Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, komt de stad Antwerpen met extra maatregelen. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) aangekondigd nadat de Antwerpse crisiscel deze voormiddag samen kwam. Zo moeten horecazaken voortaan contactgegevens bijhouden van wie hun zaak bezoekt en komt er een mondmaskerplicht op alle markten en kermissen. ‘De situatie is bijzonder ernstig en verdient onze onverdeelde aandacht’, klinkt het.
De Vlaamse regering heeft een plan opgesteld voor alle Vlaamse gemeenten om verstrengingen te kunnen doorvoeren bij lokale uitbraken van het coronavirus. Antwerpen is de eerste stad die hiervan gebruik maakt, omdat één op drie coronabesmettingen zich situeert in de Antwerpse regio. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) voert daarom met steun van hogere overheden extra maatregelen in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De genomen maatregelen zullen vanaf zaterdag 25 juli ingaan.
Hieronder vindt u alle nieuwe maatregelen op een rij:
• Een verdere verstrenging van de handhaving op horecazaken. Horecazaken zullen bij manifeste overtredingen zonder uitzondering gesloten worden, zelfs indien het een eerste overtreding betreft.
• Een registratieplicht voor horecazaken waarbij de contactgegevens van klanten bijgehouden moeten worden. “We doen dit om mensen nadien te kunnen contacteren indien ze in aanraking gekomen zijn met het virus”, zegt Bart De Wever in een persbericht gericht aan de Antwerpenaar.
• Een mondmaskerplicht op alle markten en kermissen. Ook in alle publiek toegankelijke ruimtes zal een mondmaskerplicht gelden, tenzij men zit om te consumeren of bij statische activiteiten waarbij voldoende afstand gegarandeerd kan worden (bv. een fitnesstoestel gebruiken op voldoende afstand van anderen). Wie dus in het café naar het toilet gaat of wie door een fitnesszaal loopt, zal voortaan een mondmasker moeten dragen.
• Een verbod op hoogrisicovol consumptiegedrag zoals het delen van alcoholische dranken of het gebruik van een waterpijp.
• Een verbod op de alcoholverkoop voor take-away tussen middernacht en zeven uur ’s ochtends om het verplaatsingsgedrag na het sluitingsuur van de horeca (om 1 uur) tegen te gaan.
• De regels voor evenementen blijven gelden, maar er komt een verbod op samenscholingen boven 10 personen wanneer dit gebeurt buiten het strikte gezinsverband of wanneer de afstandsregels niet gerespecteerd worden.
Noodzakelijk en redelijk
“De maatregelen zijn noodzakelijk en redelijk”, zegt De Wever. “We weten dat de cijfers nog enige tijd zullen blijven stijgen. Dit zijn dus maatregelen die we moeten nemen om een volledige lockdown van het maatschappelijk leven te voorkomen. De volgende weken zullen we de evolutie met alle experts blijven opvolgen.”
De burgemeester vraagt “begrip en medewerking” van de Antwerpenaar. “We moeten een beroep doen op ons menselijk kapitaal en de solidariteit die we de voorbije tijd hebben versterkt”, zegt De Wever nog. “Het virus treft iedereen en houdt het meeste risico in voor zieken en ouderen. Bescherm dus elkaar, en kwetsbare stadsgenoten in het bijzonder.”
Alle extra maatregelen gelden voor het volledige Antwerpse grondgebied.
0 件のコメント:
コメントを投稿