De Europese Commissie wil versneld onafhankelijk worden van gas uit Rusland. De Commissie maakt zich sterk dat het door een aantal ingrepen de vraag naar Russisch gas al voor het einde van het jaar met twee derde kan verminderen. “We kunnen simpelweg niet vertrouwen op een leverancier die ons bedreigt”, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Daarnaast wil de Europese regering extra maatregelen nemen om de energieprijzen te milderen en de energietransitie te versnellen.
De Europese Commissie heeft vandaag de krijtlijnen van een plan voorgesteld dat de Europese Unie versneld onafhankelijk moet maken van fossiele brandstoffen uit Rusland. Het plan kreeg de naam REPowerEU mee.
Prioriteit: minder afhankelijk worden van Russisch gas. De Commissie maakt zich sterk dat door een aantal ingrepen de Europese vraag naar gas uit Rusland al voor het einde van het jaar met twee derde kan verkleinen.
Het is moeilijk, verdomd moeilijk, maar het is mogelijk.
"Met het plan dat we vandaag voorleggen, kan de EU zijn afhankelijkheid van Russisch gas beëindigen", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.
"Tegen eind dit jaar kunnen we 100 miljard kubieke meter gas uit Rusland vervangen. Dat is twee derde van wat we van hen importeren", zegt de Nederlander. "Dit zal onze overafhankelijkheid beëindigen en zal ons veel meer bewegingsruimte geven. Het is moeilijk, verdomd moeilijk, maar het is mogelijk."
Volgens de Europese Commissie moet het mogelijk zijn om tegen 2030 Europa helemaal te doen afkicken van fossiele brandstoffen uit Rusland. Dat kan door de gastoevoer meer te gaan diversifiëren, via een hogere import van lng en van aardgas uit andere landen, en via het optrekken van de productie en de import van biomethaan en groene waterstof.
Gasvoorraden aanvullen
Op korte termijn stelt de Europese Commissie voor om de Europese gasvoorraden voor volgende winter bijna volledig te vullen: tegen 1 oktober zouden al onze voorraden tot 90 procent gevuld worden.
Op die manier moeten we tijdens de koude wintermaanden niet meer vrezen dat Rusland de gaskraan dichtdraait, want “we kunnen simpelweg niet vertrouwen op een leverancier die ons bedreigt”, zegt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hierover.
Prijzen milderen
Daarnaast wil de Europese Commissie extra maatregelen nemen om de gezinnen en bedrijven in de Unie te beschermen tegen de impact van de uitzonderlijk hoge prijzen.
Concreet moet dat volgens de Commissie gebeuren via prijsregelingen, staatssteun en belastingmaatregelen.
Energietransitie versnellen
Om de Europese Unie op de langere termijn onafhankelijk te maken van de import van fossiele brandstoffen uit Rusland, wil de Europese Commissie sneller schakelen in de energietransitie en efficiënter energiegebruik.
“Des te sneller we overschakelen op hernieuwbare energiebronnen en waterstof, gecombineerd met meer energie-efficiëntie, des te sneller we onafhankelijk zullen zijn en baas zijn over ons eigen energiesysteem”, aldus Commissievoorzitter Von der Leyen.
0 件のコメント:
コメントを投稿