2020年7月25日土曜日

Premier volgt oproep experts: Veiligheidsraad komt maandag vervroegd bijeen - De Morgen

Premier Sophie Wilmès (MR).Beeld Photo News

De Nationale Veiligheidsraad komt maandag vervroegd bijeen. Dat meldt premier Wilmès op Twitter. De eerstvolgende Veiligheidsraad was normaal pas gepland op vrijdag 31 juli. 

De beslissing komt er op basis van een nieuw rapport van Celeval, luidt het. “Doel: bekijken of er aanvullende nationale maatregelen moeten worden genomen. Een sterke lokale aanpak is ook van fundamenteel belang voor de meest getroffen gebieden.”

Afgelopen donderdag heeft de Nationale Veiligheidsraad de laatste keer vergaderd. Toen werd onder meer afgesproken om verdere versoepelingen niet te laten ingaan. Ook de mondmaskerplicht werd uitgebreid. Maar aan de bubbel van vijftien personen werd niet geraakt, tot ergernis van de experts, onder wie Erika Vlieghe.

De coronacijfers zitten momenteel overal in de lift, maar vooral de situatie in Antwerpen baart zorgen. Daar stijgen de cijfers veel sneller dan elders in België. Onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever liet zich in Het Laatste Nieuws al ontvallen dat de huidige maatregelen die op de jongste Nationale Veiligheidsraad werden afgeklopt voor hem niet ver genoeg gaan. “De bubbels niet inperken is een vergissing, ik betreur dat”, klinkt het daar.

‘Zeer ongerust’

Open Vld-minister Maggie De Block had eerder op de dag geopperd om niet te wachten tot volgende vrijdag om opnieuw samen te komen, wegens de oprukkende coronabesmettingen. “De minister is zeer ongerust, vooral over de situatie in Antwerpen”, aldus haar woordvoerder Peter Poulussen. De minister riep dan ook op om de Veiligheidsraad te vervroegen naar begin volgende week, “om de situatie te beoordelen en eventuele nieuwe maatregelen te nemen”.

Bij VRT zei De Block dat er maandag extra beslissingen kunnen vallen “als er meer aan de hand is dan lokale coronabrandhaarden”. Nog dit weekend komt de federale evaluatiecel Celeval met een nieuw rapport, is te horen bij het kabinet De Block. De meeste deelnemers willen daarop wachten vooraleer ze uitspraken doen over mogelijke nieuwe maatregelen. Bij een van de betrokken kabinetten is wel te horen dat enkel het verkleinen van de bubbel mogelijk niet zal volstaan om deze tweede golf af te remmen.

Sinds 12 uur deze middag zit de provinciale crisiscel in Antwerpen samen voor eventuele bijkomende maatregelen om de heropflakkering van het coronavirus in te dijken. Provinciegouverneur Cathy Berx en haar noodplanningsdienst overleggen er met onder meer politie en Vlaamse en federale gezondheidsinspecteurs. Volgens de openbare omroep VRT komen een lokale lockdown, kleinere sociale bubbels en evenementen zoals de zomersolden of het Offerfeest op de agenda.

Heropflakkering

De situatie in Antwerpen mag dan het urgentst lijken, de heropflakkering van het virus wordt in heel België gevoeld. Dat voedt de vrees voor een zware tweede coronagolf die tot nieuwe maatregelen kan leiden. Experts toonden zich de afgelopen dagen erg bezorgd over wat zij als weinig daadkrachtige maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad beschouwen. Ook dat voert de druk op de politiek op om die sneller te doen samenkomen.

De leden van de Beroepsvereniging voor Belgische Longartsen reageerden gisteren al bijzonder ongerust op de stijgende cijfers. “Straks weer honderden opnames op intensieve zorgen”, vrezen ze.

Op Twitter riepen verschillende stemmen uit de academische en medische wereld op om de Veiligheidsraad te vervroegen, liefst nog naar vandaag of morgen. Rik Van de Walle, rector van de UGent, lanceerde de hashtag #NVRnu. “Tal van experten, medische en niet-medische, pleiten ervoor: het coronabeleid moet snel bijgestuurd worden”, zegt hij. “Daarmee wachten is een zéér slecht idee; we kunnen ons dat simpelweg niet veroorloven. Daarom: roep de Nationale Veiligheidsraad samen. Nú. #NVRnu”.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMic2h0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy9wcmVtaWVyLXZvbGd0LW9wcm9lcC1leHBlcnRzLXZlaWxpZ2hlaWRzcmFhZC1rb210LW1hYW5kYWctdmVydnJvZWdkLWJpamVlbn5iMGViZDJkMi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿