Met zijn beslissing E5 Mode toe te kennen aan de textielfamilie De Sutter, zorgt de ondernemingsrechtbank van Dendermonde voor een baanbrekende uitspraak. Jobs en continuïteit zijn belangerijk dan de biedprijs.
Het is een felbevochten strijd geweest tussen Colruyt Groep, een Singaporees fonds dat het Deense BTX omvat én de Vlaamse textielfamilie De Sutter. De Sutter was de enige die een zo goed als totale doorstart beloofde van E5 Mode dat 55 winkels telt en 450 medewerkers. Daardoor genoot de groep de steun van de vakbonden. Zowel ABVV-BBTK als ACLV Puls reageren in een eerste reactie dan ook opgetogen.
Het feit dat De Sutter als enige een globale doorstart beloofde en daardoor veel jobs worden gered en een faillissement kon worden vermeden, woog duidelijk door in de beslissing van de rechtbank. Volgens Guido De Croock, voorzitter van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde is het redden van de bedrijfsactiviteit belangrijker dan de prijs. Met name Colruyt bood meer dan De Sutter maar ging voor slechts 16 winkels. Ook met het Deens bod erbij bleven nog 10 winkels en een paar honderd werknemers in de kou.
Precedent
Voor de banken is het ondergeschikt maken van de prijs aan de doorstart van de bedrijfsactiviteit en tewerkstelling slecht nieuws. Ze hebben vaak een pand op het handelsfonds en hopen als een bedrijf in de problemen komt hun schade te beperken via het uitwinnen van dat pand. De rechtbank geeft aan andere prioriteiten te zien dan het verlies voor de banken te minimaliseren. De advocaten van De Sutter, Bert Bekaert (Everest) en Ilse Van de Mierop (DLA) zaten op die golflengte.
De grote uitdaging voor De Sutter is om E5 Mode opnieuw rendabel te krijgen daar waar eerdere pogingen faalden. De Sutter zei eerder een slecht 2021 te verwachten maar vanaf volgend jaar opnieuw zwarte cijfers voor de keten te zien. Andere bieders hadden en hebben twijfels bij de slaagkansen wegens de hoge kostenstructuur van E5 Mode. Maar De Sutter merkt op dat afgelopen jaar als fors is gesaneerd.
Voor Frédéric Helderweirt (ex-FNG) die het bedrijf eind 2019 overnam van de stichtende familie Kaesteker-Talpe, is het een definitief afscheid.
Jeanssector
De familie De Sutter is bekend van de jeanssector via Ansi uit Aalter dat toen de confectie nog belangrijk was in Vlaanderen de groep Polo International omvatte die ook in Frankrijk actief was en leverde aan de keten Pantashop. Polo International was gespecialiseerd in confectie, finishing (stone wash, garment dye) en just in time-expeditie voor bekende merken uit de Europese grootdistributie.
De Sutter levert nog altijd aan grote retailers en grote merken maar heeft na zware verliezen het segment van de goedkopere broeken verlaten als gevolg van de felle prijsconcurrentie in dat segment. Sindsdien trekt De Sutter nadrukkelijker de kaart van duurzame jeans.
Peter De Sutter is de sterke man van wat nu bekend is als Ansi in Aalter en wordt bijgestaan door zijn broer Kristof die zich meer op de productie richt. Peter De Sutter groeide op in de kledingateliers van zijn vader Renaat De Sutter, maar verhuisde na zijn studies economie naar de Londense City. Hij begon er in ‘88 bij Chase Handelsbank, die kort nadien in handen kwam van Crédit Lyonnais. In ‘92 koos de voormalige bankier voor het familiebedrijf.
De familie De Sutter is ook actief in de sector van woonzorg via de serviceflats Adagio in Tielt. E5 Mode wordt een aparte pijler, zegt De Sutter.
Nieuwe winkels
De Sutter zei eerder dat hij voor de overname van E5 Mode niet op de steun van de grootbanken kon rekenen. Belfius trok zich in extremis terug ondanks het feit dat de Vlaamse overheid tot 75 procent van het bankkrediet wilde waarborgen. Daarop moest De Sutter ter elfder ure bij een Vlaamse industriële familie aankloppen om de financiering rond te krijgen. ‘We steken de nek ver uit’, gaf De Sutter eerder al aan. ‘Maar we kennen dit bedrijf al lang en geloven in de toekomst.’
De Sutter is zelfs van plan nog vier nieuwe winkels te openen van E5 Mode en gaat de komende drie jaar 5 miljoen euro investeren in het winkelpark. ‘Op kruissnelheid gaan we 50 extra medewerkers aanwerven’, zegt hij. De Sutter betaalt 2,5 miljoen voor de overname van E5 Mode dat verder door het leven gaat als E5. De verkoop van jeansbroeken is één van de sterkhouders van E5.
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAxMjhfOTMxNDM0MzPSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿