2021年1月28日木曜日

Nasdaq dondert bijna 3 procent lager - De Tijd

De aandelen gaan in de ramsj. Troepaandelen als GameStop en AMC stormen dan juist weer fors hoger.

'Buy the trash, sell everything else' lijkt het motto op Wall Street woensdag. Alle graadmeters gaan stevig lager. De Dow Jones verliest 2,3 procent, de S&P500 zakt 2,9 procent en de techbeurs Nasdaq glijdt zelfs uit met 3 procent. Ondertussen zorgen short-squeezes (zie uitleg in video) voor totaal bizarre koersopstoten bij GameStop en AMC.

De waanzin rond GameStop

Het sentiment was al niet goed op Wall Street, maar verslechterde nog eens toen de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Jerome Powell somber sprak in zijn toelichting op het rentebesluit. 'Het tempo van het herstel van de economische activiteit en de van werkgelegenheid is de jongste maanden gematigd. De zwakte is geconcentreerd in de sectoren die het meest worden getroffen door de pandemie.'

Powell waarschuwde op de persconferentie voor overdreven optimisme over het economisch herstel. 'De economie is nog ver verwijderd van onze doelstellingen van maximale werkgelegenheid en 2 procent inflatie. Er zijn 9 miljoen extra jobs nodig om maximale werkgelegenheid te bereiken. In de horeca zijn in december bijna een half miljoen banen verdwenen. De vooruitzichten zijn erg onzeker.'

Verkoopgolf door short squeezes

'Deze verkoopgolf op de beurzen heeft alles te maken met de short squeezes in aandelen als GameStop en AMC', zegt een trader die anoniem wil blijven tegen De Tijd. 'Grote partijen zoals Melvin Capital moeten hun shortposities sluiten en daar is veel kapitaal voor nodig. Dat kapitaal halen ze op door in aandelen te verkopen op de financiële markten.'

De verkoopgolf heeft ook alles te maken met de shortsqueezes in aandelen als GameStop en AMC (zie inzet).

Vooral de techaandelen krijgen er van langs, waaronder ook een aantal Big Tech namen. Zo levert Amazon 3 procent in, schuift Google-moeder Alphabet met meer dan 5 procent uit en gaat Facebook 4,1 procent lager.

Verder gaan in de Nasdaq chipmakers Nvidia en Advanced Micro Devices respectievelijk 4,5 en 6,6 procent lager en levert de videostreamingsdienst Netflix meer dan 5 procent in.

De verkoopdrukte is bepaald niet te zien bij aandelen die een matig fundamenteel plaatje hebben. Het aandeel GameStop, dat de afgelopen dagen al in een ijltempo is gestegen, gaat nog maar eens 146 procent hoger.

Melvin Capital heeft zijn shortpositie op GameStop beëindigd, zegt de Amerikaanse zakenzender CNBC. Het hefboomfonds gooit de handdoek nu daghandelaars via internetfora als Reddit proberen meer en meer shorters - die inspelen op een dalende koers - uit GameStop te squeezen (voor een uitleg over 'short-squeeze' zie de video).

Het hefboomfonds rond de techinvesteerder Gabe Plotkin zou een groot verlies hebben geboekt op de positie. Het zou een grote deelname in Alibaba verkocht hebben om de verliezen af te dekken. Het fonds verloor dit jaar ongeveer 30 procent van zijn portefeuillewaarde, waardoor de hefboomfondstitanen Ken Griffin en Steve Cohen deze week nog 2,75 miljard dollar injecteerden in Melvin Capital.

Maar GameStop is niet het enige aandeel met magere vooruitzichten dat fors hoger gaat. Ook de met schulden overladen bioscoopgroep AMC stormt 217 procent hoger. Dat de vooruitzichten zeer slecht zijn, blijkt uit de analistenprognoses voor de komende jaren. Zelfs tegen 2023 zou de winst per aandeel volgens de analistenconsensus negatief zijn.

Advanced Micro Devices (AMD) gaat dan weer 5 procent onderuit. Dat is opvallend, want het bedrijf komt met beter dan verwachte cijfers en krijgt van een reeks analisten koersdoelverhogingen. AMD rapporteerde een winst van 52 dollarcent per aandeel, terwijl de analistenconsensus een winst van 47 dollarcent per aandeel had verwacht.

Truist-analist William Stein verhoogt zijn koersdoel voor de chipbakker van 96 naar 101 dollar na de 'robuuste' cijfers die de onderneming kon voorleggen en laat zijn 'houden'-advies staan. Gus Richard, een analist van Northland, laat zijn koersdoel stijgen van 75 naar 84 dollar. Richard zegt wel dat de verwachting van AMD dat de pc-markt met 4 tot 6 procent zou groeien optimistisch is. Hij gaat uit van een krimp met 10 procent

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1idWl0ZW5sYW5kc2UtYmV1cnplbi9uYXNkYXEtZG9uZGVydC1iaWpuYS0zLXByb2NlbnQtbGFnZXIvMTAyODAxOTEuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿