzet van 3,2 miljard euro en dat was 5 procent meer dan het jaar ervoor. Ander lichtpuntje is Google Cloud, dat een omzet van 2,5 miljard liet optekenen. Vorig jaar was dat in hetzelfde kwartaal 2,3 miljard.

Ondanks de dip in de resultaten bleef het aandeel van Alphabet stabiel. Het ging zelfs met ongeveer een procent omhoog.

CEO Sundar Pichai van Alphabet.
AFP CEO Sundar Pichai van Alphabet.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkLzM0LW1pbGpvZW4tZXVyby1vbXpldC1wZXItdXVyLXpvLWluZHJ1a3dla2tlbmQtemlqbi1jb3JvbmFyZXN1bHRhdGVuLXZhbi10ZWNocmV1emVufmExOWVlNzMwL9IBAA?oc=5

Europese economie krijgt mokerslag - De Tijd

De economische activiteit in de eurozone daalde in het tweede kwartaal met 12,1 procent. Zuid-Europa kreeg de zwaarste klappen.

De lockdown om de verspreiding van het coronavirus in te dijken heeft de Europese economie een nooit geziene klap toegediend, blijkt uit cijfers van Eurostat. De economische activiteit zakte in het tweede kwartaal met 12,1 procent. Ter vergelijking: de Amerikaanse economie kromp 'slechts' met 9,5 procent.

Zoals verwacht daalde de economische activiteit het meest in Zuid-Europa, omdat Frankrijk, Italië en Spanje in de lente strengere beperkende maatregelen hanteerden dan Duitsland. De Spaanse economie kromp met 18,5 procent. In Frankrijk was er een achteruitgang van 13,8 procent en in Italië van 12,4 procent.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, kon de terugval beperken tot 10,1 procent. België is met een krimp van 12,2 procent een middenmoter.

Verschillen kleiner dan verwacht

'De verschillen tussen de landen waren kleiner dan voorzien als we Spanje buiten beschouwing laten', zegt ING-econoom Bert Colijn. De krimp in Frankrijk en Italië was kleiner dan economen hadden voorspeld. De Spaanse cijfers daarentegen ontgoochelden.

De Spaanse cijfers zijn verontrustend. Daar dreigt een langdurige inzinking.
Bert Colijn
Econoom ING

Colijn noemt de Spaanse cijfers 'verontrustend'. 'Het herstel sinds mei verloopt in Spanje trager dan in Italië en Frankrijk. Rekening houdend met het terugdraaien van de heropening van de economie in sommige regio's dreigt in Spanje een langdurige inzinking.'

Herstelfonds

Economen verwachten een economische heropleving in het derde kwartaal. Maar de stijging van het aantal besmettingen en het toenemend aantal negatieve reisadviezen dreigen vooral in Zuid-Europa het herstel af te remmen. Landen als Portugal en Spanje zijn sterk afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme.

De Europese Unie probeert te voorkomen dat de coronacrisis de economische kloof tussen Noord- en Zuid-Europa nog doet toenemen. Daarom hebben de staatshoofden en regeringsleiders vorige week een herstelfonds van 750 miljard euro goedgekeurd. Dat fonds zal vooral de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie subsidies en goedkope leningen verstrekken. Italië en Spanje krijgen het meest geld uit dat fonds.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvZXVyb3BhL2Vjb25vbWllL2V1cm9wZXNlLWVjb25vbWllLWtyaWpndC1tb2tlcnNsYWcvMTAyNDIzMTEuaHRtbNIBAA?oc=5

Proximus werkt samen met Delta Fiber en Eurofiber aan Belgisch glasvezelnet - Tweakers

Proximus gaat met de twee Nederlandse bedrijven Delta Fiber en Eurofiber samenwerken om in heel België 2 miljoen huishoudens en bedrijven van een glasvezelaansluiting te kunnen voorzien. Proximus zei eerder tegen 2025 in België 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen te willen hebben.

Met de twee samenwerkingsovereenkomsten verwacht Proximus volgens de vrijdag gepresenteerde kwartaalcijfers de glasvezelaansluitingen dertig procent sneller te kunnen realiseren dan het bedrijf zei. Eerder zei Proximus tegen 2025 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen te willen realiseren. Het bedrijf denkt dus dat dit met de samenwerkingsovereenkomsten sneller kan. Met de 2,4 miljoen aansluitingen heeft Proximus naar eigen zeggen een glasvezeldekking van ongeveer vijftig procent.

Met Delta Fiber wil Proximus een glasvezelnetwerk in Vlaanderen aanleggen. Met deze samenwerking moeten ongeveer 1,5 miljoen bedrijven en huishoudens aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Delta heeft op dit moment 700.000 glasvezelaansluitingen in Nederland en wil eind volgend jaar een miljoen aansluitingen in het land hebben.

Met Eurofiber wil Proximus focussen op Wallonië. Binnen deze samenwerking moeten minimaal 500.000 woningen en bedrijven aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Eurofiber heeft nu in de Benelux glasvezelaansluitingen op 12.000 locaties en 550 bedrijventerreinen.

De twee bedrijven gaan Proximus helpen met het ontwerpen, bouwen, onderhouden en upgraden van een netwerk. Dit glasvezelnetwerk moet ook opengesteld worden voor wholesaleklanten. Met de overeenkomsten wil Proximus eind 2028 tot 4,2 miljoen glasvezelaansluitingen gerealiseerd hebben. Dan heeft de provider een glasvezeldekking van ongeveer zeventig procent.

Proximus kondigde in maart aan de uitrol van het glasvezelnetwerk te willen versnellen. Eerder wilde het bedrijf pas per 2030 2,4 miljoen woningen en bedrijven aansluiten op het glasvezelnetwerk. De provider kondigde toen al aan op zoek te gaan naar partners.

Uit de kwartaalcijfers blijkt verder dat het aantal klanten van het bedrijf is gestegen. Het aantal tv-klanten steeg met 11.000 naar 1,65 miljoen klanten, het aantal klanten met een vaste internetaansluiting steeg met 19.000 naar 2,1 miljoen. De hoeveelheid klanten met een mobiel abonnement steeg met 45.000 naar 4,1 miljoen klanten. Het aantal machine-to-machine-simkaartklanten groeide met 32,6 procent op jaarbasis het sterkst, naar twee miljoen klanten. De grootste daling zag Proximus bij de prepaidklanten, dat aantal daalde op jaarbasis met 12,2 procent naar 662.000 klanten.

De omzet daalde in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 met 4,3 procent. Proximus haalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 1,04 miljard euro. Deze daling is volgens Proximus grotendeels te wijten aan het coronavirus, doordat mobiele klanten minder roamen. De omzet van de hele Proximus Groep daalde met 5,9 procent naar 1,33 miljard euro. De brutowinst of ebitda van de Proximus Groep bedroeg 477 miljoen euro, een daling van 1,5 procent.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMic2h0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8xNzAzOTQvcHJveGltdXMtd2Vya3Qtc2FtZW4tbWV0LWRlbHRhLWZpYmVyLWVuLWV1cm9maWJlci1hYW4tYmVsZ2lzY2gtZ2xhc3ZlemVsbmV0Lmh0bWzSAQA?oc=5

VTM-kijkers hebben het helemaal gehad met viroloog Marc Van Ranst: “Stop deze clown terug in het circus” - Nieuws365

Vrijdag 31 Juli 2020 - 07:30   I   Foto: VTM  I   door Redactie

VTM-kijkers hebben het helemaal gehad met viroloog Marc Van Ranst: “Stop deze clown terug in het circus”

Marc Van Ranst heeft zich niet populair gemaakt bij de kijkers van VTM. In het ‘VTM Nieuws’ vertelde de viroloog onder meer dat de huidige coronacurve lager moet, zodat de aanloop naar de derde golf langer is.

De kijkers verwijten Marc Van Ranst dat hij vaak op zijn mening terugkomt – ze halen op de sociale media voorbeelden aan van uitspraken over mondkapjes – en noemen hem ‘mediageil’. “Is het mogelijk om deze clown terug in het circus te steken en een echte expert aan het werk te laten? En niet meer iemand die zichzelf graag bezig ziet, aub”, klinkt het streng.

“Die zegt dat gewoon zodat ze hem nog lang zouden uitnodigen in de tv-studio’s”, zegt een ander. “Als hij wat meer met zijn werk bezig zou zijn in plaats van met zijn politieke carrière, moet er geen derde golf komen."

“Niemand praat van een derde golf en hij, meneertje Van Ranst, de prof der amateurs, zal het eens zeggen”, aldus een tegenstander van de viroloog. “Wanneer gaan we deze kwakzalver in een dwanbuis steken?"

Wat is jouw mening?

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMif2h0dHBzOi8vbmlldXdzMzY1LmJlL25ld3MvdnRtLWtpamtlcnMtaGViYmVuLWhldC1oZWxlbWFhbC1nZWhhZC1tZXQtdmlyb2xvb2ctbWFyYy12YW4tcmFuc3Qtc3RvcC1kZXplLWNsb3duLXRlcnVnLWluLWhldC1jaXJjdXPSAQA?oc=5

Ex-CEO moet het ontgelden bij personeel FNG: “Ik mag hem nu niet tegenkomen, laat mij het zo zeggen” - Het Nieuwsblad

1.300 banen staan er in ons land op de tocht door het faillissement van de Belgische tak van modebedrijf FNG. Een zware klap voor het personeel van Brantano, het bekendste merk van de groep. Al zagen zij het onheil al langer op zich afkomen. Er wordt dan ook met nauwelijks verholen woede naar medeoprichter en voormalig CEO Dieter Penninckx gewezen als de grote schuldige. “Het is moeilijk te aanvaarden dat het zo moet eindigen. Door wanpraktijken.”

Jean-Pierre Vergeyle (64) uit Hofstade stond op vier maanden van zijn pensioen. “Dan zou ik 35 jaar bij Brantano hebben gewerkt. Ik heb het bijna allemaal meegemaakt: van onze zesde winkel tot nu. Het ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNzMwXzk3MDkzODEz0gEA?oc=5

Winst Amazon explodeert door corona - De Tijd

De e-commercereus Amazon presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht, zowel qua omzet als winst. Het aandeel gaat nabeurs 5 procent hoger.

Het bedrijf van Jef Bezos realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 88,9 miljard dollar. Dat is een pak meer dan de verwachte 81 miljard dollar. Onderaan de resultatenrekening is de prestatie nog straffer. De winst per aandeel komt over het tweede kwartaal uit op 10,3 dollar per aandeel. Dat is 7 keer meer dan verwacht door analisten (1,46 dollar per aandeel) en twee keer zo hoog als een jaar geleden.

Amazon profiteerde van de wereldwijde lockdowns als gevolg van de coronapandemie. De vele thuisblijvers bestelden massaal goederen bij Amazon. In de VS gaat het ook om voeding. Amazon slikte ook 4 miljard dollar aan 'covid-19'-gerelateerde kosten in het tweede kwartaal.

1.600 miljard dollar
Gelet op de koersreactie nabeurs, is Amazon vrijdag op weg naar een beurswaarde van 1.600 miljard dollar.

Eerder had Amazon nog gewaarschuwd dat die corona-kosten wel een zouden kunnen leiden tot het eerste kwartaalverlies sinds 2015. Het tegendeel blijkt nu het geval.

De clouddivisie was de voorbije jaren ook een stevige winstmotor voor Amazon. Deze divisie boekte iets minder omzet dan verwacht.

Het aandeel gaat nabeurs 5 procent hoger. Dat geeft de groep een beurswaarde van afgerond 1.600 miljard dollar.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiV2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9yZXRhaWwvd2luc3QtYW1hem9uLWV4cGxvZGVlcnQtZG9vci1jb3JvbmEvMTAyNDIxNzcuaHRtbNIBAA?oc=5

CEO Lembrechts: 'FNG was ook zonder corona in problemen geraakt' - De Tijd

Topmanager Paul Lembrechts probeerde FNG van de ondergang te redden, maar het bedrijf gaat toch ten onder. 'Corona maakte alles erger, al was FNG ook zonder het virus in de problemen beland.'

'Ik heb geen spijt dat ik drie weken geleden ja heb gezegd. Ik heb als interim-CEO geholpen waar ik kon. Het pakt nu helaas zo uit, maar ik heb mezelf niets te verwijten. Ik ben niet verantwoordelijk voor de toestand van FNG in de jongste maanden.'

Paul Lembrechts bekleedde topposities bij onder andere het voedingsbedrijf Mars, de banken Fortis Bank en ABN AMRO en de VRT. Maar een paardenmiddel voor het noodlijdende FNG vond de geschoolde dierenarts niet. Donderdag kondigde hij het faillissement aan. 'Maandag begon het me te dagen dat het niet zou lukken.'

Paul Lembrechts: 'De banken lieten weten dat ze ons geen uitstel van betaling geven voor de lening van 20 miljoen euro die we vrijdag moesten afbetalen. Bovendien blokkeerden ze de rekeningen van onze vennootschappen. We sleepten nog een kortlopend akkoord uit de brand: dringende betalingen konden we met hun toestemming wel doen. Maar de bedrijfsvoering werd vrijwel onmogelijk en die aflossing van 20 miljoen kwam eraan.'

De banken haakten af omdat er er nog geen geauditeerde cijfers waren over 2019.
Paul Lembrechts

Geloofde u dat de redding nog mogelijk was, nadat de banken vorige week hadden aangegeven geen geld meer te geven?

Lembrechts: 'Nadat de banken ons tien dagen geleden hadden laten weten dat er geen extra geld kwam, moesten we op zoek naar andere oplossingen. We vonden kandidaat-overnemers voor enkele kledingmerken, maar zo'n overname zou te lang duren. Investeringsfondsen toonden interesse, maar ook dat zou te veel tijd in beslag nemen.'

'De laatste optie, die heel lang op tafel lag, was het voorstel van een groep Vlaamse en Nederlandse mode-investeerders. Namen kan ik niet noemen. Ze wilden rechtstreeks met de banken afspraken over investeringen en een schuldherschikking maken. Toen deze week duidelijk werd dat de situatie hopeloos werd, probeerden we nog beide samen aan tafel te krijgen, maar uiteindelijk hebben ze nooit tegenover elkaar gezeten. De banken beslisten er niet mee door te gaan.'

We vernemen dat Penninckx meedeed, maar voor veel betrokkenen persona non grata was?

Lembrechts: 'Zoals ik begrepen heb zou hij geen investeerder zijn en ook geen actieve rol spelen.'

Corona maakte alles nog erger, maar ook zonder corona was FNG in de problemen gekomen.
Paul Lembrechts

Was er nog iets aan te vangen met FNG? Zeker in de Benelux ging het moeilijk.

Lembrechts: 'Toen ik begon was er een goed businessplan voor de toekomst. Dat bestond uit het sluiten van verlieslatende winkels om de kosten te verlagen en uit een meer digitale strategie. We wilden het model van FNG's Zweedse Ellos webwinkel naar de Benelux brengen: meer e-commerce en ook interieurproducten aanbieden. Het plan schreef voor dat we in 2022 winst zouden maken.'

'Nadat ik aan de slag was gegaan, berekenden we 70 miljoen euro nodig te hebben van de banken en een betalingsuitstel voor de lening van 20 miljoen. Maar de banken haakten af.'

Zal de onderste steen van die schimmige en mogelijk illegale financiële constructies boven komen?

Lembrechts: 'Ik hoop het, maar ik kan daar geen garanties over geven. De FSMA (de beurswaakhond, red.), een team consultants en het parket onderzoeken de zaak.'

Voor die constructies wordt gewezen naar de drie oprichters van FNG.

Lembrechts: 'Iedereen moet in de spiegel kijken en met zichzelf in het reine komen.'

Hoe is FNG überhaupt in deze situatie beland?

Lembrechts: 'Ik zie drie redenen. Het bedrijf had de laatste jaren een ongebreidelde groeiambitie. Het deed overnames die het niet met eigen opbrengsten kon betalen, maar alleen met schulden. Die stapelden zich op.'

'Het bedrijf integreerde zijn overnames ook te weinig. Een voorbeeld: nog altijd zijn er drie magazijnen en twee hoofdkantoren in de Benelux. De derde reden zijn die complexe transacties waarvan bewijsstukken ontbreken of die economisch niet onderbouwd waren.'

'Corona maakte alles nog erger. Maar ook zonder corona was FNG in de problemen gekomen.'

Een curator zal nu een overnemer zoeken voor het bedrijf of delen ervan. Is de kans op slagen groot?

Lembrechts: 'Voor de Nederlandse ketens dienden zich de afgelopen weken kandidaat-overnemers aan, lokale retailondernemers en fondsen. Ook voor de Belgische activiteiten - CKS en Brantano - is interesse. Ze hebben voldoende waarde, al moet er natuurlijk een herstructurering komen. Er zijn te veel Brantano's. Maar het is de curator die beslist hoe het voortgaat met het bedrijf.'

Blijft u CEO?

Lembrechts: 'Ook dat is aan de curator. Wil hij de winkel openhouden of voorlopig sluiten? In elk geval zie ik op de lange termijn geen rol voor mij bij FNG in de Benelux.'

En bij het overlevende FNG NV, de moeder van Ellos?

Lembrechts: 'Als de raad van bestuur me vraagt daar een rol op te nemen, zal ik daarover nadenken. Maar er is mij nog niets gevraagd.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9yZXRhaWwvY2VvLWxlbWJyZWNodHMtZm5nLXdhcy1vb2stem9uZGVyLWNvcm9uYS1pbi1wcm9ibGVtZW4tZ2VyYWFrdC8xMDI0MjExNS5odG1s0gEA?oc=5

Te groot, te gulzig en te ongezond: de vier machtigste mannen uit technologiewereld mogen het komen uitleggen - Het Nieuwsblad

De vier grootste tech-CEO’s op aarde hebben zich moeten verantwoorden voor het Amerikaanse Congres. Een speciale commissie wilde weten of de CEO’s van Facebook, Apple, Google en Amazon niet te machtig zijn, of ze niet aan concurrentievervalsing doen en de democratie ondermijnen. Of de hoorzitting veel zal uithalen, valt sterk te betwijfelen. Al kreeg Mark Zuckerberg het wel even benauwd toen gelekte e-mails aan bod kwamen.

Op de strafbank van de commissie zaten Facebook-CEO Mark Zuckerberg, Apple-baas Tim Cook, Google-baas Sundar Pichai en de CEO van Amazon, Jeff Bezos. Alle vier hebben ze een (te?) dominante marktpositie ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNzMwXzk2MTI5ODYy0gEA?oc=5

'Die mails kunnen dodelijk zijn' - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Die mails kunnen dodelijk zijn'  De Standaard
  2. Te groot, te gulzig en te ongezond: de vier machtigste mannen uit technologiewereld mogen het komen uitleggen  Het Nieuwsblad
  3. 4 techreuzen op rooster gelegd in Amerikaans Congres: dit is er gezegd  VRT NWS
  4. Big tech krijgt het heet onder de voeten  De Standaard
  5. Toplui Apple, Amazon, Facebook en Google op de rooster gelegd in Amerikaans Congres  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA3MzBfOTQ3NTU5NzLSAQA?oc=5

Nationale Bank verbiedt dividenden bij banken en verzekeraars - De Tijd

Nadat de ECB dit jaar banken oplegde om de cash zoveel mogelijk in huis te houden dit jaar, verbiedt de Nationale Bank in ons land ook dividendbetalingen door banken én verzekeraars dit jaar.

De financiële instellingen die na het schrappen van het dividend in het voorjaar gehoopt hadden eind dit jaar toch nog een dividend te kunnen uitkeren aan de aandeelhouders, kunnen hun plannen opbergen. De Nationale Bank maant de Belgische kredietinstellingen, verzekeraars en herverzekeraars aan om hun dvidendbetalingen tot minstens 1 januari 2021 op te schorten.

Officieel gaat het dus niet om een formeel verbod, maar om een aanbeveling. Maar in de praktijk komt dat bijna neer op een echt verbod. Weinig instellingen zullen in deze onzekere coronatijden durven ingaan tegen de regulator. Die moet uitkeringen ook goedkeuren.

Al in maart hadden toezichthouders gevraagd dat financiële instellingen de cash zoveel mogelijk in eigen zak zouden houden. Banken dreigen immers heel wat klappen te krijgen als gezinnen of bedrijven kredieten niet kunnen terugbetalen. Verzekeraars riskeren dan weer klappen te incasseren in hun beleggingsportefeuilles.

Vele banken en verzekeraars hadden gehoopt dat ze vanaf oktober toch nog een dividend zouden kunnen uitkeren. De Nationale Bank verbiedt dat nu.

Toen was het een tijdelijk verbod van een half jaar en bleef de mogelijkheid om in de laatste maanden van het jaar toch nog een dividend uit te keren. Maar omdat corona-Eerdere deze week drong de Europese toezichthouder ECB al aan op het staken van dividendbetalingen tot 2021. De Nationale Bank volgt die regels nu, en preciseert dat die ook gelden voor verzekeraars.

Ethias zette in april een dividenduitkering van 100 miljoen euro on hold. Dat bedrag zal dus dit jaar niet meer kunnen uitgekeerd worden aan de verschillende overheden die aandeelhouder zijn.

De federale overheid zal dus ook geen dividend uit Belfius ontvangen. De staatsbank had de beslissing uitkering van zijn slotdividend van 161 miljoen euro eerder al uitgesteld tot minstens oktober.

Ageas, dat technisch geen verzekeraar is, maar een holding boven verschillende verzekeringsmaatschappijen waaronder AG Insureance, betaalde toch een beperkt interim-dividend uit in de lente , maar wou in oktober het saldo van het geplande dividend uitkeren. Het is afwachten wat de verdere stappen zullen zijn van de groep, die zelf ook eigen aandelen wil inkopen. AG Insurance had zijn dividendbetaling ook uitgesteld tot oktober.

De Nationale Bank spoort financiële instellingen ook aan om voorzichtig te zijn met bonussen aan het personeel.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vbmF0aW9uYWxlLWJhbmstdmVyYmllZHQtZGl2aWRlbmRlbi1iaWotYmFua2VuLWVuLXZlcnpla2VyYWFycy8xMDI0MTk3OC5odG1s0gEA?oc=5

LIVE. Belgen die naar Noorwegen reizen moeten 10 dagen in quarantaine - Gemeente Brakel verstrengt maatregelen - Het Laatste Nieuws

Corona-testdorp in Park Spoor Oost, Antwerpen.
JA Corona-testdorp in Park Spoor Oost, Antwerpen.
Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in ons land is opnieuw toegenomen, naar gemiddeld 347,1 per dag tussen 20 en 26 juli. Het gaat om een stijging met 77 procent in vergelijking met de vorige week. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt verder toe, zo blijkt uit de jongste cijfers van Sciensano. Volg alle actuele ontwikkelingen hieronder live.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

• IN KAART. 118 gemeenten boven alarmdrempel, hoe staat uw regio er voor?

• Vanaf gisteren gelden nieuwe maatregelen: kleinere sociale bubbel en weer alleen naar de winkel

• Hoe zit het nu met de sociale bubbel: wat mag en wat mag niet? Marc Van Ranst legt uit (+)

• Biostatisticus Geert Molenberghs: “Stop met plannen maken. Leef van dag tot dag” (+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gisteren iets gemist? Lees hier het liveblog van woensdag 29 juli terug.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvbGl2ZS1jb3JvbmFjaWpmZXJzLWJsaWp2ZW4tc3Rpamdlbi1iZWxnaXNjaGUtZWNvbm9taWUta3JpbXB0LW1ldC0xMi0yLXByb2NlbnR-YTEyMWQ4MWUv0gEA?oc=5

Zo ambitieus dat het zichzelf ten onder bracht: hoe sprookje van FNG in korte tijd afgleed naar faillissement - Het Nieuwsblad

‘Ambitieuze arend’, dat was de scoutstotem van Dieter Penninckx, medeoprichter van modegroep FNG. Maar de arend was iets té ambitieus, want het bedrijf vraagt het faillissement aan. “En dat allemaal door de veel te drieste overnamestrategie van het vorige management”, klinkt het bij de vakbonden. Of hoe een succesverhaal overging in “aandelenzwendel en schimmige transacties in belastingparadijzen”.

Dieter Penninckx, zijn vrouw Anja Maes en hun jeugdvriend Manu Bracke leken een business-sprookje te schrijven, waarin the sky écht the limit was. Een verhaal dat voor de drie jonge burgerlijk ingenieurs ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNzMwXzk0MDU0MDAy0gEA?oc=5

2020年7月30日木曜日

Deprimerende cijfers halen beurzen onderuit - De Tijd

De Europese beurzen krijgen er donderdag stevig van langs. Deprimerende macro-indicatoren, enkele tegenvallende bedrijfsresultaten en de corona-opstoot doen beleggers op de verkoopknoppen drukken.

De EuroStoxx50-index verliest rond 14 uur meer dan 2 procent. De beurs van Frankfurt bengelt met een verlies van bijna 3 procent onderaan. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal met een nooit geziene 10,1 procent tegenover het eerste. Jaar op jaar werd het Duitse bruto binnenlandse product (bbp) zelfs 11,7 procent kleiner. De schade is groter dan verwacht. Economen hadden op een terugval met 9 procent gerekend omdat Duitsland sneller dan zijn buren de quarantainemaatregelen versoepelde in mei door een forse daling van het aantal coronabesmettingen.

Ook in België kleurt het economische plaatje somber. Het Belgische bbp kelderde vorig kwartaal met een record van 12,2 procent, al was dat licht beter dan verwacht.

Autosector onderuit

De stemming wordt ook gedrukt door enkele teleurstellende bedrijfsresultaten. De slechte cijfers bij Volkswagen en Renault wegen op de autosector. In de banksector gaat het Britse Lloyds Banking bijna een tiende onderuit, nadat de bank een groter dan verwacht bedrag opzijgezet heeft voor dubieuze kredieten en zich erg somber uitgelaten heeft over de economische vooruitzichten. Ook de Franse zuivelreus Danone stelt teleur.

Beleggers zijn ook zenuwachtig over de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Facebook en Amazon, die donderdagavond verschijnen.

In Brussel beperkt de remonte van AB InBev het verlies voor de Bel20 . De brouwer verkocht na de rampmaanden april en mei onverwacht meer in juni, maar analisten stellen dat dat vooral te danken is aan de herbevoorrading van de horecazaken waar het slot af mocht.

Beleggers zijn ook zenuwachtig over de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse techbedrijven die donderdagavond verschijnen. Zowel Apple, Facebook, Amazon als de Google-moeder Alphabet legt nabeurs hun palmares voor.

Besmettingen

Last but not least maken de beleggers zich zorgen over de hernieuwde opmars van het coronavirus. Niet alleen in België, maar ook in andere Europese landen, West-Azië en het Amerikaanse continent stijgen de besmettingen snel. De VS rapporteerden woensdag 76.339 nieuwe besmettingen in één dag, ruim meer dan de recente 60.000 dagelijkse nieuwe gevallen. Maryland vaardigde een negatief reisadvies uit voor de zuidelijke staten.

En na New York stelt ook New Jersey de heropening van fitnesscentra en de mogelijkheid tot binnenshuis op restaurant gaan uit. Nieuwe lockdows kunnen het prille economische herstel in de kiem smoren.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9kZXByaW1lcmVuZGUtY2lqZmVycy1oYWxlbi1iZXVyemVuLW9uZGVydWl0LzEwMjQxOTUxLmh0bWzSAQA?oc=5

Belgische economie krimpt in tweede kwartaal met 12,2 procent - Het Laatste Nieuws

Baert Marc
De Belgische economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 12,2 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal vanwege de COVID-19-crisis. Dat blijkt uit een flashraming van de Nationale Bank. Op jaarbasis daalde het bbp met 14,5 procent.

Volgens een eerste inschatting is de daling van de economische bedrijvigheid in vergelijking met het voorgaande kwartaal ongeveer even sterk in de industrie, de bouw en de diensten: de toegevoegde waarde daalde er met respectievelijk 13, 13,3 en 11,8 procent. De Nationale Bank laat nog weten dat de groeicijfers “omgeven zijn door een grotere onzekerheid dan bij de flashraming gebruikelijk is”, door het gebrek aan administratieve gegevens voor de maand juni.

In het eerste kwartaal kromp de Belgische economie al met 3,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de flashraming van eind april was er nog sprake van 3,9 procent.

De toegevoegde waarde ging toen in de industrie met 2,4 procent achteruit, in de bouw met 5,1 procent en in de diensten met 3,1 procent. De binnenlandse vraag nam sterk af: de huishoudens bouwden hun consumptie-uitgaven en hun investeringen in woningen met respectievelijk 6,4 procent en 5,4 procent af. De bedrijfsinvesteringen vielen terug met 3,6 procent. 

De overheid verminderde haar consumptieve bestedingen en haar investeringen met respectievelijk 3,5 en 2,8 procent. De uitvoer viel in het eerste kwartaal terug met 1,7 procent, terwijl de invoer met -2,5 procent een sterkere achteruitgang kende.

Lees ook: Nu we voor nieuwe economische crisis staan: wat hebben we geleerd uit de grote recessie van 2008? (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2JlbGdpc2NoZS1lY29ub21pZS1rcmltcHQtaW4tdHdlZWRlLWt3YXJ0YWFsLW1ldC0xMi0yLXByb2NlbnR-YTFmMGQ2ZTAv0gEA?oc=5

Belgische economie krimpt met nooit geziene 12 procent - De Tijd

In het tweede kwartaal daalde de economische activiteit met ruim 12 procent. De negatieve impact van de lockdown is wel minder groot dan verwacht.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben de Belgische economie in het tweede kwartaal een enorme klap gegeven. De economische activiteit zakte met 12,2 procent na een achteruitgang van 3,5 procent in het eerste kwartaal, zegt de Nationale Bank.

Alle belangrijke sectoren werden zwaar getroffen. De toegevoegde waarde zakte met 13,3 procent in de bouw, met 13 procent in de industrie en 11,8 procent in dienstensector.

De krimp van de economie is minder groot dan verwacht. Belfius, ING en KBC voorspelden elk een krimp tussen 15 en 18 procent. BNP Paribas Fortis vreesde zelfs een achteruitgang van liefst 22,9 procent.

Heropleving

Sinds de start van de kwartaalstatistieken van de Nationale Bank in 1995 is de economische activiteit in drie maanden nooit zo fors gedaald. In het vierde kwartaal van 2008, tijdens de financiële crisis, kromp de economie slechts met iets meer dan 2 procent.

Economen verwachten een heropleving in het derde kwartaal omdat de lockdownmaatregelen sinds begin mei geleidelijk versoepeld werden. Maar de stijging van het aantal besmettingen en de recente herinvoering van sommige beperkende maatregelen doen vragen rijzen over de kracht van het economisch herstel.

De kans is reëel dat een beter dan verwacht tweede kwartaal wordt gevolgd door een slechter dan voorzien derde kwartaal. Economen verwachten dat de Belgische economie over heel 2020 met zowat 10 procent krimpt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2Vjb25vbWllL2JlbGdpc2NoZS1lY29ub21pZS1rcmltcHQtbWV0LW5vb2l0LWdlemllbmUtMTItcHJvY2VudC8xMDI0MTkxMi5odG1s0gEA?oc=5

Modegroep FNG, moederbedrijf van Brantano, vraagt het faillissement aan - VRT NWS

FNG gaat gebukt onder een zware schuldenlast. Daarom had het modebedrijf eind vorige maand al een zware herstructurering aangekondigd: 30 winkels van Brantano en alle 17 winkels van Fred & Ginger zouden sluiten. Tegelijk had FNG ook bescherming tegen de schuldeisers aangevraagd voor drie van zijn dochtervennootschappen: Brantano, Market Retail Belgium en FNG International. 

Maar FNG is er de afgelopen maand niet in geslaagd vers geld te vinden en heeft nu dus het faillissement aangevraagd. De vakbonden kregen het nieuws vanmorgen te horen op een bijzondere ondernemingsraad.

FNG is in de problemen geraakt door veel overnames te doen, waardoor de schuldenberg tot ruim 700 miljoen euro is opgelopen. Ook de coronacrisis heeft het bedrijf parten gespeeld.

"De FNG-groep drukt hierbij de hoop uit dat deze onvermijdelijke stap niet het einde betekent voor de volledige activiteiten van de groep", luidt het in een persbericht van FNG. Hoeveel personeelsleden bij het faillisseme,nt betrokken zijn, is nog niet duidelijk. Volgens de directie is er interesse van verschillende binnenlandse en buitenlandse bedrijven om onderdelen over te nemen. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wNy8zMC9tb2RlYmVkcmlqZi1mbmctdnJhYWd0LWhldC1mYWlsbGlzc2VtbnQtYWFuL9IBAA?oc=5

Brouwer AB InBev hard geraakt door sluiting horeca - De Standaard

AB InBev heeft in het tweede kwartaal veel minder bier verkocht door de coronacrisis, onder andere door de sluiting van de horeca in veel landen. Doorgaans zijn kroegen, hotels en restaurants goed voor een derde van de omzet van de brouwer.

AB InBev zag de biervolumes in de afgelopen periode met 17 procent dalen op jaarbasis. Vooral in april (-32,4 procent) en in mei (-21,4 procent) behaalde de brouwer mindere prestaties. In juni stegen de volumes weer licht, met 0,7 procent. De totale omzet daalde met bijna 18 procent tot 10,3 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat zakte met 34 procent tot 3,4 miljard dollar. Analisten hadden echter een nog sterkere terugval verwacht, met 36,4 procent.

De brouwer noteerde daarnaast een waardevermindering van 2,5 miljard dollar als gevolg van risico’s van de coronacrisis in Afrika. Die vermindering werd gedeeltelijk gecompenseerd door de opbrengst van de verkoop van de Australische activiteiten voor een bedrag van 1,9 miljard dollar.

AB InBev zegt belangrijke maatregelen te hebben getroffen om te kunnen blijven investeren in de merken en een sterk herstel voor te bereiden. De geleidelijke heropstart van de horeca wereldwijd zorgde voor betere resultaten, vooral in mei en juni. ‘We verheugen ons over de terugkeer van die consumptiegelegenheden, maar blijven voorzichtig aangezien we momenteel opnieuw restricties van de horeca zien in bepaalde markten’, klinkt het. ‘Zuid-Afrika implementeerde medio juli een tweede verbod op de verkoop van alcohol, wat een impact zal hebben op onze resultaten in het derde kwartaal.’

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA3MzBfOTI3MzA2NjPSAQA?oc=5

FNG vraagt faillissement aan - De Tijd

Het lukt FNG niet om nieuwe investeerders te vinden. Het bedrijf vraagt het faillissement aan.

Dat deelt de directie donderdagvoormiddag mee op vergaderingen met de vakbonden en het personeel, bevestigt een woordvoerder. FNG was op zoek naar 70 miljoen euro om schulden af te betalen en een najaarscollectie te kopen. Vrijdag moet het bedrijf een lening van 20 miljoen euro aflossen.

Een dag eerder stelde FNG de publicatie van zijn jaarverslag van 2019 uit. Daardoor zijn er nog steeds geen geauditeerde cijfers voor dat boekjaar. Kandidaat-investeerders wisten dus ook niet exact waarin ze zouden investeren.

Sinds vorig jaar maakt FNG verlies. Er was een monsterverlies van bijna 300 miljoen euro en een schuldenberg van 734 miljoen, een gevolg van de overnames die het de afgelopen jaren deed.

Ook 2020 belooft een rampjaar te worden, want de winkels waren twee maanden dicht door het coronavirus.

Er werken 3.000 mensen bij het bedrijf. Vooral in België, Nederland en Zweden.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9yZXRhaWwvZm5nLXZyYWFndC1mYWlsbGlzc2VtZW50LWFhbi8xMDI0MTg4My5odG1s0gEA?oc=5

AB InBev hard geraakt door sluiting horeca | Economie | Geld - Het Laatste Nieuws

Photo News
AB InBev heeft in het tweede kwartaal veel minder bier verkocht door de coronacrisis, onder andere door de sluiting van de horeca in veel landen. Doorgaans zijn kroegen, hotels en restaurants goed voor een derde van de omzet van de brouwer.

AB InBev zag de biervolumes in de afgelopen periode met 17 procent dalen op jaarbasis. Vooral in april (-32,4 procent) en in mei (-21,4 procent) behaalde de brouwer mindere prestaties. In juni stegen de volumes weer licht, met 0,7 procent. De totale omzet daalde met bijna 18 procent tot 10,3 miljard dollar (8,76 miljard euro). Het bedrijfsresultaat zakte met 34 procent tot 3,4 miljard dollar (2,9 miljard euro). Analisten hadden volgens persagentschap Bloomberg echter een nog sterkere terugval verwacht, met 36,4 procent.

De brouwer noteerde daarnaast een waardevermindering van 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) als gevolg van risico's van de coronacrisis in Afrika. Die vermindering werd gedeeltelijk gecompenseerd door de opbrengst van de verkoop van de Australische activiteiten voor een bedrag van 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro).

AB InBev zegt belangrijke maatregelen te hebben getroffen om te kunnen blijven investeren in de merken en een sterk herstel voor te bereiden. De geleidelijke heropstart van de horeca wereldwijd zorgde voor betere resultaten, vooral in mei en juni. "We verheugen ons op de terugkeer van die consumptiegelegenheden, maar blijven voorzichtig aangezien we momenteel opnieuw restricties van de horeca zien in bepaalde markten", klinkt het. "Zuid-Afrika implementeerde medio juli een tweede verbod op de verkoop van alcohol, wat een impact zal hebben op onze resultaten in het derde kwartaal.”

vertommen

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2FiLWluYmV2LWhhcmQtZ2VyYWFrdC1kb29yLXNsdWl0aW5nLWhvcmVjYX5hZmFmOWEzMy_SAQA?oc=5

4 techreuzen op rooster gelegd in Amerikaans Congres: dit is er gezegd - VRT NWS

Jeff Bezos, CEO van Amazon, werd geconfronteerd met wat misschien wel een constructiefout is in de opzet van het e-commercebedrijf: Amazon beschikt over informatie van bedrijven die producten verkopen op hun platform, maar verkopen er ook zelf Amazon-producten. 

Of ze die informatie van andere bedrijven dan gebruikt hebben om zelf concurrerende producten op hun platform te brengen? Volgens Bezos is dat niet het beleid van Amazon, maar hij voegde eraan toe dat hij niet kan garanderen dat dat beleid nooit is overtreden. 

Tijdens de zitting werd het voorbeeld gegeven van Diapers.com, dat producten voor jonge ouders verkoopt. Er werd een mail getoond waarin een Amazon-medewerker voorstelt om de prijs van gelijkaardige Amazon-producten aan te passen, zodat ze meer zouden kunnen concurreren, en later Diapers.com overnemen. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMC8wNy8zMC90ZWNocmV1emVuLWluLWFtZXJpa2FhbnNlLWh1aXMtdmFuLWFmZ2V2YWFyZGlnZGVuL9IBAA?oc=5

AB InBev slikt miljardenafboeking - De Tijd

Door de coronacrisis voert AB InBev een waardevermindering door van 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro). Die is volledig toe te schrijven aan Afrika, waar AB InBev voet aan de grond kreeg door de - dure - overname van SABMiller.

AB InBev zal in Afrika niet zo hard kunnen groeien als 's werelds grootste brouwer voor de coronacrisis hoopte. Daarom voert het bedrijf een waardevermindering door van 2,5 miljard dollar. 'We kwamen we tot de conclusie dat de geschatte realiseerbare waarde van de dochters in Zuid-Afrika en de rest van Afrika onder hun boekwaarde ligt', zegt het bedrijf in een mededeling.

SchuldENBERG
De schuldenberg beloopt bijna 5 keer de bedrijfswinst over de voorbije 12 maanden.

Eerder werd al duidelijk dat CEO Carlos Brito zich mispakte aan die overname. Afgelopen januari - vlak voor de coronacrisis uitbrak - was het aandeel 40 procent minder waard dan begin 2016.

Dat was dan weer een gevolg van de hoge schuldenberg die AB InBev overhield aan de overname. Die schuldenberg stijgt relatief gezien fors door de coronacrisis. AB InBev begon de 2020 met schulden die vier keer hoger lagen dan de brutobedrijfswinst (ebitda). In juni steeg die schuldenhefboom naar 4,86 keer.

De reden is de loodzware impact van corona, die in de hele wereld leidde tot gesloten cafés en zelfs een verbod op de verkoop van alcohol in Zuid-Afrika. AB InBev slaagde er nipt in zijn Zuid-Afrikaanse ebitda positief te houden. In Mexico mocht AB InBev twee maanden lang geen bier brouwen. De kwartaalvolumes daalden er met 38 procent en de ebitda met 47 procent.

Elders was de schade beperkter, maar nog steeds groot. De groepsomzet van AB InBev daalde in het tweede kwartaal met 17,7 procent. Ook in liters verkocht de brouwer 17,1 procent minder. Daardoor daalde de ebitda - belangrijk voor de schuldgraad - met 34,1 procent.

Dat is wel minder dan analisten hadden gevreesd, blijkt uit de consensus die het bedrijf samenstelde. De beurswaarnemers hielden rekening met een omzetdaling van 23 procent en met een 36 procent lager ebitda.

Alcoholverbod

Netto bleef AB InBev nipt in de zwarte cijfers. Dit vooral omdat de miljardenafboeking deels werd gecompenseerd door de meerwaarde van 1,9 miljard dollar op de verkoop van de Australische dochter. De nettowinst zakte wel ruim 90 procent, van 2,48 miljard dollar naar 351 miljoen dollar of 0,18 dollar per aandeel.

Voor het huidige kwartaal geeft AB InBev - tegen zijn gewoonte in - geen vooruitblik. Maar het is duidelijk dat corona het bedrijf parten blijft spelen. Midden juli legde de Zuid-Afrikaanse regering de verkoop van alcohol opnieuw aan banden. En ook in Europa flakkert het virus weer op.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi92b2VkaW5nLWRyYW5rL2FiLWluYmV2LXNsaWt0LW1pbGphcmRlbmFmYm9la2luZy8xMDI0MTgyMC5odG1s0gEA?oc=5

Vrees voor faillissement FNG neemt toe | Economie | Geld - Het Laatste Nieuws

Exclusief voor abonnees

SPONTANE STAKING BIJ BRANTANO NA BIZARRE LOONFICHE

In diverse filialen, zoals op de Antwerpse Meir, legde het personeel gisteren het werk neer.
Klaas De Scheirder In diverse filialen, zoals op de Antwerpse Meir, legde het personeel gisteren het werk neer.
FNG-topman Paul Lembrechts wil morgen aan het personeel meedelen of er vers geld is gevonden om de modegroep en zijn keurmerk Brantano te redden. Het bedrijf ziet nog enkele mogelijkheden, maar het bereidt ook een faillissement voor.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL3ZyZWVzLXZvb3ItZmFpbGxpc3NlbWVudC1mbmctbmVlbXQtdG9lfmFhNDBiZWQyL9IBAA?oc=5

Big tech krijgt het heet onder de voeten - De Standaard

De vier machtigste ceo’s van de technologiesector – Jeff Bezos (Amazon), Sundar Pichai (Google), Tim Cook (Apple) en Mark Zuckerberg (Facebook) – werden woensdagavond behoorlijk hard aangepakt tijdens een chaotische hoorzitting van de antitrustcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Vooral Bezos en Pichai werden in verlegenheid gebracht.

Het moment was beladen met symboliek: de top van Big Tech op het matje geroepen in het Amerikaanse parlement. Maar, met dank aan covid-19, hoefden ze niet naar Washington af te reizen en konden ze hun ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA3MjlfOTc1NTEwMzfSAQA?oc=5