Zowat alle regeringspartijen zijn het erover eens dat de impact van de almaar stijgende prijzen van de brandstoffen aan de pomp zo snel mogelijk gemilderd moet worden. Maar hoe dit moet gebeuren, daarover lopen de meningen nog uiteen. Zo bleek de afgelopen dagen uit de communicatie van de verschillende partijen. Deze politieke week moet uitwijzen tot welk energiebeleid die energiecommunicatie nu leidt.
Vanavond komt de federale regering bijeen om te bekijken hoe de energieprijzen gemilderd kunnen worden, want zowat alle regeringspartijen zijn het erover eens dat de impact van de almaar stijgende prijzen van de brandstoffen aan de pomp - en de PS voegt er ook de stookolie aan toe - zo snel mogelijk gemilderd moet worden.
Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) heeft vooraf wel al een paar keer gewaarschuwd voor té hoge verwachtingen. Dat deed hij zaterdagochtend nog op Radio 1.
Ook Petra De Sutter, de vicepremier van Groen, liet gisteren in "De zevende dag" verstaan dat het idee van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om de accijnzen op de brandstoffen naar het Europese minimum te brengen te duur is, en dus weinig kans maakt.
Dat idee zou nochtans de prijs van een gemiddelde tankbeurt met meer dan 15 euro verminderen. Maar dit zou de overheid ook meer dan 5,6 miljoen per dag kosten. Onhaalbaar, zei Petra De Sutter.
Haar partij gooit het dan maar over een heel andere boeg: ze pleit voor meer investeringen in het openbaar vervoer, als alternatief voor de auto. Groen wil een tijdelijke verlaging van de ticketprijzen voor trein, tram en bus, maar het pleit er ook voor om de snelheid op de snelwegen te beperken tot 110 km per uur, en om opnieuw autoloze zondagen in te voeren.
Een politieke reactie kwam er gisteren vanop het congres van de PS, waar partijvoorzitter Paul Magnette zei: "Autoloze zondagen en minder snel rijden op de snelweg, zoals de Groenen het voorstellen, dat is wel sympathiek, maar dat helpt niemand die een volle tank nodig heeft om te gaan werken met de auto."
Nochtans is er wel een parallel te ontwaren met de situatie in 1973, toen er een aantal autoloze zondagen werden ingevoerd. Net als nu was er een oorlog gaande - toen in het Midden-Oosten - die een zware impact had op de energieprijzen en die ons met de neus op onze energieafhankelijkheid drukte. De autoloze zondag moesten ons daarvan bewust maken. Vandaar dat Groen het idee opnieuw oppert.
De conclusie is dat de energiecrisis in ons land op dit moment vooralsnog via de communicatie wordt uitgevochten.
Beluister hier de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:
Ivan De Vadder: "De energiecrisis wordt in ons land via de communicatie uitgevochten"
Kernuitstap
Naast de brandstofprijzen moeten er qua energie nu ook knopen doorgehakt worden over de kernuitstap. In een interview met "De Zondag" stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever, een volhardend tegenstander van de kernuitstap, voor om niet alleen de twee jongste kerncentrales open te houden, maar 5 van de 7 productie-eenheden.
Zijn analyse is dat energie een geopolitiek wapen is geworden. “Jezelf nog meer afhankelijk maken van gas, zou heel dom zijn", luidt zijn conclusie. "Wie dat nog niet begrepen heeft, krijgt van mij een lidkaart van Groen", voegde hij er schertsend aan toe.
Maar De Wever staat helemaal alleen met dat standpunt: in "De zevende dag sloot minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden ( CD&V) dat scenario meteen uit. Hetzelfde deed Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bij VTM Nieuws
Verlinden wees op de problemen met de nucleaire veiligheid en Rousseau maakte daarover een schamper grapje: “Als Bart De Wever met 5 centrales komt, dan zal Georges-Louis Bouchez met 7 centrales komen.” .
Maar ook de beslissing over het al dan niet verlengen van de twee jongste reactoren laat nog altijd op zich wachten. De regering heeft zichzelf daarvoor de tijd gegeven tot vrijdag. Tot dan bestaat het energiebeleid, ook op dit vlak, voorlopig alleen nog maar uit communicatie.
Verkiezingscommunicatie
Ook over de komende verkiezingen, van 2024, werd er het afgelopen weekend al stevig gecommuniceerd. Zo zei Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die de Gentse afdeling van Vooruit een hart onder de riem kwam steken, dat "Vooruit in Gent zal stoppen met aan het handje lopen van Groen".
"Daar gaan we ons niet meer door laten doen. Gent, de bakermat van het socialisme, zal in 2024 niet groen zijn(…), maar rood.” Dat betekent dat het bestaande kartel tussen Groen en Vooruit in Gent, twee jaar voor de verkiezingen, begraven wordt.
Demir minister-president?
En intussen heeft Bart De Wever de naam van de nieuwe Vlaamse minister-president al gelanceerd. Dat wordt de Vlaamse minister voor Energie Zuhal Demir, wiens profiel volgens Bart De Wever “helemaal de identiteit van de N-VA belichaamt: een dochter van een Turks-Koerdische mijnwerker die perfect geïntegreerd is en de harten van de Vlamingen verovert."
"Het idee dat zij op het allerhoogste schavot zou komen, is niet vergezocht voor mij”, zei De Wever Maar hoe luidt het spreekwoord ook alweer? Je mag het vel van de beer nooit verkopen voor hij is geschoten. Een regel die bij uitstek geldt in de politiek. Hopelijk weten we later deze week tot welk energiebeleid de energiecommunicatie heeft geleid.
0 件のコメント:
コメントを投稿