2021年1月29日金曜日

Vaccin Johnson & Johnson beschermt voor 66 procent tegen coronabesmetting - De Tijd

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson kwam vrijdag met bemoedigende testresultaten voor zijn coronavaccin, dat als groot voordeel heeft dat er maar één dosis van nodig is.

Johnson & Johnson heeft de langverwachte resultaten van de fase 3-testen - grootschalige klinische proeven die vooral testen op veiligheid en doeltreffendheid - van zijn coronavaccin gepubliceerd. Uit de testen, waar meer dan 43.000 proefpersonen aan deelnamen, blijkt dat het vaccin zeer doeltreffend is om zware covidsymptomen te voorkomen.

85 procent van de deelnemers waren beschermd tegen ernstige ziekte. Vanaf 28 dagen na de inenting beschermt het vaccin zelfs volledig tegen hospitalisatie en sterfte. Dat is cruciaal om de druk op de ziekenhuizen weg te nemen. J&J benadrukte dat die 85 procent bij alle deelnemers, in alle regio's, gelijk was. 'Daarom hebben we er vertrouwen in dat het ook beschermt tegen mutanten en varianten van het virus.'

Het vaccin gaat in mindere mate ook besmetting met het coronavirus tegen. Bij de testen in de VS was 72 procent van de proefpersonen 28 dagen na de prik immuun. Met de testresultaten van Zuid-Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse deelnemers - er zijn nog geen resultaten van Europese proeven bekend - daarbij gerekend kwam de gemiddelde doeltreffendheid uit op 66 procent.

De race naar het vaccin: van de petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de meer dan 250 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zal het halen?

Het J&J-vaccin biedt twee grote voordelen: het kan aan koelkasttemperatuur bewaard worden, en er is maar één dosis nodig om resultaten te boeken. De vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna, die wel al goedkeuring kregen en intussen ook in omloop zijn bij de vaccinaties in België, bestaan telkens uit twee dosissen, die met een tussenpauze van enkele weken moeten worden toegediend.

Omdat die beide werken volgens de nieuwe mRNA-technologie, moeten ze ook diepgevroren bewaard worden, aan temperaturen tot -70 graden Celsius, wat de distributie niet eenvoudig maakt. Het J&J-vaccin daarentegen kan bewaard worden aan 2 tot 8 graden. Dat maakt het een cruciale schakel in de Belgische vaccinatiestrategie, en het doel om iedereen voor de zomer ingeënt te hebben. Met een bestelling van 5,16 miljoen dosissen springt de vaccinatieteller zo in een klap een heel stuk verder.

'Eerste prikken in april'

Voor dat kan, moet het vaccin nog goedgekeurd worden. Johnson & Johnson zou in februari om een 'go' vragen bij de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. Als die groen licht geeft, kunnen in april de eerste prikken gezet worden, maakte Paul Stoffels, de Belgische nummer twee en het wetenschappelijke hoofd van J&J, zich sterk.

Toch hangt ook daarna nog veel af van productiecapaciteit. Stoffels bevestigt opnieuw dat J&J dit jaar 1 miljard dosissen wil produceren van zijn vaccin. 'Als het met één dosis lukt, betekent dat 1 miljard mensen. Maar dat zal geleidelijk aan gebeuren doorheen het jaar.' Over timing van productie en levering aan Europa kon het bedrijf nog geen details kwijt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiggFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL29uZGVybmVtZW4vZmFybWEtYmlvdGVjaC92YWNjaW4tam9obnNvbi1qb2huc29uLWJlc2NoZXJtdC12b29yLTY2LXByb2NlbnQtdGVnZW4tY29yb25hYmVzbWV0dGluZy8xMDI4MDc1Ny5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿