2021年2月11日木曜日

Galapagos-CEO: 'We zitten nu met een grote kloof' - De Tijd

Galapagos en partner Gilead trekken de stekker uit het onderzoek naar ziritaxestat. Dat mikte op patiënten met de dodelijke longziekte IPF. 'Een enorme teleurstelling, want het moest het volgende medicijn worden', zegt CEO Onno van de Stolpe.

Uit een tussentijdse analyse van de resultaten van ziritaxestat, dat een nieuwe behandeling had moeten worden voor patiënten met de dodelijke longziekte IPF, bleek een 'ongunstige balans tussen de werkzaamheid en het veiligheidsrisico' van het medicijn.

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos en zijn partner, het Amerikaanse farmabedrijf Gilead, beslisten meteen de fase 3-studie stop te zetten.

Dat is opnieuw een zware teleurstelling voor Galapagos . Vorig jaar al moesten de Mechelaars de plannen voor de verkoop van hun eerste medicijn, het reumamedicijn Jyseleca - ook bekend als filgotinib - op de cruciale Amerikaanse markt opbergen toen de farmawaakhond FDA op de rem ging staan en partner Gilead de handdoek gooide.

Na die eerste zware klap had Galapagos met ziritaxestat nog een belangrijk ijzer in het vuur. Als medicijn tegen de dodelijke longziekte IPF kon dat een blockbuster worden. Maar ook dat avontuur loopt nu met een sisser af.

'Natuurlijk is dit opnieuw een enorme klap', zegt Onno van de Stolpe, de CEO van Galapagos. 'We hadden hele hoge verwachtingen van ziritaxestat als een nieuwe manier om IPF aan te pakken. Maar na een analyse van een Data Safety Monitoring Board (een onafhankelijk expertenpanel, red.) werd beslist de klinische fase 3-studie stop te zetten wegens toxiciteit gekoppeld aan dosering. We hebben de data woensdagochtend bestudeerd en vonden de bevindingen correct.'

Mogelijk gaan we naar overnames kijken of een licentie nemen op beloftevolle kandidaat-behandelingen van andere biotechbedrijven.
Onno van de Stolpe
CEO Galapagos

Na de Amerikaanse tegenslag voor het reumamiddel Jyseleca maakte ziritaxestat een belangrijk deel uit van de waardering van Galapagos. Het droeg zowat 11 procent van de beurskoers.

Beleggers zetten het onderzoeksplatform van het Mechelse biotechbedrijf op nul. De beurswaarde is met iets meer dan 5 miljard euro nu kleiner dan de cash op de bank.

Grote kloof

'Dat is in onze sector na tegenslagen nu eenmaal de harde realiteit', zegt van de Stolpe. 'We blijven vastberaden in onze zoektocht naar nieuwe medicijnen voor IPF en ontstekingsziekten. Ik geloof nog altijd heilig in onze pijplijn en dat we onze cash zullen kunnen omzetten in nieuwe medicijnen.'

'Alleen zitten we nu dus wel met een grote kloof. Ziritaxestat had na Jyseleca het volgende medicijn moeten zijn dat op de markt zou komen.' Galapagos kreeg eerder goedkeuring voor Jyseleca voor de Europese en Japanse markt.

De andere onderzoeken van Galapagos zijn pril en risicovol. Halfweg dit jaar zouden data van een middel tegen psoriasis verschijnen. 'Met ons volgende onderzoeksprogramma Toledo, waarin we middelen testen voor ontstekingsziekten en fibrose, zijn we eind vorig jaar met patiëntenstudies gestart.'

'Het zal wellicht vijf à zes jaar duren voor dat nieuwe behandelingen kan opleveren. We zullen moeten kijken hoe we dat gat overbruggen. Mogelijk gaan we naar overnames kijken of een licentie nemen op beloftevolle kandidaat-behandelingen van andere biotechbedrijven.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL2dhbGFwYWdvcy1jZW8td2Uteml0dGVuLW51LW1ldC1lZW4tZ3JvdGUta2xvb2YvMTAyODM0NzguaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿