De producent en verkoper van kurkvloeren Santana is dinsdag failliet verklaard. Allicht gaf de coronacrisis de doodsteek aan de keten.
De ondernemingsrechtbank van Brussel verklaarde Santanta International, de spilvennootschap van de groep, dinsdag failliet en stelde een curator aan. Het faillissement volgt op een WCO-procedure (gerechtelijke reorganisatie) van drie maanden waarin tevergeefs naar een overnemer werd gezocht. Die procedure eindigde op 20 juli.
Bij Santana is niemand bereikbaar voor commentaar. 'Onze burelen zijn uitzonderlijk gesloten', klinkt het op een antwoordapparaat. Volgens een klant zijn alle winkels sinds zaterdag dicht en hangt aan de voordeur een boodschap dat de showrooms tijdelijk gesloten zijn wegens overmacht.
Santana kende zijn hoogtepunt vóór de financiële crisis. In 2007 telde het bedrijf 14 winkels in Vlaanderen en Wallonië. Tv-programma's over renovatie zoals 'The Block' stuwden de omzet omhoog naar 12 miljoen euro. Tot in 2008 de crisis roet in het eten gooide. De omzet viel in 2010 terug naar 8 miljoen euro en de keten ging fors in het rood.
Oprichter Jean Claeys besliste toen partners aan boord te halen. Eind 2010 werd het bedrijf gedeeltelijk verkocht aan Paul De Fraeye, Tom Van Cauwenberghe en Stefan Moriau, drie ondernemers met ervaring in de vloerbekledingssector. Die wilden Santana versneld doen groeien, via zowel productdifferentiatie als extra winkels.
Het leek aanvankelijk de goede weg uit te gaan. Vanaf midden 2011 werd de hele collectie herbekeken om het imago van kurkvloeren en -wanden op te waarderen. De winkels werden - grotendeels via bankleningen - vernieuwd. En voor een grootschalige marketingcampagne haalde Santana geld op bij het durffonds Ark Angels Activation Fund (AAA-Fund) en twee businessangels. In 2014 lag de omzet rond 9 miljoen euro, 1 miljoen meer dan vier jaar voordien.
De laatste jaren maakte de keten evenwel verlies. Recente geconsolideerde omzet- en winstcijfers zijn ebvenwel niet meteen te vinden.
Bij Santana is niemand bereikbaar. 'Onze burelen zijn uitzonderlijk gesloten', klinkt het op een antwoordapparaat. Alle winkels zijn sinds zaterdag dicht.
Van Cauwenberghe blijkt sinds 2016 geen algemeen directeur meer te zijn, staat op zijn Linkedin-profiel te lezen. Moriau geeft op de netwerksite aan dat hij nog altijd mede-eigenaar van Santana is en het bestuurdersmandaat van De Fraeye bij Santana International werd in juni met zes jaar verlengd. Jean Claeys nam midden vorig jaar daarentegen ontslag als bestuurder bij de vennootschap.
Volgens de bedrijfsdatabank Graydon was het AAA-Fund met 38,46 procent eind vorig jaar de grootste aandeelhouder van Santana, vóór de familie Claeys (32%) en de holding Movade van het trio De Fraeye-Moriau-Van Cauwenberghe (22 %).
0 件のコメント:
コメントを投稿