2020年7月30日木曜日

Deprimerende cijfers halen beurzen onderuit - De Tijd

De Europese beurzen krijgen er donderdag stevig van langs. Deprimerende macro-indicatoren, enkele tegenvallende bedrijfsresultaten en de corona-opstoot doen beleggers op de verkoopknoppen drukken.

De EuroStoxx50-index verliest rond 14 uur meer dan 2 procent. De beurs van Frankfurt bengelt met een verlies van bijna 3 procent onderaan. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal met een nooit geziene 10,1 procent tegenover het eerste. Jaar op jaar werd het Duitse bruto binnenlandse product (bbp) zelfs 11,7 procent kleiner. De schade is groter dan verwacht. Economen hadden op een terugval met 9 procent gerekend omdat Duitsland sneller dan zijn buren de quarantainemaatregelen versoepelde in mei door een forse daling van het aantal coronabesmettingen.

Ook in België kleurt het economische plaatje somber. Het Belgische bbp kelderde vorig kwartaal met een record van 12,2 procent, al was dat licht beter dan verwacht.

Autosector onderuit

De stemming wordt ook gedrukt door enkele teleurstellende bedrijfsresultaten. De slechte cijfers bij Volkswagen en Renault wegen op de autosector. In de banksector gaat het Britse Lloyds Banking bijna een tiende onderuit, nadat de bank een groter dan verwacht bedrag opzijgezet heeft voor dubieuze kredieten en zich erg somber uitgelaten heeft over de economische vooruitzichten. Ook de Franse zuivelreus Danone stelt teleur.

Beleggers zijn ook zenuwachtig over de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Facebook en Amazon, die donderdagavond verschijnen.

In Brussel beperkt de remonte van AB InBev het verlies voor de Bel20 . De brouwer verkocht na de rampmaanden april en mei onverwacht meer in juni, maar analisten stellen dat dat vooral te danken is aan de herbevoorrading van de horecazaken waar het slot af mocht.

Beleggers zijn ook zenuwachtig over de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse techbedrijven die donderdagavond verschijnen. Zowel Apple, Facebook, Amazon als de Google-moeder Alphabet legt nabeurs hun palmares voor.

Besmettingen

Last but not least maken de beleggers zich zorgen over de hernieuwde opmars van het coronavirus. Niet alleen in België, maar ook in andere Europese landen, West-Azië en het Amerikaanse continent stijgen de besmettingen snel. De VS rapporteerden woensdag 76.339 nieuwe besmettingen in één dag, ruim meer dan de recente 60.000 dagelijkse nieuwe gevallen. Maryland vaardigde een negatief reisadvies uit voor de zuidelijke staten.

En na New York stelt ook New Jersey de heropening van fitnesscentra en de mogelijkheid tot binnenshuis op restaurant gaan uit. Nieuwe lockdows kunnen het prille economische herstel in de kiem smoren.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9kZXByaW1lcmVuZGUtY2lqZmVycy1oYWxlbi1iZXVyemVuLW9uZGVydWl0LzEwMjQxOTUxLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿