2020年7月25日土曜日

Koersexplosie bij beursstart Waalse biotechparel Iteos - De Tijd

Het Waalse biotechbedrijf Iteos begint stevig aan zijn beurscarrière. Bij zijn eerste notering op de Nasdaq opende het aandeel op 25,55 dollar. Dat is ruim een derde boven de al verhoogde introductieprijs van 19 dollar.

De interesse bij Amerikaanse investeerders voor Iteos was groot. Het Waalse biotechbedrijf hoopte zijn nieuwe aandelen te plaatsen binnen een prijsvork van 16 à 18 dollar, maar zette de introductieprijs vast op 19 dollar per stuk. Bovendien verkocht het ook 1,7 miljoen aandelen meer dan verwacht. Dat leverde samen 201 miljoen dollar vers geld op.

25,55 dollar
OPENINGSKOERS
De openingskoers op Iteos' eerste beursdag bedroeg 25,55 dollar. Dat is rim een derde hoger dan de al verhoogde introductieprijs van 19 dollar.

De operatie waardeerde het biotechbedrijf op 636 miljoen dollar (548 miljoen euro). Maar dat cijfer is al achterhaald, want Iteos begon aan zijn beurscarrière tegen een koers van 25,55 dollar, ruim 34 procent hoger dan de introductieprijs. Aan die prijs is het bedrijf uit Gosselies (Charleroi) ongeveer 855 miljoen dollar waard.

Het duurde meer dan twee uur eer een eerste evenwichtskoers kon vastgelegd worden. Kors na de opening viel de koerssprong evenwel al terug tot geringere proporties.

Iteos Therapeutics - dat onder de ticker ITOS noteert - zal de opbrengsten van de operatie gebruiken om zijn onderzoek te financieren. Het is een van de vele bedrijven die een doorbraak hopen te forceren in immunotherapie om kanker te bestrijden.

Immunotherapie is een verzamelnaam voor manieren om het immuunsysteem een boost te geven en zo tumorcellen sneller en beter te vernietigen.

Met een van zijn medicijnen in ontwikkeling heeft het al de eerste positieve resultaten geboekt bij enkele uitbehandelde kankerpatiënten voor wie Iteos zowat de laatste reddingsboei was. 'Een van de patiënten had gedurende twee jaar al zes andere behandelingen gekregen. Tevergeefs. Nu is er plots beterschap en is de tumor met onze behandeling gekrompen', zei CEO Michel Detheux daarover.

Bovendien bevindt Iteos zich met een tweede technologie in de hotspot van de kankergeneeskunde waarbij alles draait rond TIGIT. Dat is een soort ingebouwde rem in het menselijke immuunsysteem. Door die rem uit te schakelen, zouden tumoren beter behandeld kunnen worden. Onder andere Roche is ermee bezig en Gilead sloot eerder dit jaar een miljardendeal met Arcus om in dit nieuwe veld voet aan de grond te krijgen.

Vijf jaar geduld

Zoals gebruikelijk bij biotechbedrijven in deze fase is Iteos nog verlieslatend en realiseert het geen omzet. 'We hebben grote verliezen opgestapeld sinds de oprichting en we verwachten ook de komende jaren verlies', staat te lezen in het prospectus. Dat document met informatie dient als een handleiding voor beleggers. 'We zullen verschillende financieringsrondes nodig hebben voor we onze doelstellingen bereiken.' Het kan vijf jaar duren voor een eerste product van Iteos de markt haalt.

Désiré Collen

Iteos is het vierde Belgische biotechbedrijf dat op Nasdaq noteert, naast Galapagos, Celyad en Argenx. De topman van die laatste - Tim Van Hauwermeiren - zetelt in de raad van bestuur van Iteos.

Iteos werkte zich de voorbije twee jaar al in de kijker door - gespreid over twee transacties - 200 miljoen dollar op te halen bij voornamelijk Amerikaanse investeerders. Onder meer ook de Belgen Fund+ (opgericht door de biotechpionier Désiré Collen), het durfkapitaalfonds VIVES Louvain Technology Fund en de publieke investeringsmaatschappijen SRIW en FPIM zitten mee aan tafel als aandeelhouder.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL2tvZXJzZXhwbG9zaWUtYmlqLWJldXJzc3RhcnQtd2FhbHNlLWJpb3RlY2hwYXJlbC1pdGVvcy8xMDI0MDY1OS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿