2021年1月29日金曜日

Belgische economie onverwacht gegroeid in vierde kwartaal - De Tijd

Ondanks de tweede lockdown is de economische activiteit in de laatste drie maanden van 2020 met 0,2 procent gestegen.

Een positieve verrassing van formaat. Dat zijn de groeicijfers die de Nationale Bank vrijdag heeft gepubliceerd. De economische activiteit in België steeg in het vierde kwartaal van 2020 met 0,2 procent, terwijl economen van BNP Paribas Fortis, ING en KBC een krimp van zowat 3 procent hadden voorspeld.

De groei van de Belgische economie is vooral te danken aan de industrie. Daar steeg de toegevoegde waarde met een forse 4,7 procent. Ook de bouw (+3,3%) zag de activiteit groeien. In de dienstensector daarentegen daalde de toegevoegde waarde met 0,6 procent, omdat niet-essentiële winkels in november gesloten waren en de horeca vanaf midden oktober.

In vergelijking met de eerste lockdown hebben veel bedrijven zich aangepast aan de beperkende maatregelen.
Philippe Ledent
Econoom ING

'Vooral in de industrie en de bouw hebben in vergelijking met de eerste lockdown veel bedrijven zich aangepast aan de beperkende maatregelen', zegt ING-econoom Philippe Ledent. 'De economie profiteerde in het vierde kwartaal wellicht ook van een stijgende uitvoer. Het Verenigd Koninkrijk legde extra voorraden aan in de aanloop naar het einde van de overgangsperiode van de brexit.'

Krimp van 6,2 procent in 2020

Ondanks de voortzetting van het economisch herstel blijft de economische activiteit nog altijd 4,8 procent lager dan net voor de start van de pandemie. Over heel 2020 kromp de Belgische economie met 6,2 procent. Die daling van de economische activiteit is driemaal groter dan tijdens de Grote Recessie van 2009 en de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog.

De dienstensector werd veruit het zwaarst getroffen door de coronacrisis. De toegevoegde waarde van de dienstensector zakte over heel 2020 met 6,4 procent. De industrie kromp met 4,4 procent en de bouwactiviteit met 3,8 procent.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2Vjb25vbWllL2JlbGdpc2NoZS1lY29ub21pZS1vbnZlcndhY2h0LWdlZ3JvZWlkLWluLXZpZXJkZS1rd2FydGFhbC8xMDI4MDcyMy5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿