2021年1月28日木曜日

15:54 Economische oorlogswinter sijpelt door op beurzen - De Tijd

De Bel20 beleeft zijn slechtste dag sinds oktober. De zorgen over een trage vaccinuitrol en de economische gevolgen van langere lockdowns wegen door.

De Bel20 verliest woensdag meer dan 3 procent en kent daarme zijn slechtste beursdag in bijna drie maanden. De angst voor een langdurige recessie maakt beleggers risicoschuw.

Conjunctuurgevoelige aandelen als Aperam , Solvay en Umicore leveren tot 4 procent in. Ook de banken ING en KBC moeten in het verweer nu beleggers het risico op wanbetaling van kredietnemers weer hoger inschatten.

Colruyt en Proximus , twee aandelen die ook op het hoogtepunt van de coronapandemie stevig werden ingekocht, gelden opnieuw als vluchthaven.

Tegenvoets moet ook de goudprijs, doorgaans de meest populaire veilige haven, inleveren. Goud verliest 0,9 procent naar 1.834 dollar per ounce. De bitcoin, die op slechte beursdagen vaak wint, moet ook in het verweer en zakt onder 30.000 dollar.

De Europese beurzen zagen hun verliezen uitdiepen na nieuws uit Duitsland. De Duitse regering verlaagt haar prognose voor de economische groei in 2021 van 4,4 naar 3 procent. Ze verwacht dat de tewerkstelling dit jaar stagneert. Duitsland voorspelt dat de economische activiteit pas midden 2022 weer op het precoronapeil zit, zes maanden later dan de vorige prognose. Door de verlengde lockdowns zal het herstel langzamer verlopen dan verwacht.

Dat de grootste economie van Europa pessimistischer is over het herstelpad voor de economie, weegt op het sentiment. De opmars van nieuwe virusvarianten en de tragere vaccinuitrol in Europa zijn een extra rem die beleggers doet twijfelen aan de beurswaarderingen. Sinds zijn dieptepunt in maart won de Bel20 43 procent.

'Gespleten realiteit'

Het gevaar voor zeepbellen of een al te grote spreidstand tussen de beurs en de reële economie spookt door de hoofden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde woensdag voor een correctie op de beurzen. De 'gespleten realiteit' is gevaarlijk, zeiden de IMF-economen Tobias Adrian en Fabio Natalucci.

De economen spreken van een 'onwankelbaar geloof' bij beleggers in de slagkracht van centrale banken om via een soepele geldpolitiek de economische crisis te bezweren. Ze stellen dat een 'gevoel van zelfgenoegzaamheid' de markten lijkt te doordringen, waardoor de situatie heel kwetsbaar is geworden. 'De financiëlestabiliteitsrisico's waren tot dusver onder controle, maar we kunnen dat niet als vanzelfsprekend beschouwen'.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2Vjb25vbWlzY2hlLW9vcmxvZ3N3aW50ZXItc2lqcGVsdC1kb29yLW9wLWJldXJ6ZW4vMTAyODAxNjQuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿