2020年7月24日金曜日

Stormloop bij beursgang van Belgische biotechparel - De Tijd

Het is zelden gezien maar het biotechbedrijf Iteos Therapeutics trekt naar Nasdaq tegen een aandelenkoers die boven de aangegeven prijsvork ligt. Iteos haalt ruim 200 miljoen dollar op.

De interesse bij Amerikaanse investeerders was blijkbaar bijzonder groot. Iteos hoopte de aandelen te plaatsen binnen een prijsvork van 16 à 18 dollar, maar krijgt uiteindelijk 19 dollar per stuk. Bovendien verkocht het ook 1,7 miljoen aandelen meer dan verwacht.

Dat alles levert 201 miljoen dollar vers geld op. Er is ook een overtoewijzingsoptie voorzien waardoor dat nog met ruim 30 miljoen dollar kan oplopen.

636 miljoen
Waardering
De beursgang waardeert Iteos op 636 miljoen dollar (548 miljoen euro).

De operatie waardeert het biotechbedrijf op 636 miljoen dollar (548 miljoen euro). Vrijdagnamiddag is het uitkijken of de beurswaarde tijdens de eerste beursdag voort oploopt.

Iteos Therapeutics - dat onder de ticker ITOS zal noteren - zal de opbrengsten van de operatie gebruiken om zijn onderzoek te financieren. Het is een van vele bedrijven die een doorbraak hopen te forceren in immunotherapie om kanker te bestrijden.

Immunotherapie is een verzamelnaam voor manieren om het immuunsysteem een boost te geven en zo tumorcellen sneller en beter te vernietigen.

Met een van zijn medicijnen in ontwikkeling heeft het al de eerste positieve resultaten geboekt bij enkele uitbehandelde kankerpatiënten voor wie Iteos zowat de laatste reddingsboei was. 'Eén van de patiënten had gedurende twee jaren al zes andere behandelingen gekregen. Tevergeefs. Nu is er plots beterschap en is de tumor met onze behandeling gekrompen', zei CEO Michel Detheux daarover.

Bovendien zit Iteos met een tweede technologie in dé hot spot van de kankerkgeneeskunde waarbij alles draait rond TIGIT. Dat is een soort ingebouwde rem in het menselijke immuunsysteem. Door die rem uit te schakelen, zouden tumoren beter behandeld kunnen worden. Onder andere Roche is ermee bezig, en Gilead sloot eerder dit jaar een miljardendeal met Arcus om in dit nieuwe veld voet aan grond te krijgen.

5 jaar geduld

Zoals gebruikelijk bij biotechbedrijven in deze fase is Iteos nog verlieslatend en realiseert het geen omzet. 'We hebben grote verliezen opgestapeld sinds de oprichting en we verwachten ook de komende jaren verlies', is te lezen in het prospectus (het document met informatie voor beleggers, red.). 'We zullen verschillende financieringsrondes nodig hebben voor we onze doelstellingen bereiken.' Het kan vijf jaar duren voor een eerste product van Iteos de markt haalt.

Désiré Collen

Iteos is het vierde Belgische biotechbedrijf dat op Nasdaq noteert, naast Galapagos, Celyad en Argenx. De topman van die laatste - Tim Van Hauwermeiren - zetelt trouwens in de raad van bestuur van Iteos.

Iteos werkte zich de voorbije twee jaren al in de kijker door - gespreid over twee transacties - 200 miljoen dollar op te halen bij voornamelijk Amerikaanse investeerders. Onder meer ook de Belgen Fund+ (opgericht door de biotechpionier Désiré Collen), het durfkapitaalfonds VIVES Louvain Technology Fund en de publieke investeringsmaatschappijen SRIW en FPIM zitten mee aan tafel als aandeelhouder.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL3N0b3JtbG9vcC1iaWotYmV1cnNnYW5nLXZhbi1iZWxnaXNjaGUtYmlvdGVjaHBhcmVsLzEwMjQwNjU5Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿