2021年1月26日火曜日

“Duitse regering heeft twijfels bij effectiviteit van AstraZ... - Het Nieuwsblad

De Duitse regering heeft twijfels bij de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin bij 65-plussers. Dat melden de Duitse kranten Bild en Handelsblatt op basis van regeringsbronnen. AstraZeneca ontkent dit met klem.

Aan Bild melden regeringsbronnen dat er zorgen zijn om de effectiviteit van het Oxford-AstraZeneca-vaccin bij 65-plussers. Handelsblat is formeler en stelt, ook ter monde van anonieme bronnen, dat het vaccin bij 65-plussers slechts 8 procent effectief zou zijn. Deze informatie zou de goedkeuring door de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA in het gedrang kunnen brengen.

Op Twitter laten CNBC-journalist Meg Tyrell en Natasha Loder van The Economist weten een reactie te hebben ontvangen van de farmagigant. Daar worden de berichten uit de Duitse kranten ontkracht. Mogelijk baseren de Duitse regeringsbronnen in kwestie zich op veroudere data, klinkt het.

Het zit er bovenarms op tussen de EU en AstraZeneca. Nog voor het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmareus een officiële goedkeuring voor de Europese markt heeft gekregen, meldde het bedrijf vorige week dat het de komende weken aanzienlijk minder dosissen zal leveren dan overeengekomen is. Maandag volgde spoedoverleg met de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de EU-lidstaten, maar “de antwoorden van het bedrijf zijn tot nog toe niet bevredigend”, verklaarde de bevoegde Europees commissaris na afloop. Maandagavond volgt een tweede gesprek.

Via aankoopovereenkomsten heeft de Europese Commissie al met zes farmabedrijven afspraken gemaakt over de levering van een coronavaccin. AstraZeneca zou tot 400 miljoen dosissen moeten leveren. Mogelijk verleent het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vrijdag een vergunning aan AstraZeneca. Het zou na Pfizer/BioNTech en Moderna het derde vaccin zijn dat op de Europese markt wordt toegelaten.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjEwMTI1Xzk4MDI1MjI10gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿