Het kernkabinet van de federale regering zit vanavond bijeen over de fors stijgende prijzen aan de pomp en de hoge gasfactuur. De verschillende partijen hebben al tal van voorstellen gedaan, maar vanavond moeten ze het eens zien te worden over wat er finaal wordt beslist, al dan niet tijdelijk. Maar dát er een beslissing komt, is zeker, want niets doen lijkt geen optie. Rond 21u waren de topministers nog "rondjes" aan het draaien, meldt Pieterjan De Smedt in "De afspraak".
"Het is een zware crisis", zei staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open VLD) voor aanvang van de kern. "Net als tijdens de coronacrisis zullen we de bedrijven en de burgers helpen." Het gaat volgens De Bleeker over een politieke keuze, en dat kost geld.
Maar wat ligt er op tafel?
- Een verlaging van de accijnzen op brandstof aan de pomp, al dan niet gedeeltelijk. Nu liggen die accijnzen op 60 eurocent per liter brandstof, en dat bedrag zou met 25 eurocent worden verlaagd, zo lang de prijzen hoog liggen.
- Een btw-verlaging op de gasfactuur (van 21 naar 6 procent), al dan niet tijdelijk. Dat zou een beetje moeten helpen om de factuur draaglijk te houden, al is het vooral kijken naar hoe de prijzen op de markten zullen evolueren. De Europese Commissie werkt trouwens ook nog aan voorstel om de gasprijzen tijdelijk te bevriezen.
- Een eventuele verlaging van de prijzen van het openbaar vervoer (voorstel van Groen).
"Niets doen is geen optie", zegt Wetstraatcollega Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal". "De regering is er al zo lang over bezig."
Het komt erop aan alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. "De Vivaldi-regering is een grote regering met verschillende partijen", zegt Van Droogenbroeck. "Ik hoor dat de groenen niet meteen staan te springen om bijvoorbeeld de accijnzen op brandstof te verlagen, omdat je zo onrechtstreeks fossiele brandstoffen subsidieert. Zij leggen andere voorstellen op tafel, zoals bijvoorbeeld een verlaging van de tickets voor het openbaar vervoer."
"Het zal wat geven en nemen zijn", denkt Van Droogenbroeck. Met andere woorden: de federale regering heeft wellicht nachtwerk voor de boeg.
"De druk is enorm groot om zo snel mogelijk met een akkoord te komen", zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Terzake". "Hier moet vanavond een akkoord uit de bus komen", zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in "De afspraak".
"Elke maatregel heeft zijn kostprijs", duidt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in "Terzake". "Maar ik denk dat we in een situatie zijn dat we aan onze gezinnen, aan de mensen die werken en de hoge facturen zien, willen tonen dat we hen willen ondersteunen."
Tot nu toe is er weinig of geen vooruitgang geboekt. "Er is nog niets afgeklokt. We zijn nog rondjes aan het draaien", meldt Pieterjan De Smedt iets na 21 uur in "De afspraak".
0 件のコメント:
コメントを投稿