2021年1月27日水曜日

België Waar is de griep naartoe? - De Tijd

Door de strenge coronamaatregelen - van verplichte mondmaskers tot lockdowns - is de griep uit het straatbeeld verdwenen.

Het coronavirus blijft slachtoffers maken. Wereldwijd staat de teller al op meer dan 2 miljoen doden. Daartegenover staat dat het griepvirus verdwenen lijkt.

Dat blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), waarover The Wall Street Journal rapporteert. De WGO verzamelt wereldwijd stalen die onderzocht worden op het influenzavirus. Terwijl de WGO de voorbije jaren rond deze tijd in die stalen 30.000 tot 60.000 infecties optekende, is de curve van dit jaar amper zichtbaar op de grafiek.

Verwonderlijk is dat niet. Door de pandemie zijn de sociale contacten enorm gedaald. En mondmaskers en social distancing zijn ingeburgerd geraakt. Bovendien hebben meer mensen zich dit jaar laten vaccineren tegen influenza.

In ons land circuleert het griepvirus nog niet, stelt het kenniscentrum Sciensano op basis van de wekelijkse raadplegingen bij de huisarts voor griepklachten. Gemiddeld worden in België elk jaar 500.000 mensen getroffen door griep - 2 tot 8 procent van de bevolking. Bij gemiddeld 1 op de 1.000 grieppatiënten is door complicaties een ziekenhuisopname nodig.

Het griepvirus treft jaarlijks ongeveer 1 miljard mensen. Naar schatting 290.000 tot 650.000 van hen overleven het niet. De vraag is hoe we daar als maatschappij mee omgaan. Accepteren we die doden? Of blijven bijvoorbeeld mondmaskers tijdens het griepseizoen deel uitmaken van het straatbeeld?

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2FsZ2VtZWVuL3dhYXItaXMtZGUtZ3JpZXAtbmFhcnRvZS8xMDI4MDEzMi5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿