2020年7月29日水曜日

FNG maakt zich klaar voor mogelijk faillissement - De Tijd

Bij de schoenwinkelketen Brantano is woensdag een staking uitgebroken. Het bedrijf bereidt zich voor op een mogelijk faillissement, maar gelooft ook nog steeds in een redding.

Het personeel van tien tot vijftien Brantano-winkels staakte woensdagvoormiddag. Tegen 12 uur waren de winkels - op één na - weer open. De aanleiding is een brief die het personeel gekregen heeft met daarin hun loongegevens voor de periode van januari tot juli.

'Het personeel vreest dat FNG zijn faillissement aan het voorbereiden is', zegt Sven De Scheemaeker van de vakbond ACV Puls. 'Zo'n loonfiche krijg je normaal pas als het jaar voorbij is, voor je belastingbrief.'

We hebben altijd rekening gehouden met een mogelijk faillissement.
Gunther De Backer
Woordvoerder FNG

Volgens de vakbonden en andere bronnen bekijkt de directie momenteel twee scenario's: een doorstart of een faillissement. De voorbereidingen voor aan faillissement worden al getroffen. Daarom vroeg het bedrijf zijn sociaal secretariaat SDWorx om ook alles in gereedheid te brengen. Per ongeluk zijn de individuele loondocumenten bij het personeel beland.

Dat bevestigt het bedrijf. 'We hebben altijd rekening gehouden met een mogelijk faillissement', zegt woordvoerder Gunther De Backer. Wanneer het bedrijf effectief begon aan de voorbereidingen ervan, wil hij niet zeggen.

Hij benadrukt dat het bedrijf er nog steeds alles aan doet om zichzelf te redden. 'Een faillissement is uiteraard niet het voorkeurscenario. We zijn volop bezig te onderhandelen met mogelijk investeerders. We willen vrijdag met meer nieuws naar buiten komen.'

FNG is dringend op zoek naar 70 miljoen euro. Vorige week lieten de banken weten dat ze geen geld meer willen pompen in het bedrijf, dat vorig jaar bijna 300 miljoen euro verlies maakte en 734 miljoen euro schulden heeft.

Een week geleden zei het bedrijf dat enkele concrete opties voor een redding op tafel lagen, en dat 'in de komende dagen' duidelijkheid zou komen. Maar nog steeds is er geen witte rook.

Er werken 3.000 mensen bij FNG. Het gros in België, Nederland en Zweden.

'Het personeel wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de toekomst', zegt De Scheemaeker. 'Liefst vandaag nog.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9yZXRhaWwvZm5nLW1hYWt0LXppY2gta2xhYXItdm9vci1tb2dlbGlqay1mYWlsbGlzc2VtZW50LzEwMjQxNTgxLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿